Gaura / Prachtkaars


Door tuin.fr.gr



Gaura is een geslacht uit de Teunisbloemfamilie. De Nederlandse naam ‘Prachtkaars’ refereert naar de prachtige, uitbundige en vooral lange bloei van de planten.

Er bestaan veel cultivars die voornamelijk verschillen in hoogte, blad- en bloemkleur. Zo heb je cultivars die niet hoger worden dan 30cm, maar evengoed kan je er vinden die 120cm bereiken.


Plantvoorschriften algemeen
Het mooist in groepjes aangeplant. 5-7 planten m².
Omdat Gaura lindheimeri inheems voorkomt in Louisiana en Texas verwondert het niet dat de plant houdt van een zonnige standplaats in een goed gedraineerde, niet al te zware bodem. De bodem mag droog tot iets frisser zijn, maar wanneer de grond in de winter te nat is, durven ze verdwijnen uit de border. Op een onbemeste bodem (zoals voor prairietuinen wordt aangeraden) zal de plant langer leven.
Onderhoud
Matig winterhard. Afdekken bij strenge winters met wat mulch.
Het eerste plantjaar snoei je de plant het best diep in zodat er geen energie meer naar de bloei gaat. Op die manier zullen de planten de winter beter doorkomen.
Eind augustus kan de plant tot ca. 20cm worden teruggeknipt, dit om de ontwikkeling van overwinteringsknoppen extra te stimuleren. Het verlengt op deze manier de levensduur van de niet altijd langlevende Gaura. Bovendien zal er een tweede bloei zijn in de herfst.


Gaura lindheimerii crimson butterflies / Prachtkaars "Roze" 
Vaste plant. Matig winterhard. Bladverliezend.
H 30cm. Langbloeiend - Borderplant - Snijbloem.

Gaura lindheimeri groeit als een bossige, vaasvormige plant met rechtopgaande tot gebogen, vertakte bloemstengels. Deze zijn bebladerd met zittende blauwgroene, elliptisch tot lancetvormige bladeren, soms gedeeld ingesneden en weinig grof getand aan de uiteinden. De bladeren zijn zacht behaard. Er zijn verschillende groentinten mogelijk, naargelang de cultivar. Naar het einde van de zomer durven de bladeren roodachtig te verkleuren
De bloeiwijze is een eindstandige, elke bloem is gemiddeld 2 à 3 cm groot.
bloei: juni-okt.

De bloem opent ’s ochtends in een blekere tint om tegen de schemering donkerder te verdorren. Elke bloem bloeit dus slechts 1 dag.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variëteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox