Patisson een nichtje van .........




Algemeen.
Afgelopen 13 augustus de eerste keer patisson geoogst en gegeten. Toen klaar gemaakt met een pittige vulling van zijn eigen “harde” gedeelte, 3 uitjes, wat krieltjes, pepertje en een teentje knoflook, allen mooi gesnipperd en gefruit in een weinig olie. Daarbij wat huisgemaakt saté vlees ook zeer fijn gesneden en gekruid met wat peper en gemalen kokos. Een pittige vulling dus.Wij vonden dat heerlijk en ben toen mede omdat er al weer drie nieuwe exemplaren aan de plant zaten aan te komen, ben ik me eens wat meer gaan verdiepen in deze vrucht en met wat en welke smaken je, in mijn ogen perfect te vullen natuurlijk ragout bakje, nog meer zou kunnen vullen.

Oorsprong.

Pattison is een nichtje van de pompoen, komkommer en meloen en komt oorspronkelijk uit Mexico en Guatemala en is ook zoals veel van dat soort groentes, vruchten door de Spanjaarden in Europa terecht gekomen.. Ze werden in het verleden ook wel Turkse pompoen genoemd, door de tulbandachtige verschijningsvorm.

Zelf telen.

Voor mij helemaal nieuw dit jaar 2023. We zijn gewoon gestart en dus mee bezig geweest. Het beste is, zegt men voor zaaien. Dat hebben gedaan, maar dat doen we bij de andere pompoenen en courgettes ook, dus niks nieuws en na half mei uitgepoot in de koude grond bij een klimrek. Let op in het begin zijn de pompoen en de courgette aantrekkelijk voor slakken. Eenmaal goed gegroeid heb je daar dan bijna geen last meer van.

Gezond.

Ja dat mag je wel zeggen, ze bevat weinig koolhydraten en is daardoor ook een goede groente voor mensen die een “dieet” volgen om wat kilo’s kwijt te spelen. De aanwezige kalium en magnesium helpen op natuurlijke wijze om de bloeddruk te verlagen. Daarnaast word magnesium ook genoemd en geroemd omdat het de kans op een hartaanval zou verkleinen. Ook bevat de patissons antioxidanten die dan weer een belangrijke rol vervullen bij het schoonhouden van je bloedvaten en vaak wordt genoemd dat deze je cellen beschermen tegen vrije radicalen.. Dus al met al best wel een gezonde groente.

Voedingswaarde per 100 gram: 17 Kcal, 3,8 g koolhydraten, aan vet 0,2 gr, waarvan 0 gr verzadigd en geen cholesterol, 1,2 g eiwit1,2 g vezels, 2,4 g suiker. Mineralen 23 mg: natrium 1 mg, kalium 182 mg, IJzer 0,4 mg en de vitamines C, B6, B12 en D.

Bereiding.

Zoals al gemeld, ik vind deze vrucht door zijn verschijningsvorm bijzonder uitnodigen om gevuld klaar te maken. Ik heb de bovenkant er af gesneden en toen de vrucht zaadvrij gemaakt. Van het hardere vruchtvlees wat ik er met een theelepel uit heb geschept. Die twee stukken, boven en onderkant licht ingesmeerd met wat olijfolie en 15-20 minuten in de oven gedaan op 160-170 graden. Uit de oven gehaald laten afkoelen en toen gevuld.

gezonde-groente-koolhydraten-arm-moestuinierenOf anders.

Je kan ook diverse soorten paddenstoelen aanwenden, rijst, gehakt, vis, garnalen, tomaten, peulvruchten, paprika of andere groentes gebruiken die je bij de hand hebt en die je zelf lekker vind. Ook kan je de gevulde patisson bedekken met wat geraspte kaas, als je bijvoorbeeld een wat mediterrane vulling hebt gemaakt. Op het wereld wijde web staan er wel heel veel of dezelfde of lichtelijke afwijkende varianten met wat zachte kaas, champignons rijst en/of couscous, paprika, broccoli en nog wat andere groentes. Ook een paar met gehakt, ik kwam er ook nog eentje tegen met pittige gehakt en een paar met ui, knoflook, salami, courgette en passata.

Verbazing

Zag er dus niet veel, bijna geen met kokos. prei, een curry, ragout, stoofschotel van wild, kip, vis of een vlees/hacheeachtige vulling. Misschien niet goed genoeg gezocht, wie weet. En die met kip vond dat de vulling de Pattison niet nodig had, die voegde, vond deze bereider, namelijk nets toe. Beetje jammer vind ik persoonlijk. Citaat: “maar dat de uitgeholde patisson niet echt een meerwaarde was. Je kunt hem evengoed achterwege laten en de ragout in bladerdeeg of gewoon zo serveren met frietjes, aardappelkroketjes of een lekker slaatje.”

Dus ga de komende tijd zelf dan maar aan de gang. Tenslotte lijkt het erop dat we best wel bijna wekelijks een exemplaar zouden kunnen oogsten. Weg geven kan ook, maar een beetje experimenteren met soorten vulling lijkt me ook wel wat. Wel wil ik er wat pit inhouden dus een Spaans pepertje, of wat sambal, gaat er denk ik best wel vaak bij, dat is tenslotte een van onze favoriete smaakmakers.

groente-pattison-patisson-moesteuinieren-recepten-gezond-koolhydraten-armGewoon doen.

Later een keer met wat mie als koolhydraat, dun gesneden gekookte kipfilet voor de eiwitten en wat pittig gekookte sperziebonen. Ik ga ook wat proberen met vis, een witvis of wie weet nog met wat knoflook garnalen.3e keer met schijfjes courgette en wat kokos, curry dressing.

En ook nog een variant, had er een paar gegeven aan een lokaal restaurant die ze gevuld met Ree peper en zo op zijn schoolbord (wisselende menukaart) had gezet.













Voorgaande blogs van Lekker van Eigen Land vind je hieronder

Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Heb je dan niet veel te veel
Moestuinen

Heb je dan niet veel te veel

Hoeveel van wat zet, zaai je. in je moestuin om jaarlijks goed te zijn voorzien van eigen groente en fruit


Afbeelding bij De solo-, bolknoflook
Moestuinen

De solo-, bolknoflook

Deze knoflooksoort heeft onder een wit met paars gestreept velletje een verrassing, lijkt wel of die geen teentjes heeft. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox