Elk jaar je vogelhuisje in gebruik als nestplaats, de perfecte locatie.

10 Jan 2021 in Vogels

Door Roel

Afbeelding bij Elk jaar je vogelhuisje in gebruik als nestplaats, de perfecte locatie.


Er zijn veel redenen om ervoor te kiezen een haag in je tuin te planten.

Als levende wezens dragen haagplanten bij aan het in stand houden van verschillende ecosystemen. Zo maakt zij deel uit van de waterkringloop en voorziet zij verschillende dieren in hun levensonderhoud, onder andere vogels en insecten. Vogels en haagplanten zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.


Schuilplaats, broedplaats en voedsel voor vogels. 

Wie een haag in de tuin heeft staan, zal vaak vogels in zijn tuin zien opduiken. 
Een haag biedt een ideale leefomgeving voor vogels. Ze kunnen zich in de haag verschuilen voor hongerige buurtkatten of even uitrusten van een lange vlucht, zichzelf tegoed doen aan de diverse insecten die in de haag leven.

Enkele voorbeelden van hagen die geliefd zijn bij de vogels:

* lees hier hoeveel haagplanten je per meter plaatst

Elk jaar je vogelhuisje in gebruik als nestplaatsje, dit is de perfecte locatie.

Heb je een nestkastje in je tuin hangen maar wil het niet lukken om er vogels in te krijgen? Je bent zeker niet de enige. Vogels zijn vrij kieskeurig en willen alleen de allerbeste broedplaatsen. Vogels gebruiken als nestruimte meestal een holle boom. Een nestkast is eigenlijk een imitatie van deze holle boom. Een nestkast ophangen heeft daarom vooral zin als er weinig holle bomen in de buurt staan! Niet geschilderd verdient dan ook de voorkeur. Nestkasten zijn in diverse soorten en maten te vinden. Hoe de vorm van de nestkast eruitziet is niet zo belangrijk. Wel belangrijk is de grote van het gat aan de voorkant, ook wel invliegopening genoemd. Vogels zijn namelijk heel kieskeurig. De grootte van de invliegopening bepaalt welk soort vogel de kast in gebruik zal nemen. Vogels zijn namelijk erg kritisch en hebben hun eigen voorkeuren voor de grootte van de opening. Een opening moet precies zo groot zijn dat de vogel naar binnen kan. Als de opening te groot is kunnen ook andere soorten vogels naar binnen.

Je haagplanten of grotere struiken verlevendigen met nestkastjes als schuil en broedplaats.

De haag heeft een extra functie gekregen, tussen de haagplanten op 2 meter hoogte heb ik enkele broedblokken gehangen voor de tuinvogels, en elk jaar broeden in deze uitgeholde broedblokken pimpelmezen en koolmezen hun jongen uit. Het voordeel als nestkast valt hij nauwelijks op, deze uitgeholde boomstam. Dit maakt de nestkast erg geliefd. De invliegopening van 32 mm is ideaal voor een koolmees, kuifmees, boomklever of een bonte vliegenvanger. Deze vogels kiezen graag voor deze natuurlijke nestkasten, en als je dan ook nog kiest om hem te plaatsen in een natuurgetrouwe omgeving, is dit een win-win situatie voor de kritische tuinvogel. 

Pas je snoeischema aan op het broedseizoen. 

Je merkt het vanzelf wanneer je nestkastjes bewoond is de ouders vliegen af en aan, eerst met nestmateriaal en later met voedsel om hun kroost te laten groeien. Maar op een dag is het zover de kleintjes zijn uitgevlogen, dit is dan ook gelijk het moment om je haagplanten te snoeien. Zelf heb ik een laurierhaag en die snoei ik 2 keer per jaar. Deze tweede snoeibeurt stel ik uit naar een zo laat mogelijk moment in het najaar. In deze laatste snoeironde snoeien we de laurier wat rigoureuzer om het volgende broedseizoen deze snelgroeiende haagplant iets meer in model te houden. 

nestkasten ophangen voor de beste plekken voor broeden

De vogels die je tuin bezoeken geven je tuin een extra stukje entertainment mee. Er gebeurt altijd wel iets interessants als er vogels in je tuin verschijnen. Je kunt de televisie wel uitzetten, want je diervriendelijke tuininrichting zorgt voor urenlang kijkplezier. Wie weet spot je wel een soort die je nog nooit hebt gezien! In ieder geval leer je veel over de natuur door goed rond te kijken in je tuin.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox