Rode en Groene Lijsters

25 May 2023 in Vogels


Ooit van de Rode Lijster gehoord? Daar komen er steeds meer van. Sommige Rode Lijsters zijn klein, andere groot, ze kunnen opvallen of juist kleurloos zijn, lawaaierig of stilletjes en, dat is het meest wonderlijke, ze worden  niet alleen algemener, maar ook zeldzamer. De huismus is een Rode Lijster, het korhoen, de huiszwaluw, de koekoek, de boerenzwaluw, de torenvalk, de nachtegaal en nog tachtig andere vogelsoorten die als broedvogel uit Nederland dreigen te verdwijnen. Daarom staan ze op de Rode Lijst, een lijst die steeds langer wordt. Er staan ook vogels op die hier altijd doortrokken of overwinterden,  maar die we nu steeds minder zien. Rode Lijsters zijn slecht nieuws.

Het goede nieuws zijn de Groene Lijsters, al is hun lijst minder lang. Zo horen we de zwartkop de laatste jaren steeds vaker,  een vogeltje dat er van een afstand een beetje uitziet als een zwart-wit koolmees. Meneer draagt een zwart petje en mevrouw een bruin, maar die noemen we toch gewoon zwartkop. Vogelnamen zijn niet altijd genderneutraal. Over gender gesproken, jonge zwartkopmannen zetten in hun jeugd een bruine pet op hun kop. Dat het goed met ze gaat komt omdat er in Nederland steeds meer volgroeide bomen zijn met allerlei ondergroei van struiken. In bossen, maar ook in vele woonwijken. 

Zwartkoppen laten zich niet zo makkelijk zien, ze verbergen zich liever in het gebladerte. Maar horen doe je ze wel, en hoe! De zwarte petjes zijn echte zangtalentjes (de bruine houden hun snavel), hun heldere lied is een aanwinst voor het Groot Lente Vogelkoor.  Zwartkoppen klinken een beetje als een roodborst, alleen niet zo weifelend, veel enthousiaster en voller. Groene Lijsters kunnen de Rode niet vervangen, toch verzachten ze wel het leed, zeker als ze zingen als de zwartkop.


https://www.vogelgeluid.nl/zwartkop/

https://www.jaapkranenborg.nl/ 

 


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Onhandige uitsteeksels

Vogels zijn praktisch ingestelde wezens. …..Zo verschrompelen bij trekvogels de voortplantingsorganen voordat ze aan hun uitputtende vliegreis naar Afrika beginnen. Want waarom zou je die hele handel meeslepen als die alleen maar voor extra gewicht zorgt en je het zaakje pas het volgende voorjaar weer nodig hebt?


Vogels

KBVtjes (Kleine Bruine Vogeltjes)

Kleine bruine vogeltjes zijn klein en bruin. Op het eerste gezicht lijken ze inwisselbaar, maar als je de kans krijgt ze beter te bekijken, ontdek je minstens vijftig tinten bruin in combinatie met een heleboel andere kleuren.


Vogels

Staartmeesjes - All in the family

Als je één staartmees ziet weet je dat er broertjes, zusjes, neven, nichten, ooms, tantes opa’s en oma’s waarschijnlijk vlakbij zijn. Ze foerageren niet alleen samen, maar helpen elkaar ook met het grootbrengen van de jongen


Vogels

'K'auw van jou.

Zo trouw als een kauw’ is een gevleugelde uitdrukking. Kauwen zoeken al in hun puberteit een partner voor het leven en als de grote liefde onvindbaar blijkt, brengen ze dat leven liever door als vrijgezel.


Vogels

50 tinten grijs in de bosjes

In de vogelwereld wordt partnerschap voor langere tijd heel gewoon gevonden, maar de jongen in de nesten van zulke vogelstellen hebben dikwijls verschillende vaders. Want met de trouw nemen vogels het niet zo nauw. Heggenmussen gaan daar zelfs naar vogelbegrippen vrij ver in...


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox