Helianthemum betekent ´bloem van de zon´ die zich alleen bij zonneschijn openen, en dat kan je zo letterlijk nemen. Zonneroosje zijn dwergachtige, struikachtige, vaste planten en met zo´n 100 soorten vertegenwoordigd in Europa, Centraal-Azië en rondom de Middellandse Zee waar ze voorkomen op rotsige en ruige gronden. Zonneroosjes zijn stevige, meestal groenblijvende, maar kortlevende planten.
Er zijn talloze hybriden die meestal laag blijven en breed uitgroeien. De bloemen variëren van enkel, halfgevuld of gevuld in schakeringen van wit, geel, brons, rood, oranje, roos, zalmkleurig en zo verder. De glanzende, eivormige bladeren zijn donkergroen of zilvergrijs. Grijsbladige rassen zijn wat vorstgevoelig en moeten ’s winters worden afgedekt.
Plantvoorschriften algemeen
Door de dichte, kussenachtige groeiwijze zijn zonneroosjes bij uitstek geschikt voor de beplanting van rotstuinen en stapelmuurtjes. In de rotstuin beginnen ze kort na de eerste voorjaars bloeiers te bloeien en zorgen dan de hele zomer door voor kleurrijke accenten. Als omlijsting van borders, perken of tuinpaden zijn zonneroosjes eveneens bij uitstek geschikt. Ze kunnen zelfs in de spleten tussen tegels hun bloemenpracht ontplooien. In kuipen of plantenbakken worden ze bij voorkeur aan de rand geplant, zodat ze er mooi overheen kunnen hangen.
Plant jonge zonneroosjes in het vroege voorjaar in de volle grond. In pot het ganse jaar.
Volle zon. Zonneroosjes houden van een warme tot hete standplaats in de zon. Zonneroosjes verdragen droogte en gedijen goed in schrale, steen- of zandhoudende grond die ook nog kalk mag bevatten.
3 of meer plantjes samen zetten. 5-12 planten per m².
Onderhoud
De planten bloeien op de takken die het vorige jaar werden gevormd. Om de planten compacter te houden kun je best na de bloei deels terug snoeien. Geef wat kalk in het najaar okt-nov
In voorjaar wat extra voeding van stikstofrijke mest.
Geef pas geplante zonneroosjes in de zomer extra water als ze slap hangen.
Najaar: verwijder afgevallen blad, en knip ze wat bij. Met het echt snoeien wacht u beter tot het voorjaar, omdat ze in de winter vaak wat invriezen.
Grijsbladige rassen zijn bijzonder gevoelig. In het voorjaar moet u de beschermlaag op tijd verwijderen.
Ziekten
Hebben de bladeren bruine, perkamentachtig ingedroogde vlekken met een donkere rand, dan kan er sprake zijn van een aantasting door Septoria schimmels. Aangetaste bladeren vernietigen. U kunt preventief met een algenkalk oplossing spuiten of steenmeel verstuiven.
Soorten uit mijn tuin
Helianthemum sulphureum plenum
Vaste plant. Winterhard.
H 20cm struikje - doorbloeiend - bloemen openen zich met de zon.
Bloeid: juni-sept.
Half-wintergroen heestertje dat kan worden toegepast in de rotstuin of als muurbeplanting of als rand .
Tegen de grond liggende bodembedekker - Snelgroeiend. Dubbele gele bloemen. Meestal kort levend
Helianthemum lawrenson's pink
Vaste plant. Winterhard.
H 20cm struikje - doorbloeiend - bloemen openen zich met de zon.
Bloeid: juni-sept.
Half-wintergroen heestertje dat kan worden toegepast in de rotstuin of als muurbeplanting of als rand .
Tegen de grond liggende bodembedekker - Snelgroeiend.Meestal kort levend
Helianthemum golden queen
Vaste plant. Hoogte 20/30cm. Bloei: mei-sept.
Helianthemum 'Golden Queen' blijft soms groen in de winter.
Helaas is Helianthemum 'Golden Queen' niet helemaal winterhard en kunt u deze planten het beste afdekken in de winter. In de border kunt u Helianthemum 'Golden Queen' het beste op een zonnige en beschutte plaats zetten.
5-12 planten per m²
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in