Phuopsis / Perzische kruisjesplant

29 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Phuopsis / Perzische kruisjesplant


Phuopsis is een plantengeslacht dat uit slechts één soort bestaat, namelijk Phuopsis stylosa. De planten zijn meerjarig.

Deze vaste plant groeit sterk woekerend en over de grond kruipend. Alleen de bloeiende stengels staan rechtop. Na verloop van tijd ontstaan er grote tapijten. Phuopsis vermeerdert zichzelf via de jonge planten die aan de vierkante scheuten ontstaan. De bladeren hebben geen stelen, ze zijn lancetvormig en zitten met zes tot negen stuks in kleine kransen bij elkaar. Ze geuren evenals de stengels naar de geurstof cumarine, vooral als het heeft geregend.
de bloemen ruiken aromatisch zoet. Ze bestaan uit bolvormige bloeiwijzen van kleine, stervormige bloemhoofdjes die bij de zuivere soort roze zijn. Opvallend zijn de ver uitstekende stijlen. De planten bloeien van juni tot augustus.
Hoogte tot 30cm.

Phuopsis-Stylosa-Valeriaan-Starflowers-Roze


Plantvoorschriften algemeen
Deze sterk groeiende planten bedekken zonder problemen ook grotere vlakken. In een grote rotstuin is meestal plaats genoeg voor de phuopsis. Stapelmuurtjes zijn snel door de planten begroeid, die dan in de bloeiperiode al van veraf goed zichtbaar zijn. Ook voor glooiingen zijn deze vaste planten geschikt. Door de snelle uitbreiding gaan ze onkruidgroei en erosie tegen.

Het voorjaar is de beste planttijd. Phuopsis kan in de tuin worden geplant, zodra de grond weer bewerkt kan worden.

Zon tot halfschaduw. Phuopsis gedijt het beste in de zon, maar neemt ook genoegen met een standplaats in de halfschaduw. Doorlatende grond die ook voedselarm mag zijn. Zware grond moet met zand worden verbeterd.

Onderhoud
Alleen bij aanhoudende droogte hebben de planten water nodig.
Als de planten te sterk woekeren kunt u om de twee jaar de buitenste delen met een scherpe spade afsteken. Deze delen kunt u opnieuw planten.
U kunt ze ook zelf vermeerderen door de jonge planten die op de stengels ontstaan, eraf te halen en te planten. Deling is ook mogelijk: graaf de oude planten op, deel de wortels met een mes en plant de stukken direct in voorbereide grond.


Ziekten
Phuopsis is doorgaans zeer sterk. Alleen in een zeer koude winter zonder sneeuw kan het tot bevriezingen komen. De planten lopen dan in het voorjaar slecht of zelfs helemaal niet uit. Meestal worden de gaten door de overige planten gesloten. Vindt u de open plekken storend, dan moet u bij planten.


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Geranium Rozanne is een zeer langbloeiende vaste plant ( Mei tot November)

Fleurt elk stukje van de tuin op met prachtige paarse uitbarstingen van oneindige bloeiperiodes. Het zijn onderhoudsvriendelijke vaste planten. De Geranium ´Rozanne´ valt goed te combineren met andere tuinplanten. De Rozanne bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst en produceert constant nieuwe bloemen.


Door Roel

Vaste planten

Wat zijn jouw lievelingsplanten? Jaa die ene plant die net ietsie pietsie meer doet dan de rest.

En dat kan om verschillende redenen zijn. Je zult die schitterende heerlijk geurende roos maar van je zoon gekregen hebben, van je zus of een ander dierbaar iemand. Maar je kunt ook zo trots zijn als een aap met zeven staarten, als je ooit van die kleine stek van 3cm een struise plant van 1.80m hebt weten op te kweken. Vooral kleuren spelen ook een grote rol als het om een voorkeursbehandeling gaat. En dat is bij mij het geval. Ik wil in dit tuinblog een ode brengen aan een bijzondere plant.


Door Marie Mul

Vaste planten

De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus gebeurde er iets bijzonders. Beleef en proef vooral de passie over haar Helleborussen.


Door Tuindingen

Vaste planten

Kaukasische vergeet-mij-nietje - opvallende bladplanten voor de schaduwtuin

De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken.


Door Tuindingen

Vaste planten

Geranium Ooievaarsbek soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten waarbij de één vooral mooi is vanwege het blad en de ander vanwege de bloemen. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring. Geraniums zijn gemakkelijke planten die het vrijwel op iedere standplaats goed doen en slakken houden er niet van. Geraniums krijgen vaak een tweede bloei en zorgen voor een zomer vol bloemenpracht.


Door Tuindingen

Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan. o sterk als een smeerwortel Om te beginnen ben ik, de Smeerwortel, beresterk. Ik heb niet veel aanmoediging nodig om te groeien. Ik stel ook niet echt veel eisen aan de grond eigenlijk. Ik word vaak onkruid genoemd, maar dat bestaat niet. Dat weten we al, toch?


Door Paula kok

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox