Er zijn 15 tot 20 soorten bekend. De soorten onderscheiden zich o.a. door de kleur, de grootte van de bloem, de vorm en de maat en de meeldraden. De knol is eetbaar en lijkt in smaak en gebruik op een aardappel.
Triteleia is een bolgewas dat nog vrij onbekend is en ook weinig wordt toegepast in de tuin. Bloeit in de vroege zomer en doet qua uiterlijk aan Allium denken met de schermvormige, violet- blauwe bloemen op een kale stengel. Ze missen echter de typische uiengeur van Allium. Anders dan talrijke andere bolbloemen, blijven bij triteleia’s na de bloei geen lelijke bladeren achter. Deze zijn vaak al verwelkt als de bloemen verschijnen. De bloemen staan aan lange stengels en kunnen als snijbloem worden gebruikt. Ook geschikt voor verwildering.
Planthoogte: tot 50 cm met bloem.
Enkele courante soorten:
Triteleia laxa bloeit in juli met violetblauwe tot mauve-kleurige bloemen in dichte schermen, die sterk op die van agapanthus lijken. De stengels kunnen 50 cm hoog worden. Het ras Koningin Fabiola’ bloeit in een bijzondere, stralendblauwe tint.
Triteleia tubergenii heeft losse schermen van bleekblauwe bloemen die aan de buitenkant wat donkerder zijn.
Triteleia hyacinthina bloeit in mei en juni met talrijke, zoetgeurende witte of lila bloemen die, zoals de naam al aangeeft, op wilde hyacinten lijken. De planten bereiken een hoogte van ongeveer 50 cm en zijn beter bestand tegen natte zomermaanden dan de overige soorten.
Triteleia ixioides kan ook 50 cm hoog worden en heeft schermvormige bloeiwijzen die uit wel 30 bloemen bestaan. Het ras ‘Splendens’ bloeit lichtgeel met een groene streep in ieder bloemblad
Plantvoorschriften algemeen
Planttijd: geplant in de herfst dan bloeien ze juni/juli, geplant in het voorjaar bloei in augustus/september.
Plant de Triteleia direct in lichte, zandige maar vruchtbare en waterdoorlatende grond op een beschutte plaats in de zon. In de schaduw bloeien ze minder goed. Heeft u een vochtig terrein, vergeet het dan maar, ze is dan gevoelig voor bolrot. Na de bloei hebben de bollen droge grond nodig. Plant ze in groepen voor een mooi effect in de border of bloemperken.
Omdat het blad, net zoals bij Allium, snel verkleurt en lelijk wordt, (het blad is vaak al afgestorven als de bloemen verschijnen), plant je ze best in combinatie met lage vaste planten of tussen bodembedekkers en siergrassen.
Plantdiepte: 5 - 10 cm of tweemaal de hoogte van de bol. Plantafstand: 10 cm.
Triteleia’s gedijen ook goed in kuipen. Plant de bollen dan dicht bij elkaar en ongeveer 5 cm diep.
Onderhoud - vermeerderen
In het voorjaar kan de winterbescherming verwijderd worden. Verrijk de grond rond de planten met compost en hoornmeel. Bij droog weer extra water geven tot de bloei. Verwijder na de bloei de uitgebloeide bloemen en laat de bladeren afsterven. Graaf de bollen op in een natte zomer en bewaar de bollen op een droge plaats of plant ze in een bak. Is het een droge zomer, dan kunnen de bollen blijven staan.
Vermeerdering door zaad of via uitlopers in de herfst
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in