Lees ook mijn vorige
Blog: Romanesco (Broccoli uit Rome)
Bij spitten breng je de lagen door elkaar. De grond bestaat uit meerdere lagen en de bovenste 2 zijn ruwweg opgedeeld in zuurstofhoudende (meestal 10-15 cm) en niet zuurstofhoudende laag.
Beide lagen kennen hun eigen specifieke levensvormen, pieren , steenmot, duizendpoten, torretjes micro-organismen, bacteriën, schimmels. dat geldt ook voor de 2e laag alhoewel je daar bijna geen steenmot duizendpoot en torretjes meer tegenkomt. Maar zeker nog wel pieren ook andere pieren die nooit aan de oppervlakte komen.
Spitten?
Ga je wel spitten, mengen breng je zeker lucht aan in de aarde, maar 1. je activeert ook de onkruidzaden die daar bewaard liggen 2. je doodt een groot gedeelte van de voorkomende levensvormen om dat ze in de verkeerde laag terecht komen en daar niet kunnen overleven In elk geval 50% en omdat je omkeer zo'n 10-15 cm bijna 70-80%.
Herstel
Dat duurt dan ruim een jaar voordat dat de bodem zich bijna helemaal herstelt en daar ben jij weer met je spade. Daarnaast als je de bodem bedekt met compost/mest/mulch heb je veel minder erosie (wind en regen) en blijft je grond ook wat vochtiger en droogt minder snel uit. Op den duur krijg met niet spitten hele mooie rulle grond waar de wortels van je gewassen ook dieper kunnen doordringen. gezondere planten en daardoor meer resultaat en minder ongedierte
Prettige bijkomstigheden
En rugpijn behoort ook tot het verleden. Je hebt minder onkruid.

Daarom spit ik niet meer
Nadeel
Je wordt door velen uitgemaakt als een luie moestuinierder en je moet je veel en vaak verdedigen warom . Spitten deed mijn vader, zijn vader enz. enz. en zo hoort het dus.
Wil je meer weten over Lekker van eigen land like ons dan op Facebook:
Lekker van Eigen Land
Binnenkort de volgende Blog:
chili con of sin carne
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in