Staartmeesjes - All in the family

12 Mar 2023 in Vogels
Afbeelding bij Staartmeesjes - All in the family


Al gezien in de tuin dit voorjaar?

Donsbolletjes  met piepkleine snaveltjes, zwarte kraaloogjes en een heel lange staart die af en toe al keuvelend in je tuin komen samenscholen ?  Ik bedoel de staartmees,  die weliswaar geen mees is, net zomin als de heggenmus een mus of de gierzwaluw een zwaluw is. Maar een staart hebben ze wel, eentje zelfs die meer dan de helft van hun totale lengte meet.

Staartmezen zijn familieziek.

Buiten de broedtijd zwerven ze in familieverband rond binnen een familieterritorium van enkele hectaren. Als je één staartmees ziet weet je dat er broertjes, zusjes, neven, nichten, ooms, tantes  opa’s en oma’s waarschijnlijk vlakbij zijn. Complete families trekken langs, van boom naar struik, van struik weer naar boom, al babbelend insectjes wegpikkend van de kleinste takjes. Daarbij worden acrobatische toeren uitgehaald, staartmezen zien er geen been in met één pootje  aan een takje te bungelen. Aan het eind van de winter valt de groep uiteen en zoeken vrouwtjes een partner in een andere familiegroep. Wekenlang bouwen de geliefden aan hun huis, een ingenieus nest met een dak en een kleine ingang aan de zijkant, gestoffeerd met  veertjes, mos, spinrag en haar. Klein, familieziek, acrobatisch, architectonisch begaafd die staartmezen, maar ook praktisch, want  omdat zo’n lange staart binnenshuis een beetje onhandig is, klappen ze die gewoon over hun schouder als ze op hun eitjes zitten. Zodra de jongen uit die eitjes  zijn gekropen, komen andere staartmezen helpen bij de opvoeding, ongetrouwde tantes of familieleden waarvan het legsel is mislukt en die toch een bijdrage willen leveren aan de instandhouding van de familiegroep.

Let er maar eens op als ze langkomen. Ze laten zich meestal goed bekijken, want ze vinden jou totaal oninteressant. Ze hebben wel iets beters te doen. 

https://www.jaapkranenborg.nl/ 

Foto: Oldifan, Pixebay


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Vogels

'K'auw van jou.

Zo trouw als een kauw’ is een gevleugelde uitdrukking. Kauwen zoeken al in hun puberteit een partner voor het leven en als de grote liefde onvindbaar blijkt, brengen ze dat leven liever door als vrijgezel.


Vogels

50 tinten grijs in de bosjes

In de vogelwereld wordt partnerschap voor langere tijd heel gewoon gevonden, maar de jongen in de nesten van zulke vogelstellen hebben dikwijls verschillende vaders. Want met de trouw nemen vogels het niet zo nauw. Heggenmussen gaan daar zelfs naar vogelbegrippen vrij ver in...


Vogels

ROEPTOETERS

Zanglijsters zijn in meerdere opzichten vroege vogels. Ze beginnen vaak in januari al met hun gezang en zijn ook ‘s morgens als een van de eersten uit de veren…


Vogels

Koninkje Winter

Anders dan zijn stoere naam doet vermoeden is het winterkoninkje slecht bestand tegen een échte winter.


Vogels

De enige vogel die een adelaar aanvalt, is de kraai.

Een verhaal om over na te denken... De kraai en adelaar


Door Mellisa

Vogels

Pechvogel 2023: ‘Misschien krijg je mij straks op je dak, of in je tuin’

Scholeksters broeden in de stad door afnemende broedmogelijkheden erbuiten


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox