Een van de vroegst bloeiende bloembollen
Krokus is een geslacht uit de lissenfamilie, dat circa 120 soorten omvat. Krokus is een voorjaarsbloem die groeit vanuit een ondergrondse knol.
De trechtervormige bloemen zitten op korte stengels. Ze hebben zes gelijkvormige bloemblaadjes in twee cirkels. De bladeren zijn lang, smal, grasachtig met een lichte middenstreep en lopen spits toe. Het gebladerte verschijnt voor of samen met de bloem. De bloemen van de botanische soorten (afgeleid van Crocus chrysanthus) zijn kleiner en teerder dan die van tuinkrokussen en ze bloeien al vroeg in februari. De bloemen zijn fel van kleur en zijn geel, wit, paars of blauw. Een aantal soorten en rassen heeft zacht gestreepte bloemen. Ze verschijnen op verschillende tijdstippen maar hebben wel een gelijkaardig uiterlijk.
Hoogte 7 cm - trekt bijen aan - verwilderd snel
Betrouwbaren bloembollen die elk jaar weer verschijnen. Krokussen die in de grond blijven zullen altijd eerder bloeien dan degene die vorig jaar zijn geplant.
Bloemen openen zich pas in de zon en sluiten naar de avond toe.
Enorm mooi indien in grote groepen aangeplant.
Er zijn herfstbloeiende
Crocus soorten, maar het grootste deel bloeit in febr-maart.
Plantvoorschriften algemeen
Crocus is in de herfst beschikbaar als losse bol en dient bij voorkeur zo snel als mogelijk aangeplant te worden.
Zonnige plaats of onder bladverliezende heesters. Ook mooi in het gazon
Doorsnee grond is goed genoeg, zolang die maar niet te vochtig is in de winter, krokussen kunnen niet tegen langdurige natte grond.
Planttijd: eind september begin november
Plantdiepte +-5 cm of tweemaal de hoogte van de bol. Dit doet u het best met een gepunt pootijzer in losgewerkte grond. Strooi eventueel wat zand op de bodem van het plantgat.
Plant u krokussen in het gazon, strooi de bollen dan willekeurig rond en plant ze op de plaats waar ze terechtkomen voor een natuurlijk effect.
Plaats ze indien mogelijk steeds in groepjes van 8/10 stuks, afstand onderling 5cm.
Onderhoud - vermeerderen
Grote krokuszoden om de 4/5 jaar uitgraven als de bladeren geel geworden zijn. Met de hand delen en in groepjes terug planten.
Ze hebben normaal geen extra voeding nodig, in het gras delen ze in de voeding voor het gazon.
Laat de bladeren steeds geel worden voor je met maaien begint in het gazon.
Kan echter wel met de tijd onderdrukt worden door gazonvild.
Ziekten
Woelratten of muizen eten de bollen -Grauwe schimmel
Enkele soorten
Crocus vernus jeanne d'arc
Dit is een grootbloemige krokus die wel 15 centimeter hoog kan worden. Hij bloeit in verschillende kleuren van februari tot in april. De plant is ontstaan door kruisingen en selectie van wilde krokussen.
Crocus flavus
Dit is de gele krokus, die zo’n tien centimeter hoog wordt en in maart en april bloeit. Deze gele krokus doet het goed in het gras, vooral omdat de kleur zo mooi afsteekt bij het groen.
Crocus vernus king of striped
Crocus tommasinianus / boerekrokus
Deze krokus die 7,5 centimeter hoog wordt, is lavendelblauw tot paars van kleur. Het is een vroegbloeiende soort, hij laat in februari en maart zijn bloemen zien. Ze laten zich goed verwilderen.
Crocus_tommasinianus_roseus_bloem
De Crocus tommasinianus 'Roseus' (Boerenkrokus) heeft een prachtige zuivere roze kleur. De bloemblaadjes zijn spits. De Crocus tommasinianus 'Roseus' staat dicht bij de botanische soort Crocus tommasinianus en vermeerderd en verwilderd net zo gemakkelijk.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in