Hallo, ik ben een wesp


Door Paula kok

Afbeelding bij Hallo, ik ben een wesp


Hallo, ik ben een wesp. 

De meeste mensen zijn bang voor mij, sommigen haten mij zelfs, maar jullie snappen er niks van! Ik ben zo ontzettend nuttig. En als je me eenmaal kent, dan val ik ook best wel mee. Dit klinkt misschien vreemd, maar ik leg het graag even aan je uit. 

Het begint met de Koningin

Ik heb gewoon een heel zwaar leven. Ik moet heel hard werken om de jonkies te voeren. Ik heb niks tegen vegans maar wij zijn vleeseters. Dus dat betekent jagen en doden en m'n prooi weer mee naar huis zeulen. Dat is hartstikke veel werk! En zwaar ook.....maar laat ik bij het begin beginnen. 
Zodra het warmer wordt dan 15°C dan worden de koninginnen wakker uit hun winterslaap en gaan op zoek naar een mooi plekje voor een nest. Ieder voor zich natuurlijk, want we houden niet van vreemdelingen. In het begin is het dus alleen de koningin die bouwt en jaagt en eitjes legt. Alles moet ze alleen doen. 
Maar dan komen de eerste eitjes uit en worden wij geboren. Wij zijn de werksters. Wij nemen veel van de taken van de koningin over zodat zij zich kan concentreren op waar zij goed in is, eitjes leggen! Ze komt ons nest dan niet meer uit. 

De werksters 

Wij bouwen de cellen en slepen het voer aan. De babys eten wat wij brengen en poepen dan een soort zoetigheid uit.....en dat is lekker! Zo ontzettend lekker dat ik er een moord voor zou doen! En dat is dus ook precies waar het misgaat. Want heel de zomer voeren ze me die zoete poep en ik raak daar verslaafd aan. Ik ga steeds beter mijn best doen, probeer steeds sneller terug te komen om toch maar meer en meer en meer van die zoete poep te krijgen. En dan komen we in Augustus. De laatste eitjes zijn uitgekomen. De laatste jonkies zijn gevoerd. Iedereen is uitgevlogen en niemand heeft meer zoete poep voor mij!

wespennest in de tuin is niet gevaarlijk

Afkicken 

Ben je een roker (geweest)? Dan begrijp je mij zeker! Dat verlangen naar die ene peuk en dan het bord "rookvrije zone" zien hangen.....dat dus....dat heb ik ook! Dan word ik zo chagrijnig en boos! Ik wil mijn zoete poep! Iedereen aan de kant! IK WIL MIJN ZOETE POEP! 

Maar die is er niet meer. Nergens meer. Eigenlijk is het raar, ik heb het helemaal niet nodig. Ik ben immers een vleeseter. Het is waarschijnlijk zelfs ongezond voor me. Maar goed, ik ga aan het einde van het seizoen toch dood. Het is echt alleen maar omdat ik het lekker vind. Omdat ik er verslaafd aan ben. Ik moet gedwongen afkicken. 

Wespenbrein

En dan komen jullie om de hoek. Tot augustus had ik amper oog voor jullie maar nu, nu zie ik jullie! Nu ruik ik jullie! Met die lekkere parfummetjes en geurende wasverzachters. Want ergens in mijn ieniemienie wespenbrein lijkt dat dan zo op die zoete poep hè! Dan zou ik jullie wel op willen eten! Na de eerste hap weet ik al dat t mis is natuurlijk, want dan proef ik jullie ook wel. Lijkt in de verste verte niet op zoete poep. 

Weet je wat wel op zoete poep lijkt? Jullie suiker! En dan het liefst nog ergens doorheen zoals limonade of ijsjes. Als jullie dat eten dan ben ik zo blij! Dan duik ik er met al mijn pootjes in en begin te drinken en drinken en drinken....maar ik ondek dan al snel dat ik er helemaal niet meer uit kan klimmen! Oh nee! 

En jullie zijn nog gemeen ook. Jullie doen van alles om ons te plagen! Jullie gaan gillen en rennen en wild om jullie heen staan slaan. En dan boos op mij worden, hè, als ik in blinde paniek m'n angel in je steek.

Medelijden 

In plaats van zo bang te zijn en zo gemeen te doen, heb medelijden met ons en deel een beetje met mij. 1 druppel limo op tafel en ik ben weer ff zo gelukkig en tevreden. 1 hapje ijs voor jou, daar kunnen wij met zn zessen van eten. Wat zeg ik? Misschien wel met tien ook. Blijf gewoon rustig en deel, dan heb ik ook geen reden meer om zo lelijk tegen jou te doen, toch?

wespen in de tuin helpen met een bakje zoetigheid en ze blijven op afstand


Tips en trucs 

  • Als je gaat bbq-en, zet dan een ventilator op je vlees gericht. Ik ben een vleeseter, ik moet het thuisbrengen voor de baby's, maar met ventilators erop wordt het lastiger vliegen voor me. Kans bestaat dat ik mijn heil ergens anders zal zoeken. Helemaal als je ergens anders in je tuin een stukje vlees legt wat wel makkelijk weg te pakken is voor ons. Je zou eens goed moeten kijken hoe we dat doen. We zijn zo sterk en handig. Daar ben ik best trots op!
     
