Gunnera manicata / Mammoetblad


Door tuin.fr.gr



Gunnera is een geslacht met 50 niet winterharde, kruidachtige en overblijvende planten, meestal rizoomvormend. Het geslacht varieert van kruipende, overblijvende dwergsoorten tot majestueuze planten, die grote groepen bladeren vormen, geschikt om aan de oever van een meer of vijver te houden. De grootbladige soorten zijn het meest bekend al bestaan er ook erg lage vormen van Gunnera.
Plantvoorschriften algemeen
Halfschaduw.
Deze plant inheems in de bergmoerassen van Brazilië en colombia florreert in drassige grond .
Dus planten in liefst voedzame vochtige grond in de omgeving van water. Naast een natuurlijke vijver is veruit het ideaalst.
De plant kan als solitair worden geplant, en is zeer fraai in combinatie met siergrassen.
Gunneras is gevoelig voor felle zon als de plant niet op een voldoende vochtige plaats staat. De bladen kunnen in dat geval verbranden en vertonen dan grote bruine vlekken.
Wind kan de bladeren fel toetakelen, dus plant ze ook liefst op een luwe plaats.
Onderhoud
In het najaar verkleuren de bladen. Aan het eind van het najaar mogen de resterende bladen verwijderd worden.
Voordat de vorst invalt, moet de plaats waar de plant staat worden afgedekt met een dikke laag grof blad of gehakseld stro. Om alles op zijn plaats te houden is een omheining met gaas wel handig. Het afbrekend stro of blad dient tevens als bemesting waardoor verdere bemesting niet nodig is. Als de bladen in het voorjaar beginnen uit te lopen is dat duidelijk te zien omdat de afdekking omhoog komt. Ontdoe de gunnera dan bovenaan van de de restafval die rond de plant mag blijven liggen als voeding.
De plant kan nu weer tot het einde van het jaar groeien en pronken met zijn bladeren.
Ziekten
Slakken houden van het sappige blad en vertoeven graag aan de onderkant van de bladeren.

FOTO: Gunnera manicata
Vaste plant. Matig winterhard. Afdekken noodzakelijk.
Polvormende, overblijvende plant. die vooral opvalt door zijn markante grote bladeren tot 2,5 m. De bladeren ontvouwen zich aan het eind van het voorjaar en staan op stelen van wel 2 meter hoog.
De bloeikolven komen bijna gelijktijdig met het blad omhoog. Het zijn samengestelde bloeiaren en bereiken een hoogte van 40/50cm.
Aug /sept. In later stadium staan ze hierdoor ver onder de bladeren.
Deze bloeiaren zijn bruinrood en staan langs een dik vlezige stengel. De vruchten van mammoetblad zijn minder spectaculair en bestaan uit dik vlezige kolven.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox