De Tillandsia of beter bekend als de airplant of het luchtplantje is een tropische plant die leeft zonder wortels in de aarde. De grijze of groene bladeren van de plant beschikken over speciale cellen die water en voedingsstoffen uit de lucht kunnen zuiveren om zo zonder wortels in de aarde te overleven. In gebieden als Mexico en Amerika groeien de planten tegen rotsen of in bomen. Het plantje begint populairder te worden als kamerplant en is qua verzorging niet heel erg lastig.
Er zijn wel meer dan zeshonderd verschillende soorten luchtplantjes.
De bladeren zijn meestal lang en smal en spits oplopend, vaak ook krullend. Ze hebben een lichtgroene, diepgroene of zilvergrijze kleur al naargelang de soort. Zilvergrijze bladeren zijn meestal ook viltig behaard. Sommige soorten hebben wat meer vlezige bladeren. Er bestaan zelfs luchtplanten met een rood blad! Soms groeien de blaadjes in stervorm. Bij andere soorten groeien ze dan weer als een waterval naar beneden. In de bloeiperiode verschijnen bij bepaalde soorten kleine maar erg mooie, fel gekleurde bloemen. Tillandsia's bloeien maar één keer in hun leven.
Het uiterlijk kan veel betekenen voor de verzorging. Hoe lichter de bladeren van de plant hoe meer licht het plantje nodig heeft. De grijze varianten van de airplant groeien in woestijnachtig gebied en kunnen dus goed tegen de volle zon. Ook hebben de lichte varianten van de airplant minder water nodig dan de groene varianten van de luchtplant. Bedenk dus ook bij aankoop van een luchtplantje wat beter voor je is. Als je een plek met veel zon in gedachten hebt is een lichte variant een goede optie. Is je plekje voor de airplant echter niet zo heel erg zonnig dan zijn de groene varianten beter geschikt. Ook de hoeveelheid verzorging die je wilt geven kan meewegen bij de aankoop. De groene varianten hebben iets meer verzorging nodig dan de grijze varianten, omdat ze vaker water nodig hebben.
Plantvoorschriften algemeen
Zet de plantjes in een stuk ruwe schors, op een grillige tak of een brute steen voor een landelijke ‘boslook’. Plaats ze in een grote (oester)schelp, op een stuk wrakhout of een gladde kei (gebruik een druppeltje neutrale lijm) voor een maritiem effect. Of ga voor strak met een houten blokje, een glazen bal of een van de trendy kant-en-klare houdertjes van metaaldraad, glas, of een ander materiaal.
De luchtplantjes houden van een lichte plek zodat de voedingsstoffen omgezet kunnen worden in energie voor de plant. Plaats natte plantjes nooit in de volle zon om verbranding te voorkomen. Verder is het plantje dol op beweging in de lucht en vooral ook op frisse lucht. Kijk echter wel uit voor tocht en koude lucht, want daar kan het plantje minder goed tegen. In de zomer kunnen de plantjes eventueel buiten geplaatst worden, maar de Nederlandse winters zijn echt te koud voor de luchtplantjes. Het beste is het dus om een plekje in huis te zoeken
Onderhoud
Waar het meestal fout gaat bij de airplant is dat mensen denken dat het plantje helemaal geen water nodig heeft omdat de plant alles uit de lucht zuivert. Het plantje haalt inderdaad voedingsstoffen uit de lucht, maar toch heeft het plantje wel af en toe water nodig. In de gebieden waar het luchtplantje oorspronkelijk groeit haalt het plantje ook veel voedingsstoffen uit de regen die er valt. Het beste is om regenwater te geven, omdat daar meer voedingsstoffen inzitten dan in kraanwater. Ongeveer één keer per week kan de plant natgespoten worden met de plantenspuit of even ondergedompeld worden in een badje met lauw water. Laat de plant op zijn kop drogen zodat het water niet in de bladeren blijft staan en de plant dus ook niet gaat rotten. Zorg ervoor dat het plantje helemaal droog is voordat je deze weer rechtop neerzet.
Luchtplantjes groeien traag en hebben weinig of geen extra voeding nodig. Er bestaan in de handel wel speciale voedingssprays voor Tillandsia's. Die bevatten naast water ook extra mineralen waarvan beweerd wordt dat ze de plantjes in topconditie houden en de bloei bevorderen. Je kan er ook voor kiezen om eens in de 2 à 3 maanden wat bromeliamest aan het water toe te voegen. Voeding geven kan dus wel maar het hoeft niet echt en het moet altijd met mate gebeuren.
Bruine, verdroogde blaadjes aan de onderkant kan je wegnemen en bruine punten aan de bladeren knip je er gewoon af. Probeer bij het afknippen de puntige vorm van het blad te behouden.
Vermeerderen
Tillandsia's zijn makkelijk te vermeerderen. Na de bloei verschijnen er onderaan de moederplant kleine stekjes of 'pups'. Je kan die babyplantjes laten zitten aan de moederplant. Ze worden groter en zullen zelf ook babyplantjes krijgen. Zo krijg je na lange tijd een cluster van luchtplantjes. Je kan de pups echter ook weghalen van de moederplant en verder kweken als afzonderlijke plantjes. Dat doe je wanneer de pups de grootte hebben van ongeveer de helft van de moederplant. Maak ze heel voorzichtig los van de moederplant en geef ze een eigen plekje.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in