​Groene voorbereiding is het halve werk

02 Oct 2018 in Landelijk

Door Kim

Afbeelding bij ​Groene voorbereiding is het halve werk


voorbij en de vogeltjes zijn masaal al fluitend teruggekeerd. De ochtenden zijn ineens weer licht en de avonden worden weer langer. Maar de tuin en het erf liggen er nog troosteloos en rommelig bij....

Waar te beginnen?

Mijn groene vingers jeuken maar ik kan nog niet zoveel doen. Het is nog te koud om echt lekker aan de slag te gaan. Vegen en een beetje opruimen hier kan al wel en is ook hard nodig. Het blad laten we meestal liggen omdat dit uitstekende tuinmest is. Nu kan het restant worden opgeruimd net als alle dode planten en stengels van planten die van onderen af weer gaan uitgroeien. Er liggen bovendien overal losse takken die van de bomen zijn afgewaaid en hier en daar zelfs zoekgeraakt gereedschap......

Teak tuinmeubels:

Vooral de tuinstoelen, tafels en al het teak-houtwerk kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. Het is mooi om het teak te laten vergrijzen maar zodra het groen begint te worden, ziet het er toch een beetje uit alsof het staat weg te rotten. Teak of hardhout is makkelijk te onderhouden met teak-olie. Dit is een stuk makkelijker dan verven en het trekt snel in. Teak-olie is in vele kleuren en prijsklassen te koop. Persoonlijk vind ik de dunnere en donkere olie vaak mooier. Het trekt bovendien beter in het hout. Tè goedkope olie bladdert vaak binnen een jaar weer af.

(Mijn!) goed gereedschap is het halve werk:

Een grote ergernis voor een tuinier(st)er is het moment dat het gereedschap je in de steek laat, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk in de zin van: waar is het gebleven? Het overkomt mij vaak. Al ben je nog zo netjes op je spullen, het lijkt vaak of gereedschap een eigen leven leidt en een verstoppertjes-spelletje met mij speelt. Het is niet voor niets dat de grote bekende merken hun gereedschap in felle kleuren maken die weinig met de kleuren van de natuur te maken hebben. Wat ligt daar voor iets blauws-oranje onder die bladeren? Precies, het schepje dat al een tijdje kwijt was....

Maar dit geldt ook voor bezems, schoppen en ander groot materiaal. Het is vaak een grote ergernis als je meer tijd kwijt bent met ernaar te zoeken dan ermee te werken. Daarom is het wellicht een goed idee om een vast jaarlijks ritueel in het voorjaar te plannen: gereedschap schoonmaken, slijpen, olieën of wat dan ook, en een vaste verblijfsplaats te creeëren. Wanneer derden er vaak met je gereedschap vandoor gaan: dan is labelen geen gek idee. Het staat wellicht een beetje overdreven om grote labels aan scharen, schepjes en bezems te hangen, maar het werkt wel. Op ons erf durft niemand er met gereedschap vandoor te gaan waarop gele lichtgevende stickers zitten met het woordje: Mijn !

Duurzaam gezamenlijk gereedschap?

Het is ook vervelend als je ieder jaar weer kapot gereedschap hebt. Jammer van de materialen en jammer voor het milieu. Tuinieren is een hobby die je vaak járen bezig houdt. Daarom is het echt een feit dat goed gereedschap de investering waard is.

Mijn! kan ook een “ ons ” worden als je bijvoorbeeld samen met een goede buur een accu telescoop heggenschaar koopt. Je hebt die hooguit twee keer per jaar nodig en een goede investering sámen doen, is een beter idee dan te staan balanceren op een te hoge trap met een heggenschaar aan een rondslingerende snoer.

Plannen maken en TuinTuin-inspiratie opdoen:

Behalve deze klussen valt er nog niet zo heel veel te doen in de tuin of op het erf. Plannen maken en deze alvast uitwerken is dan ook eigenlijk de leukste klus. Waar haal je inspiratie vandaan? Op TuinTuin staan mooie blogs, prachtige fotoś en je kan moodboards maken. Foto's van andermans tuinen zijn altijd een grote inspiratiebron. Tuinboeken en tuinmagazines zijn natuurlijk ook geweldig. Soms zijn die tuinen in die prachtige boeken en magazines eigenlijk vooral om over te dromen, want ze zien er onhaalbaar en onbetaalbaar uit. Dat is jammer want dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Iedereen is altijd ooit érgens begonnen. Geen tuin, mooi erf of bezoekerstuin is zomaar uit de hemel komen vallen. Je kan landschappelijk natuurlijk veel mee hebben of een prachtige tuin van iemand hebben overgenomen die toevallig bij het huis hoorde, maar vaker is het toch een kwestie van hard werken en vooral een lange adem hebben.

Ik heb mij voorgenomen om er dit jaar weer flink tegen aan te gaan en een hoop ideeën te gaan verwezenlijken. Tussendoor laat ik mij dan vooral inspireren door TuinTuin en mijn mede-groen- tuinliefhebbers.Tuinieren doe je tenslotte niet alleen voor jezelf (mijn !) maar vooral ook voor de ander die er ook van geniet.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Landelijk

Tuin in het Bos

In Maarheeze wonen Wim en Hannie al jaren midden in het bos op landgoed Kamersven. Ze hebben een indrukwekkende tuin die wordt getypeerd door vormen, rondingen en scherpe lijnen.


Landelijk

De Tuin van Fortmond

Ontdek de weelderige Tuin van Fortmond, een idyllisch landschap met siertuin, gazon, bloemenweide en natuurlijke schoonheid. Een groene oase aan de IJssel


Landelijk

Op pad met Roel in het mooie Nationaal Park Drents-Friese Wold landschap!

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Roel Zuidema in het mooie Nationaal Park Drents- Friese Wold landschap een heel bijzonder gebied een heel divers landschap en dat spreekt Roel het meeste aan. Hij heeft in de buurt een vakantiewoning en geniet ochtend's van mooie wandelingen door het landschap en geniet van de mooie natuur.


Landelijk

Zinken Emmers, antieke metalen bloempotten & houten brocante oppottafels

Ontdek hoe je met creatieve ideeën en inspiratie je tuin en terras kunt inrichten tot een plek om te ontspannen en te genieten.


Door Tuindingen

Landelijk

Judaspenning insectvriendelijke voorjaarsbloeier

Een makkelijke plant die vroeg in het voorjaar bloeit


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox