Einde van ons (Lekker van Eigen Land) Kasseizoen 2021.

27 Oct 2021 in Moestuinen
Afbeelding bij Einde van ons (Lekker van Eigen Land) Kasseizoen 2021.


Uitruimen, opruimen

De dagen worden korter, de nachten langer en kouder en nog een paar dagen en dan krijgen we de wintertijd al weer. Ook de zonnekracht, als we daar al wat van waarnemen in deze bewolkte, druilerige dagen in Zuid-West Drenthe is behoorlijk in kracht afgenomen..

Dus wat ons betreft tijd om de "koude" kas leeg te ruimen. en te gaan voorbereiden op seizoen 2022.

Laatste oogst.

Al met al nu nog als laatste oogst ruim een kilo "groene" tomaten, die we gaan proberen rood te krijgen in de donkere doos met een bananeschil in de schuur,. Ook nog 1/2 emmer rode, die we de eerstkomende 1-2 weken verorberen of in een gerecht verwerken

Darnaast ook nog ruim 1,5 kilo paprika's geoogst waarvan om en nabij één kilo schoongemaat, die de diepvries in gegaan is (bijna alle groene en 1 oranje). 4 a 5 stuks zijn mooi op kleur en derhalve eetklaar (wat rode en oranje exemplar en) en ook nog 4-5 groentjes, die we gewoon direct gaan eten de komende tijd. Tot slot nog 5 stuks halfgroen, half gekleurd in de vensterbak, kieken wat het wordt.

Een stuk of 5 komkommers gepoogst, de laatste appel en wat val-kweeperen naar binnen gehaald. Tomatenplanten in de groen kliko, afgesneden komkommer en paprikaplanten (wortelgestel laten we in de grond verteren) op de composthoop en dat was het dan.

Wintervoorbereiding.

Binnenkort oude compost/mest erop, daaroverheen 2-3 cm houtsnippers en ietwat vochtig maken. Eventueel van de laatste keer gras maaien, met veel blad er door heen nog een extra laagje er bovenop. Handjevol lavameel en de grond mag tot rust komen.

Eind december of iets eerder nog de oudere druiven stevig (terug)snoeien en de 5 nieuwe in vorm zetten en ook navenant snoeien. Allen tot een hoogte waar we zonder trap bij kunnen om de druiven te oogsten.

Tot half maart relative rust, de bodemorganismen mogen wel aan het werk. Nog wat proper maken bij de poottafel. Daarboven wat extra schapjes knutselen en that's it.

Wat resteert nog.

Buiten behalve de alom bekende wintergroentes (Boerenkool, prei, palmkool en nog wat andere koolsoorten) nog 1 fruitboom voor de helft te gaan, de kweepeer. Die gaan we binnenkort schudden en verwerken en dan is het hoofdzakelijk nog binnen bezig met plannen, indelen op papier, zaadlijsten en websites doornemen en voorbereiden alwaar de HR houtkachel des avonds en soms al in de namiddag goed brandt en warmte geeft.

Vorige Blog: 10-10-10-10 Het knoflookezelsbruggetje

Binnenkort meer en wil je ons volgen kijk dan op mijn FB pagina: Lekker van eigen land | Facebook


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinen

Wat kan, mag je in maart al zaaien.

Wat kan je al wel doen in je moestuin in Maart


Moestuinen

Tuinboon wel of niet voortrekken voor de winter

Tuinboon, Weduwenteelten en dan vroeg oogsten of voorjaar zetten


Moestuinen

De moestuin in Februari

Februari de is sprokkelmaand. De gemiddelde temperatuur in NL is tegenwoordig 4,2 graden. Overdag 7,4 graden en in de nacht is de kans op nachtvorst nog groot. Dus buiten kan er nog niet veel gezaaid worden in de moestuin, maar voorkweken kan al wel zei het mondjesmaat.


Moestuinen

Echt inheemse groentes, fruit en noten.

De Nederlandse dis door de eeuwen heen, een vogelvlucht


Moestuinen

Patisson een nichtje van .........

Een bijzondere variant van de courgette/pompoen ook wel de Turkse Pompoen genoemd


Moestuinen

Een moestuin beginnen in maart

Maart is een perfecte maand om je moestuin te gaan beginnen! Start nu en geniet nog dit jaar van je eigen oogst.


Door Feggies

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox