Liever een dode poster dan een levende vogel?

14 Oct 2022 in VogelsIk heb ooit iemand gekend die niet van vogelgezang hield. ‘Elke ochtend die klereherrie!’, mopperde hij zodra de lente zich aankondigde. Niet dat er een kolonie halsbandparkieten naast zijn slaapkamer bivakkeerde of er een haan  vlak onder kraaide, nee, het ging om  ‘luidruchtige rotbeesten die  in de bomen zaten’. Verder reikte  zijn vogelkennis niet. 

Ik vermoed dat hij  bij zijn huis  een zogenaamde  ‘onderhoudsvrije tuin’ had, aangelegd door een stratenmaker  die zich hovenier noemt. Want van zo’n modieus betegeld pleintje met hooguit enkele sprieten  design-groen blijven die ‘rotbeesten’  echt wel  weg.  Laatst zag ik in zo’n van elk seizoenskenmerk  ontdane ‘tuin’ posters van vogels aan de schutting hangen. Kennelijk miste de eigenaar ze toch en koos hij voor een  geluidloze, dode  variant.

 

Als vogels de lente in hun kop hebben, zingen ze in de vroege ochtenduren allemaal tegelijk om het hardst en dat kan  behoorlijk wat geluid  opleveren. Toch denk  ik dat de  meeste mensen wel houden van de muziek van de natuur, die ’s morgens uit de snavels klinkt.

Eén van de meest getalenteerde zangers is de merel. Maar daar   gaat het helaas niet zo goed mee, er zijn al dertig procent minder merels dan vijf jaar geleden. Die kennis van me  zal dat vermoedelijk toejuichen en heeft daaraan met zijn  steriele ‘tuin’  misschien wel  letterlijk een steentje  bijgedragen. Maar met de merel verdwijnt wel de voorzanger uit het koor…

 

Vóór de verstening in de mode kwam waren vrijwel alle tuinen vogelvriendelijk. Daar is namelijk niet zo heel veel voor nodig. Met een beetje variatie in beplanting, bloemen, een boompje, struiken en struikjes ben je al een heel eind. Dat trekt insecten (=voedsel) aan, biedt nestgelegenheid en beschutting tegen roofvogels én het gevaarlijkste tuinroofdier: de loslopende  huiskat. Nog een nestkastje voor de holenbroeders, een bakje water, levend gras (wormen voor de merel) in plaats van tegels of kunstgras, afgevallen bladeren (ook daarin zitten insecten) in de herfst  laten liggen of in de borders harken en ’s winters wat extra voedsel. De vogels  zullen je belonen  met levendigheid rond het  huis en je in het voorjaar ochtend- en avondserenades brengen.  Want laten we wel wezen: wie heeft nou echt liever een dode poster aan de schutting dan een levende vogel in de tuin?


https://www.jaapkranenborg.nl/gevleugeld/liever-een-dode-poster-dan-een-levende-vogel


Merel in het donker: @Jaap 

foto: Ebor (pixebay)


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Koninkje Winter

Anders dan zijn stoere naam doet vermoeden is het winterkoninkje slecht bestand tegen een échte winter.


Vogels

De enige vogel die een adelaar aanvalt, is de kraai.

Een verhaal om over na te denken... De kraai en adelaar


Door Mellisa

Vogels

Pechvogel 2023: ‘Misschien krijg je mij straks op je dak, of in je tuin’

Scholeksters broeden in de stad door afnemende broedmogelijkheden erbuiten


Vogels

Kerkuilen verhongeren - Laat een ingang voor de kerkuil vrij in je schuur.

Met slecht, of in elk geval koud weer op komst sluiten mensen niet alleen hun huizen, maar ook hun schuren goed af. We vragen vooral de eigenaren van boerenschuren om nog een gaatje open te laten voor kerkuilen.


Door Jan de B

Vogels

Merels niet onverdeeld blij met titel Vogel van het Jaar 2022.

De merel was Vogel van het Jaar 2022. Niet alle merels hadden in de gaten dat dit geen eretitel is, maar dat Vogelbescherming en Sovon hiermee extra aandacht vragen voor een soort waar het niet goed mee gaat. In 2023 is de scholekster Vogel van het Jaar (voor de tweede keer, ze waren het in 2008 ook).


Vogels

Omstreden Randstedelingen

Ze vliegen al een halve eeuw rond in Europese steden, maar zijn nog altijd omstreden. Er zijn mensen die allerlei kwaads toeschrijven aan de vogels en er voor pleiten ze uit te roeien, want, jawel, ’het zijn exoten die hier niet thuis horen’.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox