Hoe om te gaan met droogte

06 Aug 2019 in Landelijk

Door Kim

Afbeelding bij Hoe om te gaan met droogte


De zomer is in volle gang en we genieten volop van alles dat groeit en bloeit. Maar geldt dat ook voor ons, gepassioneerde, tuiniers? Of liggen we ‘s nachts wakker van de zorgen en problemen zoals momenteel de droogte?

Water in overvloed

Water genoeg in Nederland. We staan wereldwijd op de kaart als watermanagers bij uitstek. Steden beneden het NAP en dijken die stormvloeden trotseren; daar mogen we trots op zijn. Maar ineens zitten we in een zomer met lange droge periodes en zien we onze groene gazonnetjes langzaam vergelen tot een dorre droog veldje. Hoe gaan we hier mee om?

Dagenlang de sproeier aan is not-done

Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat de sproeier aan, in droge tijden, is tegenwoordig een beetje ‘not-done’. Het heeft ook weinig zin want het is een spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat. Door de warmte verdampt er bovendien sowieso te veel water. Daarnaast betreft het hier water dat rechtstreeks uit de kraan komt. De waterleidingbedrijven geven steeds vaker waarschuwingen af om te groot verbruik in de zomermaanden te voorkomen.

Watermanagement voor tuiniers

Wat nu? Laten we het maar zien als een nieuwe uitdaging om ons te verdiepen in beter waterbeheer. Bijvoorbeeld: hemelwater hergebruiken dat door onszelf is opgevangen. Op internet zijn hier interessante websites over te vinden. Van ingewikkelde systemen tot een simpele regenton extra. De kunst is het om dit probleem om te zetten in een systeem dat voor een ieder bruikbaar, haalbaar en betaalbaar is.

Duurzaamheid is hot

Tot voor kort was dit een woord dat nauwelijks werd gebruikt. Tegenwoordig is iedere branche, onderneming en privépersoon hier mee bezig. Dat is prima want alleen al het bewustwordingsproces is belangrijk. Of klimaatsveranderingen nu een feit zijn, en mede veroorzaakt door onze welvaart of niet, besef van onnodige verspilling is stap één. Stap twee is actie ondernemen en inventief omgaan met veranderende tijden.

Groene tuinen, paradijselijk genot

Mijn eigen oplossingen zijn klein maar consequent. Het sproeien doen we alleen nog maar ‘s avonds en in zéér beperkte mate. Hemelwater opvangen en vooral concentreren op planten die wel tegen een stootje kunnen. Toegeven, ik mis enkele prachtige bloemen die ik met trots aan mede-tuinliefhebbers kon laten zien en het gazon verdient geen schoonheidsprijs. Maar het voelt goed om niet mee te doen aan onnodige waterverspilling en niet meer wakker te liggen van die prachtige, veeleisende planten die onophoudelijk schreeuwen om water.

Groen alternatief

Om de tuin en het erf aan te passen maar aantrekkelijk te houden, zijn er genoeg keuzes qua beplanting.

Planten die makkelijk tegen droogte kunnen:

  • Pachysandra, Maagdenpalm, Buxus (groenblijvers)
  • Sedum (alle soorten vetplanten)
  • Stokroos, kogeldistel (hoge beplanting)
  • Asters, Geraniums (kleurrijk)
  • Kruiden zoals: Salie, Salvia, Lavendel, Munt, Rosemarijn
  • Periscara (Duizendknop soorten)
  • Zonnehoed (Mooi!)

Tip: Kijk vooral eens welke planten worden gebruikt voor parken, perken en plantsoenen in steden. Groenvoorziening van de Gemeentes, kiezen vaak voor oersterke planten die geen extra water nodig hebben en toch een beetje de steden kleur geven en groen maken.

Delen van oplossingen

Laten we, uitvinders, fabrikanten, bedrijven en tuiniers, vooral al onze ideeën delen op forums. Gedeelde smart is halve smart. In dit geval bedoel ik met ‘smart” niet het verdriet maar ‘smart’ zoals wordt gebruikt op internet: slim, innovatief


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Kim Avatar

Kim 4 jaar geleden
Leuk leerzaam artikel


Landelijk

Hoe om te gaan met droogte

Hoe om te gaan met droogte


Door Kim

Landelijk

​Groene voorbereiding is het halve werk

​Groene voorbereiding is het halve werk


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox