Hoewel bij de bolgewassen geklasseerd, is dit een rizoomvormende plant uit tropisch zuid Amerika. Bijna alle hier voorkomende soorten zijn hybriden.
Vanuit de knolachtige wortelstok komt de steel waarboven zich al opgerold blad ontwikkelt boven de grond. Er ontwikkelen zich grote, brede bladeren en vervolgens knoppen waaruit zich meestal twee bloemen na elkaar ontwikkelen. De eerste bloem is vaak mooier ontwikkeld en begint al met de vorming van een zaaddoos terwijl de tweede bloeifase uit dezelfde knop start. Afhankelijk van de soort zijn de bloemen geel, roze, oranje of rood of variaties daarvan. Er zijn veel varianten gekweekt (hybriden) met kleine ranke of juist grote bloemen en met groen, rood of bont gekleurd blad. Deze varianten hebben meestal niet meer de oorspronkelijke botanische naam maar de meest uiteenlopende namen. De rassen kunnen naar hoogte worden onderverdeeld in dwergrassen die 50-60 cm hoog worden, middelhoge rassen van 80-120 cm hoog en hoge rassen van 120-160 cm hoog.
Plantvoorschriften algemeen
Koop gladde, stevige, knollen met ten minste twee of drie ogen. Koop nooit verschrompelde, droge, broze of rottende knollen. Neem geen knollen met slechts één oog.
Houd bij het planten een onderlinge afstand aan van ongeveer 30 cm, de plantdiepte bedraagt 10 cm.
Plant ze op een zonnige plaats in voedselrijke, goed doorlatende, maar vochthoudende grond. De plantaarde verijken met compost is dan ook ideaal voor deze snelgroeiende plant die veel vocht en voedingsstoffen nodig heeft. Een beschaduwde voet wordt ook op prijs gesteld en de canna heeft dan ook weinig last van onderbeplanting met een wat open struktuur.
Planten doen we in volle grond na de laatste vrieskou, ongeveer half mei.
(Voor een vroege bloei kun je in maart binnenshuis voorkweken).
Na het planten de potgrond goed nat maken en de pot op een warme plek zetten. In mei de Canna in de tuin planten. Ze is niet winterhard, maar op droge plaatsen in de tuin kunnen de planten overwinteren, met goede bescherming tegen vorst. Plant ze niet in de halfschaduw, want dan produceren ze geen bloemen.
Plantdiepte -10cm Plantafstand +-30cm circa 7 planten m².
Het aanplanten in groep heeft vaak een zeer mooi resultaat.
Cannas gedijen ook goed in een terraspot. Ze kunnen zelfs binnenhuis als kamerplant, maar dan krijg je zelden bloemen.
Onderhoud
Cannas zijn sterke groeiers. Tijdens het groeiseizoen is het belangrijk om regelmatig bij te mesten. Canna’s geef je niet te snel teveel mest. Dat geldt nog sterker voor canna's in potten. Mest canna's in potten bij voorkeur bij met een meststof met een hoog kaligehalte
Ondanks hun hoogte hoef je canna's niet op te binden. De stengels zijn stevig genoeg.
Uitgebloeide bloemen verwijderen bevordert te herbloei, behalve als je zaad wilt winnen.
Mocht blijken dat een Canna toch op de verkeerde plek staat, of het in een pot toch niet zo goed doet dan kun je ze het hele seizoen door verplanten, wel zeer goed water geven.
Voor de eerste nachtvorst moeten de wortelstokken met kluit en al worden gerooid. Snijd het blad ongeveer een handbreedte boven de grond af. Canna’s uitgraven en met aarde en al bewaren. De kluit voorkomt dat de wortelstokken te veel vocht verliezen. Controleer desondanks tijdens het bewaren af en toe of de wortelstokken toch niet aan het uitdrogen zijn. Maak ze zo nodig een beetje nat. Neem een emmer of pot met potgrond en begraaf de knollen hierin. Zet op een koele plaats om te overwinteren.
Canna’s kun je vermeerderen door de wortelstokken in stukken te snijden waarbij je zorgt voor minimaal 1 liever 2-3 groeipunten per stuk.
Scheuren in het voorjaar en scheuten direct in potten planten.
In februari-maart kan ze gezaaid worden. De zaden zien er uit als noten en hebben een harde zaadhuid. Schuur deze huid wat af tot het wit zichtbaar is en laat het zaad dan vierentwintig uur in lauwwarm water weken. Zaai het zaad en dek af met vijf centimeter humus. Kieming vindt na zes dagen plaats bij een temperatuur van ten minste 15°C. Het beste resultaat wordt verkregen als er in potjes wordt gezaaid; de kiemwortels zijn broos. Na uitkomen van het tweede kiemblad kan er worden verpot. Hou er rekening mee dat ze pas na 3 jaar gaat bloeien.
Ziekten
Virus ziekte Kenmerken: slechte groei, verkleurd blad, Als een plant ziek blijkt uitgraven en weggooien, er is geen remedie bekend.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in