  • Wat ik nog veel vervelender vind, is als mijn vleugels nat worden. Dus net doen alsof t gaat regenen middels een plantenspuit oid en ik ga mijn geluk meestal gauw elders zoeken. 
     
  • Kijk wel uit met mij en honden want zij happen naar mij en ik zal ze echt als laatste daad nog één keer proberen te steken. Als die goed gemikt is, kan dat het einde van de hond betekenen. 't Zou zeker niet de eerste zijn. 
     
  • Plaats in het voorjaar bruine proppen papier tussen je heg of in je boom of waar je ook bang bent dat wij een nest zullen maken. Wij zijn territoriaal ingesteld. Niet alleen zullen we denken dat dat een nest van een andere groep is, we zullen ons nest er niet vlak naast maken. Maar we komen wel langsvliegen natuurlijk. Want bang zijn we zeker niet. Maar als het flink geregend heeft moet de prop misschien wel vervangen worden. Blijven opletten hoor.
     
  • Kruidnagels in schijfjes citroen gestoken op een schoteltje vinden we vies dus blijven we uit de buurt. Net als (wier)rook trouwens. Mocht er nog iemand een excuus zoeken om niet te hoeven stoppen, hier ben ik!

wespen op afstand houden verjagen bestrijden terras tuin

Ben je gestoken? Wist je dat...

Mocht het nou toch misgaan en je wordt toch gestoken, ga dan NIET panikeren en/of uitzuigen maar pak een paracetamol. Maak hem nat en plak hem OP de plek waar je gestoken bent. Doordat hij nat is, blijft hij plakken. En de werkzame stof van de paracetamol neutraliseert het gif waardoor het alles mee zal vallen! (Een papje maken mag en werkt ook net zo goed!)

Mentaliteit 
Met alle goede dingen die we doen, zijn we een beetje arrogant geworden. 
We zijn dapper en slim en voor niemand bang. Het allerliefst eten we muggen! Maar we kunnen ook een grote bromvlieg zo uit de lucht vangen. We bijten zijn vleugels af en tja, dan is het gewoon vlees hè. We eten ook rupsen en zelfs sprinkhanen. Ik werk niet alleen hard voor mijn koningin, maar dus ook voor jou! Wist je al dat wij ook voor bestuiving zorgen? Wij zijn namelijk ook een soort bijen. Al zijn we trouwens officieel familie van die andere harde werkers in de natuur, de mieren. Jullie mensen zijn onze grootste vijand. Anders eindigen we vaak als vogelvoer. Die enorme roofvogel de wespendief, is er zelfs naar vernoemd. Maar ook andere vogels lusten ons graag hoor. We zijn echt niet alleen maar vervelend! We hebben gewoon karakter! 

Zullen wij het nog eens opnieuw proberen samen?

Was getekend,

Jouw stoere macho, de wesp.

Lees ook mijn vorige blog

 🌏 Wat zijn uitheemse exoten en waarom gaat dit fout

🍃 Wat is onkuid

🌼 Nuttige  weetjes over de paardebloem

🌳 Uw trouwe dienaar, de boom

🤝 De Pissebed aan het woord

🍃 Hallo ik ben de brandnetel

🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen?   >> bezoek mijn eigen pagina <<<

wespen kenner Paula de kok over wespen


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Kirsten Avatar

Kirsten 1 jaar geleden
Wauw, wat een ontzettend liefdevolle en grappige manier om zinvolle informatie te schrijven. Al jouw blogjes zijn top! Bedankt voor je waardevolle inzet voor de natuur!


Rebecca Hinloopen Avatar

Rebecca Hinloopen 1 jaar geleden
Wauw dit is ten eerste echt super leuk en makkelijk te lezen verhaaltje. En ook informatief ik vind hem top ga hem meteen delen!


Anneke Avatar

Anneke 1 jaar geleden
Heel leuk en interessant. Ik ga bijna van wespen houden 😅


Suzanne Avatar

Suzanne 1 jaar geleden
Wat leuk geschreven!


Afbeelding bij Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.
Insecten

Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.

Ontdek alles over de dennenprocessierups, die met zijn 1 miljoen brandharen op de grens van Nederland opduikt. Dit artikel behandelt de allergische reacties die de rups kan veroorzaken, zijn optocht naar Nederland en de impact op onze naaldbomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving
Insecten

De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving

De wespspin valt op met haar zwart-gele strepen, maar schijn bedriegt. Ontdek hoe dit ongevaarlijke wezen zijn prooien vangt met een slim webpatroon en hoe het mannetje een bizarre voortplantingstechniek toepast.


Door Jan de B

Afbeelding bij Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.
Insecten

Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.

Wordt de bovenkant van het vijgenblad gegeten en blijft alleen het ‘skelet’, de nerf van het blad over? Dan is het wellicht de vijgenskeletteermot. De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is de nieuwe opvolger van de zo gevreesde buxusrups en veelvraat in onze tuinen. Deze kleine geelgroene rups is een nieuwe plaag in onze tuinen en tast hoofdzakelijk vijgenbomen en vijgenstruiken aan.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren
Insecten

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Afbeelding bij Elzenbladwesprupsen
Insecten

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De dag actieve nachtvlinder.
Insecten

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox