Lupine is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. Het geslacht telt zo'n 200 soorten en kent vele hybriden en cultivars.
De naam Lupinus betekent letterlijk “wolfachtig”. De plant zou deze naam te danken hebben aan het feit dat de zaden vanwege hun bittere smaak alleen voor de wolven geschikt zouden zijn. Rauw gegeten kunnen de zaden irritaties aan de maag veroorzaken. Niet alle lupines hebben bittere zaden, dat hangt van de soort af. Lupines zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog en kunnen elke border een oppepper geven. De trossen vlinderbloemige bloemen zijn indrukwekkend. Ze hebben de peperachtige geur van erwtenbloemen.
Je hebt ze als vaste planten of eenjarigen.
Winterhard. h80cm Snijbloem - Niet lang levend
Geurende lipbloemen in opstaande trossen. Na de bloei verschijnen de lange peulen.
Bloei: mei-juni.
Blad: Groen, handvormig samengesteld blad, opgebouwd uit lancetvormige blaadjes die aan de onderkant licht behaard zijn.
Pas het tweede jaar als de plant een behoorlijke wortelkluit heeft gevormd, kunt u rijkelijke bloei verwachten. Zaaien zichzelf uit.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Planten in de herfst of voorjaar. Meestal te koop in mei.
Plant ze bij voorkeur achter later bloeiende vaste planten die daarna de bloeitaak overnemen zoals gipskruid
Liefst een zure of neutrale goed doorlatende grond. Kalkrijke grond moet vermeden worden. Wintervocht vermijden.
Lupinen kunnen in vrij lichte grond groeien omwille van het feit dat ze hun eigen stikstof aanmaken door middel van een bacterie die in symbiose met hun wortels leeft.
Zaaien : Begin april terplaatse. In ondiepe plantgaatjes van 2/3cm diep leg je 3 tot 5 zaadjes. Plantgaatjes circa 30cm uit elkaar. Vul ze met potgrond , druk licht aan en besproei met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig tot 14 dagen later de eerste blaadjes verschijnen.
Uitdunnen: Verwijder in mei de zwakste plantjes en hou per groepje eentje over.
Onderhoud
De uitgebloeide bloemen direct verwijderen tot onderaan de stengel, vaak bloeit de plant een volgende maal en anders verspeelt de plant teveel energie in het maken van zaad.
Steunen indien nodig.
Ze hebben geen speciale voeding nodig en nemen genoegen met organische meststof in het voorjaar.
Verwijder in het najaar het afstervende blad.
Lupinen houden er niet van verplaatst te worden.
Lupinen leven niet erg lang, dus aan delen komt u gewoonlijk niet toe. Het best is om ze om de 3 jaar te vervangen.
Ziekten
Lupinen kunnen af en toe door Sitona lineatus worden aangevreten. De aanwezigheid van deze gestreepte kever blijkt uit de ronde vraatsporen aan de bladranden.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in