Koolvlieg, koolmade en meeldauw




Nu de boerenkool bij iedereen in de moestuin staat komen er weer nieuwe beestjes om de hoek kijken. Kolen zijn natuurlijk gevoellig voor een aantal belagers zoals rupsen, slakken, muizen en ratten maar met de temperaturen van de afgelopen weken vliegt vooral de koolvlieg flink in het rond en een paar week later zien we daarvan de eerste problemen verschijnen.

De koolvlieg is een piepklein vliegje die een eitje in de grond aan de voet van de kool legt. Uit dit eitje komt de koolmade die later weer uitgroeit tot een nieuwe koolvlieg. Maar voordat hij een vliegje word moet hij natuurlijk goed eten en dat doet hij in de wortels van jouw kool.  Je kunt de aangetaste planten herkennen door de kleur die wat grijzer en grouwer is en de plant blijft ook kleiner dan de rest, als je er aan trekt dan pak je de plant ook zo uit de grond want de plant heeft dan geen wortels meer.

De koolvlieg is goed te voorkomen door het gebruik van speciale fijnmazige netten en koolkragen. Koolkragen zijn stukjes dakleer of ander plat materiaal die je strak om de voet van de plant legt bij het poten zodat ze vlieg zijn eitje er niet kan leggen. vroeger gebruikten ze hier ook wel koeienvlaaien voor. 

Mocht je planten hebben die aangetast zijn kun je deze het best meteen verwijderen en afvoeren, dus absoluut niet op de composthoop. Ook zet je de nieuwe plant niet op dezelfde plaats neer want de larven zitten nog in de grond. 

In de video onder deze post laat ik precies zien hoe je de plant kunt herkennen en hoe de larven er uit zien. 

Ook is het nu de tijd van meeldauw. Deze schimmel vind je nu vooral oppompoenen, kalebassen en courgettes. Door de hoge luchtvochtigheid en het dichte bladerdek kun je er gewoon op wachten en zo kwam ik ook de eerste plekken tegen met meeldauw. 

Maar niet alles is meeldauw, sommige planten hebben een witte tekening van nature. In de video laat ik dit verschil ook uitgebreid zien. 

Meeldauw is goed te bestrijden maar op de pompoenen en kalebassen doe ik er zelf niet veel aan omdat het mij niet uitmaakt of ik nu 15 of 20 kisten oogst en er is verder niemand met een tuin in de buurt, want het is wel zeer besmettelijk.  Wel haal ik er wat blad af voor een betere luchtstroom onder de bladeren en kreeg ik de tip van verschillende kijkers van mijn vlogs om het eens met melk te proberen. Het schijnt dat als je een mengsel van 40% melk en 60% water mengt en dat over de bladeren spuit je de meeldauw helemaal kwijt raakt. Het succes daarvan moet nog getest worden en ik zal jullie zeker op de hoogte houden.

Mocht je nog tips hebben voor meeldauw, de koolvlieg of koolmade dan hoor ik dat graag want je bent nooit te oud om te leren.

Door mijn dyslexie zullen er ongetwijfeld wat spelfouten te vinden zijn in mijn blogs maar ik hoop dat het door mijn video voor de mensen die zich niet over de fouten heen kunnen zetten toch te begrijpen is.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Heb je dan niet veel te veel
Moestuinen

Heb je dan niet veel te veel

Hoeveel van wat zet, zaai je. in je moestuin om jaarlijks goed te zijn voorzien van eigen groente en fruit


Afbeelding bij De solo-, bolknoflook
Moestuinen

De solo-, bolknoflook

Deze knoflooksoort heeft onder een wit met paars gestreept velletje een verrassing, lijkt wel of die geen teentjes heeft. Hierdoor is solo knoflook makkelijker in het gebruik omdat die eenvoudiger te pellen is.


Afbeelding bij Wat kan, mag je in maart al zaaien.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Afbeelding bij Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter
Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Afbeelding bij De moestuin in Februari
Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Afbeelding bij Echt inheemse groentes, fruit en noten.
Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox