Narcissen zijn de meest toegepaste voorjaarsbloeier.
De meeste soorten zijn goed winterhard. Het geslacht telt een 30-tal soorten die overwegend voorkomen in het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied.
De meeste soorten bloeien in het vroege voorjaar of tot het eind van de lente. Er zijn 2 grote groepen: de hoge en de lage soorten. De lage soorten zijn vooral geschikt voor rotstuinen en stellen bijzondere eisen aan de groeiplaats. De hogere soorten zijn makkelijker en doen het altijd goed op een diep gespitte, doorlatende grond in de zon of lichte halfschaduw. Narcissen behoren tot de makkelijke bloembollen. Wanneer u ze vroeg genoeg hebt geplant kunnen ze reeds de tuin rond eind februari opfleuren.
Het sortiment aan kleuren en rassen is bijzonder groot. Elk jaar komen daar nog nieuwe rassen bij. Narcissen combineren heel goed met vaste planten, tussen en onder heesters of onder bomen. De meeste soorten zijn geschikt voor verwildering.
Het is tevens een goede snijbloem.
Van dit geslacht worden talrijke soorten en diverse bastaarden gekweekt. Er zijn nu zo´n 10.000 rassen geregistreerd, waardoor een indeling nodig werd. Sinds 1977 worden narcissen onderverdeeld in 12 groepen.
Hier volgt een beknopte beschrijving van de bekendste Narcissen:
Trompetnarcissen hebben meestal één bloem per steel. De trompet is langer dan de bloemblaadjes. Enkele variëteiten zijn ‘Mount Hood’ en ‘Actaea’.
Vlinderbloemige narcissen zijn spleetkronig. De kroon ligt als het ware opengevouwen op de bloembladen en dit is zeker een opvallend kenmerk. Ze bloeien over het algemeen langer dan de andere narcissen. ‘Centannées’ is een mooi voorbeeld.
Groot- en kleinkronige narcissen zijn goed geschikt voor verwildering. Ze hebben één bloem per steel, met een duidelijke trompet die echter korter is dan de bloemblaadjes. De mooiste is wellicht ‘Snowfrills’. Die is vanaf september ook bij ons verkrijgbaar.
Poeticus-narcissen hebben zuiverwitte bloemblaadjes. De cup is eerder kort, soms schijfvormig, vaak geel. Veel variëteiten zijn geurend. ‘Geranium’ heeft een leuke oranje cup.
Jonquille narcissen kunnen tot vijf bloemen per steel hebben. Ze lijken soms op trompet-narcissen maar onderscheiden zich door hun welriekende geur. We kennen ‘Baby Moon’, ‘Kokopelli’, ‘Pipit’ en ‘Pueblo’.
Cyclamineus-narcissen bloeien vroeg in het voorjaar. Bovendien ogen ze fraai met hun naar achteren gebogen bloembladen. ‘Peeping Tom’ en ‘Jack Snipe’ zijn dan ook veelgevraagde gasten in menige tuin. Maar ook ‘Hawera’, ‘Tête à tête’, ‘Mr. W.P. Milner’ en ‘Thalia’ mogen er wezen.
Plantvoorschriften algemeen
Narcissen houden allemaal van een zonnige standplaats en een goed doorlatende, frisse bodem. Ze hebben een koude rustperiode nodig en overwinteren dus best gewoon buiten in de volle grond. Plant ze twee keer zo diep als de bol hoog is.
In zandgrond mogen ze zelfs nog wat dieper. In zwaardere grond helpt u de bloembol door onderin het plantgat grit of scherp zand aan te brengen. Dit bevordert de drainage.
Sept - okt planten. Altijd in groepjes planten van +5. Plantafstand 10cm.
Voor een natuurlijk effect poot u de bloembollen in ‘drifts’, alsof de bollen uitgeworpen werden. Hoe meer bollen, hoe mooier het resultaat …
Compost en beendermeel inwerken in plantgrond. Dek het plantgat af met mulch.
Bescherm vroege uitlopers. In natte grond kunnen de bollen rotten.
Te weinig licht geeft aanleiding tot meer blad en minder bloei.
Perfecte bolplant voor de mixed border, potten, onderbeplanting van loofbomen, bloemenweide, cottagetuin en gebruik als snijbloem.
Onderhoud
Bemesten wanneer de eerste knoppen verschijnen.
Snij uitgebloeide bloemen kort bij de grond af en laat de bladeren staat tot ze geel zijn en verrotten.
Dat ze niet meer willen bloeien kunt u voorkomen door de planten te delen. (juli)
Dat kan om de 3-5 jaar zijn afhankelijk van de bloeibereidheid.
Als snijbloem: snij voor de regen, en net voor de bloei, anders knikken ze om in de vaas, en het best s'morgens.
Vermeerderen met broedbollen.
Narcissen kan je rustig laten verwilderen. Ze vermeerderen zich vanzelf en elk jaar zullen er meer bloemen komen.
Ziekten
Zelden. Narcisvlie
Enkele soorten
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in