Triteleia


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Triteleia


Er zijn 15 tot 20 soorten bekend. De soorten onderscheiden zich o.a. door de kleur, de grootte van de bloem, de vorm en de maat en de meeldraden. De knol is eetbaar en lijkt in smaak en gebruik op een aardappel.


Triteleia is een bolgewas dat nog vrij onbekend is en  ook weinig wordt toegepast in de tuin.  Bloeit in de vroege zomer en doet qua uiterlijk  aan Allium denken met de schermvormige, violet-  blauwe bloemen op een kale stengel.  Ze missen echter de typische uiengeur van Allium.  Anders dan talrijke andere bolbloemen, blijven bij triteleia’s na de bloei geen lelijke bladeren achter. Deze zijn vaak al verwelkt als de bloemen verschijnen. De bloemen staan aan lange stengels en kunnen als snijbloem worden gebruikt.  Ook geschikt voor verwildering.
Planthoogte: tot 50 cm met bloem.


Enkele courante soorten:
Triteleia laxa bloeit in juli met violetblauwe tot mauve-kleurige bloemen in dichte schermen, die sterk op die van agapanthus lijken. De stengels kunnen 50 cm hoog worden. Het ras Koningin Fabiola’ bloeit in een bijzondere, stralendblauwe tint.
Triteleia tubergenii heeft losse schermen van bleekblauwe bloemen die aan de buitenkant wat donkerder zijn.
Triteleia hyacinthina bloeit in mei en juni met talrijke, zoetgeurende witte of lila bloemen die, zoals de naam al aangeeft, op wilde hyacinten lijken. De planten bereiken een hoogte van ongeveer 50 cm en zijn beter bestand tegen natte zomermaanden dan de overige soorten.
Triteleia ixioides kan ook 50 cm hoog worden en heeft schermvormige bloeiwijzen die uit wel 30 bloemen bestaan. Het ras ‘Splendens’ bloeit lichtgeel met een groene streep in ieder bloemblad


Plantvoorschriften algemeen
Planttijd: geplant in de herfst dan bloeien ze juni/juli, geplant in het voorjaar bloei in augustus/september.
Plant de Triteleia direct in lichte, zandige maar vruchtbare en waterdoorlatende grond op een beschutte plaats in de zon. In de schaduw bloeien ze minder goed. Heeft u een vochtig terrein, vergeet het dan maar, ze is dan gevoelig voor bolrot. Na de bloei hebben de bollen droge grond nodig. Plant ze in groepen voor een mooi effect in de border of bloemperken.
Omdat het blad, net zoals bij Allium, snel verkleurt en lelijk wordt, (het blad is vaak al afgestorven als de  bloemen verschijnen), plant je ze best in combinatie met lage vaste planten of tussen bodembedekkers en  siergrassen.  
Plantdiepte: 5 - 10 cm of tweemaal de hoogte van de bol.  Plantafstand: 10 cm.
Triteleia’s gedijen ook goed in kuipen. Plant de bollen dan dicht bij elkaar en ongeveer 5 cm diep.


Onderhoud - vermeerderen
In het voorjaar kan de winterbescherming verwijderd worden. Verrijk de grond rond de planten met compost en hoornmeel. Bij droog weer extra water geven tot de bloei. Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen en laat de bladeren afsterven. Graaf de bollen op in een natte zomer en bewaar de bollen op een droge plaats of plant ze in een bak. Is het een droge zomer, dan kunnen de bollen blijven staan. 
Vermeerdering door zaad of via uitlopers in de herfst


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?
Bloembollen

Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

Aan de slag met de dahlia knollen in het voorjaar. Maak gebruik van de volgende tips om ze op het juiste moment in de tuin te plaatsen en creƫer ook nog eens extra veel en meer bloemen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.
Bloembollen

Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

Leer hoe je narcissen verzorgt en behoudt! Ontdek snoeitips, het belang van verwildering en het verrijken van narcissenbollen voor prachtige bloemen jaar na jaar.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.
Bloembollen

Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.

Welke soorten narcissen zijn er? Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes met witte bloemetjes. Bekijk hier de verschillende soorten narcissen en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde
Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes
Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox