Hyacinthus / Tuinhyacint (soort)

26 May 2020 in Bloembollen

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Hyacinthus / Tuinhyacint (soort)


Hyacinthus is een geslacht van bolgewassen.

Ze hebben langwerpige bladeren die groeien vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. De stengel draagt 2 tot 50 geurende bloemen in een tros die klokvormig, enkel of dubbel zijn. Ze zijn er in een scala aan kleuren. Rood, roze, blauw, paars, zalmkleurig, geel, zwart, wit.
Hyacinten verspreiden een zalig parfum. Elke kleur heeft zo zijn eigen unieke geur. Bloeit in maart en april.
De bloemtrossen van de Hyacint zijn in het eerste jaar na het planten groot en vol, maar zullen in de daaropvolgende jaren wat dunner worden. Waar de bloemtros van de Hyacint het eerste jaar gemakkelijk 50 bloemen kan dragen zullen dat er in de volgende jaren maar een stuk 15 tot 20 zijn. Dit hoeft zeker niet minder mooi te zijn, want de wat lossere bloemtros geeft de Hyacint een wat natuurlijkere uitstraling

Wordt ook toegepast in de woonkamer als kamerplant.
Hij wordt daarom aangeboden bij tuincentra in potten. Deze zijn speciaal opgekweekt voor een vroege bloei in de huiskamer. De bloemen van een pothyacint bloeien ongeveer 12-16 dagen. Na de bloei kunt u de bollen beter wegdoen, want indien u ze een tweede keer in bloei wilt trekken, zal dat op een teleurstelling uitlopen.


Plantvoorschriften
Plant ze in het najaar in de zon of half schaduw in voedselrijke, doorlatende grond. Plant ze op tijd zodat de bollen voldoende tijd hebben om nog voor de vorst wortels te vormen. Ze verdragen geen natte voeten. Wordt er geplant in kleigrond, vermeng de grond dan met turf of zand. Hyacinten kunnen ook geplant worden in potten en bakken.
Hyacintenbollen planten doe je door een gat te graven en de bol op 18 tot 20cm diepte en 15cm uit elkaar te plaatsen. Hyacintbollen zijn rond, groter dan een golfbal en hebben papierachtige vellen. Plant ze met de puntige uiteinden naar boven.
Bewater de bollen na het planten goed, daarbij het hele perk flink doorweken.

Hyacinten kan je ook in een speciaal hyacintenglas kweken. Zet de bloembol rechtop in het glas en plaats die op een donkere, koele plaats (8 tot 10°C). Als het niet donker genoeg is, dan kan je er een zelfgemaakte hoed uit papier op plaatsen. Vul het hyacintenglas met water zodat de onderkant van de bloembol net boven het water komt te staan. Zo zal de hyacint wortels beginnen vormen. Zodra je een goede inworteling hebt, kan je de plant op een goed verlichte plaats op kamertemperatuur zetten. Verwijder de papieren hoed zodra de bloem 5 tot 8 cm groot is.

In een pot: Opdat je hyacinten in het voorjaar goed zouden bloeien, worden ze reeds in oktober of november aangeplant. Daarvoor kies je best een potgrond met losse, luchtige structuur zoals een potgrond voor balkonplanten. Omdat de wortels van hyacinten bij waterophopingen snel rotten, wordt er aangeraden om een drainagelaag op de bodem aan te brengen.Bij het plaatsen van de plant is het belangrijk om de plant diep genoeg te planten en om voldoende afstand tussen de bloembollen te voorzien. Zorg voor een diepte van een bloembol tussen het aardoppervlak en de bloembol. Bevochtig de aarde lichtjes en plaats de pot op een koele plek. Als de eerste groene scheut tevoorschijn komt, kan je de pot op een goed verlichte plaats zetten.


Onderhoud & vermeerderen
Bewater Hyacinten tijdens droge periodes in het najaar. Snij nadat de planten zijn uitgebloeid in het voorjaar de bloemstelen af, maar laat het loof op natuurlijke wijze verdorren.

De bloeikracht van alle hyacinten neemt met de jaren af. Ze wordt ongeslachtelijk vermeerderd. De bloembodem wordt ingesneden of uitgehold waardoor die geprikkeld wordt om langs de randen nieuwe bolletjes te vormen. Deze bol wordt naar boven op iets vochtig zand geplant en bewaard bij ten minste 20 graden. Aan het einde van het seizoen worden de nieuwe bolletjes geoogst en apart uitgeplant. Het duurt 3 tot 4 jaar voordat de hyacintenbol groot genoeg is om te verkopen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

Aan de slag met de dahlia knollen in het voorjaar. Maak gebruik van de volgende tips om ze op het juiste moment in de tuin te plaatsen en creƫer ook nog eens extra veel en meer bloemen.


Door Jan de B

Bloembollen

Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

Leer hoe je narcissen verzorgt en behoudt! Ontdek snoeitips, het belang van verwildering en het verrijken van narcissenbollen voor prachtige bloemen jaar na jaar.


Door Tuindingen

Bloembollen

Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.

Welke soorten narcissen zijn er? Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes met witte bloemetjes. Bekijk hier de verschillende soorten narcissen en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox