Freesia is een geslacht uit de lissenfamilie. De Fresia is gevonden in Zuid-Afrika.
Er bestaan 16 soorten en talrijke variëteiten.
Met uitzondering van de Fresia grandiflora die rhizomen (wortelstokken) vormt, heeft ze een knol waaruit doorgaans zes lijnvormige bladeren komen en twee stelen die elk vijf tot tien bloemen dragen. Deze trechtervormige 6-lippige bloemknoppen staan in een groep haaks op de stengel als de tanden van een kam. De stengel is kaal en sterk vertakt.
Er zijn enkel-, semi-dubbel- en dubbelbloemige variëteiten. Ze is er in de kleuren wit, geel, oranje, rood, blauw, roze en paars maar kan ook tweekleurig of meerkleurig zijn.
De hoogte van de plant en de grootte van de bloemen zijn afhankelijk van de specifieke variëteit.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen enkelbloemig, semi-dubbelbloemig en dubbelbloemig. De grootbloemige, dubbele variëteit bloeit nog weelderiger dan de enkelbloemige fresia's.
Fresias kunt u het best snijden als de eerste bloemknop bijna open is.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Bewaar de knollen voordat je ze plant enige dagen tot weken op hoge kamertemperatuur! Zet ze vanaf midden maart tot midden mei in de tuin op een zonnige plaats in voedselrijke grond – niet te droog.
Als er op de beoogde plantplek na regen nog plassen blijven staan, zult u een andere plek moeten vinden.
Plantdiepte 5cm Plantafstand 5cm. Vanaf midden maart tot midden mei, liefst in plantmanden anders moeilijk op te graven. Geeft de omringende begroeiing onvoldoende luwte en steun, plaats dan wat plantenringen in een groep knollen. Doe dat tegelijkertijd met het planten zodat je geen knollen beschadigt met de stok.
Fresia’s staan ook mooi in potten waarin je ook andere (bol)gewassen hebt geplant waar ze een kleurig accent kunnen geven. In potten met hoge bolgewassen geeft ze een frivole, luchtige vulling aan de onderkant van de compositie. En in een natte zomer is ze in pot gemakkelijk naar een overdekt deel van een terras te verplaatsen, wat ze prettig vindt want ze haat regen op haar zomercoiffure!
Onderhoud
Een plantensteun bijplaatsen kan nodig zijn tegen omwaaien.
Laat nadat uw Freesia’s uitgebloeid zijn voor het seizoen het blad intact, dus snij het niet af. De bladeren blijven zonlicht opnemen en zorgen voor voeding en bloemenpracht voor volgend jaar.
Bewater uw Freesia’s indien nodig maar niet bovenaan.
Later in de zomer zal het blad geel worden en afsterven als de plant zich terugtrekt in kiemrust. Op dat moment kan het blad worden verwijderd. Voor de winter haalt u de knollen uit de grond en laat ze droog en vorstvrij overwinteren
Ziekten
Bladluis - trips - spinmijt
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in