Rode en Groene Lijsters

25 May 2023 in Vogels


Ooit van de Rode Lijster gehoord? Daar komen er steeds meer van. Sommige Rode Lijsters zijn klein, andere groot, ze kunnen opvallen of juist kleurloos zijn, lawaaierig of stilletjes en, dat is het meest wonderlijke, ze worden  niet alleen algemener, maar ook zeldzamer. De huismus is een Rode Lijster, het korhoen, de huiszwaluw, de koekoek, de boerenzwaluw, de torenvalk, de nachtegaal en nog tachtig andere vogelsoorten die als broedvogel uit Nederland dreigen te verdwijnen. Daarom staan ze op de Rode Lijst, een lijst die steeds langer wordt. Er staan ook vogels op die hier altijd doortrokken of overwinterden,  maar die we nu steeds minder zien. Rode Lijsters zijn slecht nieuws.

Het goede nieuws zijn de Groene Lijsters, al is hun lijst minder lang. Zo horen we de zwartkop de laatste jaren steeds vaker,  een vogeltje dat er van een afstand een beetje uitziet als een zwart-wit koolmees. Meneer draagt een zwart petje en mevrouw een bruin, maar die noemen we toch gewoon zwartkop. Vogelnamen zijn niet altijd genderneutraal. Over gender gesproken, jonge zwartkopmannen zetten in hun jeugd een bruine pet op hun kop. Dat het goed met ze gaat komt omdat er in Nederland steeds meer volgroeide bomen zijn met allerlei ondergroei van struiken. In bossen, maar ook in vele woonwijken. 

Zwartkoppen laten zich niet zo makkelijk zien, ze verbergen zich liever in het gebladerte. Maar horen doe je ze wel, en hoe! De zwarte petjes zijn echte zangtalentjes (de bruine houden hun snavel), hun heldere lied is een aanwinst voor het Groot Lente Vogelkoor.  Zwartkoppen klinken een beetje als een roodborst, alleen niet zo weifelend, veel enthousiaster en voller. Groene Lijsters kunnen de Rode niet vervangen, toch verzachten ze wel het leed, zeker als ze zingen als de zwartkop.


https://www.vogelgeluid.nl/zwartkop/

https://www.jaapkranenborg.nl/ 

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox