Waarom spit ik niet meer?

13 Mar 2021 in Grondbewerking
Afbeelding bij Waarom spit ik niet meer?


  Lees ook mijn vorige Blog: Romanesco (Broccoli uit Rome) Bij spitten breng je de lagen door elkaar. De grond bestaat uit meerdere lagen en de bovenste 2 zijn ruwweg opgedeeld in zuurstofhoudende (meestal 10-15 cm) en niet zuurstofhoudende laag. Beide lagen kennen hun eigen specifieke levensvormen, pieren , steenmot, duizendpoten, torretjes micro-organismen, bacteriën, schimmels. dat geldt ook voor de 2e laag alhoewel je daar bijna geen steenmot duizendpoot en torretjes meer tegenkomt. Maar zeker nog wel pieren ook andere pieren die nooit aan de oppervlakte komen.   Spitten? Ga je wel spitten, mengen breng je zeker lucht aan in de aarde, maar 1. je activeert ook de onkruidzaden die daar bewaard liggen 2. je doodt een groot gedeelte van de voorkomende levensvormen om dat ze in de verkeerde laag terecht komen en daar niet kunnen overleven In elk geval 50% en omdat je omkeer zo'n 10-15 cm bijna 70-80%.   Herstel Dat duurt dan ruim een jaar voordat dat de bodem zich bijna helemaal herstelt en daar ben jij weer met je spade. Daarnaast als je de bodem bedekt met compost/mest/mulch heb je veel minder erosie (wind en regen) en blijft je grond ook wat vochtiger en droogt minder snel uit. Op den duur krijg met niet spitten hele mooie rulle grond waar de wortels van je gewassen ook dieper kunnen doordringen. gezondere planten en daardoor meer resultaat en minder ongedierte   Prettige bijkomstigheden En rugpijn behoort ook tot het verleden. Je hebt minder onkruid. 🙂 Daarom spit ik niet meer   Nadeel Je wordt door velen uitgemaakt als een luie moestuinierder en je moet je veel en vaak verdedigen warom . Spitten deed mijn vader, zijn vader enz. enz. en zo hoort het dus.   Wil je meer weten over Lekker van eigen land like ons dan op Facebook: Lekker van Eigen Land   Binnenkort de volgende Blog: chili con of sin carne

Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Grondbewerking

De onderwereld actief in je eigen tuin!

Karton, dat uit houtvezels bestaat, is een fantastisch veilig materiaal dat ook in de groente/moestuin gebruikt kan worden om onkruid tegen te gaan.


Door Marie Mul

Grondbewerking

Bodemleven van ruw materiaal tot voeding voor planten.

De cirkel moet rond zijn voor een optimale oogst of meer tuinplezier, bodemleven, bodem, planten, gewas, beworteling. Tussen deze stappen ben jij de tuinbaas, Klinkt simpel maar we doen het veel te weinig.


Door Tuindingen

Grondbewerking

Siergrassen snoeisel mulchen

Gratis mulchlaag voor een rijk bodemleven


Grondbewerking

Eierschalen gooi ze niet meer weg, maar gebruik ze in je tuin!

worden snel afgebroken en kunnen veel gezonde voedingsstoffen leveren


Door Tuindingen

Grondbewerking

Waarom spit ik niet meer?

Voordelen van niet spitten van je moestuinbedden, verbeterde bodem, gezondere gewassen hoger rendement


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox