Phlomis of brandkruid is een geslacht met meer dan honderd soorten kruidachtige planten, struiken en dwergstruiken uit de lipbloemenfamilie. De lancetvormige bladeren zijn groot, bij enkele soorten wollig of viltig behaard en lopen vroeg uit. Op zonnige, warme en zelfs hete standplaatsen is phlomis een dankbare zomerbloeier.
Phlomis fruticosa (foto's hoofding) Matig winterhard / wintergroen. 50-80cm hoog en breed.
De ongeveer 3 cm grote, geelwitte geurende lipbloemen verschijnen in juni en juli en staan in dichte kransen aan de toppen van de scheuten.
Blad gerimpeld, viltig, grijsgroen. Kan irriteren bij aanraking.
De plant groeit met overblijvende wortelstokken.
Phlomis russeliana is de populairste soort. Deze vaste plant lijkt sterk op grote dovenetels en wordt 0,8 tot 1 m hoog. De niet bloeiende scheuten vormen een dichte deken op de grond. De gele bloemen verschijnen in juni en zijn eveneens in kransen rond de stengel gerangschikt. Er zitten meerdere dichte bloemkransen boven elkaar. De mooie zaadgroepen blijven tot in de winter goed.
Phlomis tuberosa kreeg haar naam van de knollen, die zich aan de wortelstok vormen. Deze soort wordt 1,5 m hoog en groeit strak omhoog. De roze of purperviolette bloemen hebben van binnen een witte ‘baard’ en staan in mei en juni in verscheidene dichte kransen boven elkaar.
Plantvoorschriften algemeen
Met solitair geplante phlomis soorten kunt u krachtige accenten in uw tuin zetten.
U kunt de planten echter ook uitstekend met andere planten combineren. In een border met vaste planten voeren ze de boventoon en vormen mooie contrasten met lager en breder groeiende planten.
Koop in het voorjaar of in de herfst jonge plantjes in potten.
Zon. Phlomis soorten gedijen het beste op een zonnige, warme, enigszins beschutte standplaats. Humusrijke, doorlatende grond met een gemiddeld gehalte aan voedingsstoffen. De planten zijn tegen licht droge grond bestand.
Aantal per m² 6stuks.
Onderhoud
Geef bij aanhoudende droogte water. Haal uitgebloeide delen niet weg als u de decoratieve zaadgroepen gedurende herfst en winter wilt laten staan.
Maar je kan ze ook tot ongeveer de helft inkorten om hem mooi compact te houden.
Najaar: Voor de vermeerdering kunt u de wortelstokken uit de grond halen en delen. Plant de delen direct en dek de grond eromheen met compost af.
Ziekten
Phiomis wordt nauwelijks door ziekten en plagen aangetast. Bij droog en warm weer steken zo nu en dan bladluizen de kop op, die het sap uit de planten zuigen. Spoel de bladluizen er met water af of bespuit de plant met een oplossing van zeep en spiritus.
Verdragen matige vorst, en hebben vaak te lijden van langdurige nattigheid
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in