Epimedium is een geslacht van ongeveer 25 soorten overblijvende kruiden uit de berberisfamilie.
Epimedium kent veel soorten en variëteiten. Sommige soorten zijn groen blijvend. De bladeren van deze soorten verkleuren in de herfst en winter soms naar bronsrood tot rood. De bladverliezende soorten lopen in het voorjaar met een verschillende bladkleur uit. Sommige lopen met groen blad uit, andere met roodachtige tinten.
Ten onrechte wordt Epimedium vaak aangemerkt als uitsluitend bodembedekker. Niets is minder waar. Lagere soorten doen weliswaar als bodembedekker dienst, maar de hogere soorten zijn ware borderplanten, vooral als rand.
De plant leent zich om in groepen geplant te worden als onderbeplanting, als lagere haaglanden of als solitaire groep. Een licht humeuze grond is een vereiste. Op natte gronden kwijnt de plant langzaam, maar zeker weg. Het duurt een paar jaar, voordat er een gesloten groep van de elfenbloem ontstaat.
Voor wie een schaduwrijke tuin bezit is de elfenbloem een uitkomst. Het mooie,
aantrekkelijke blad en de tere bloemen zijn in het voorjaar een lust voor 't oog. Wie eenmaal een paar plantjes heeft aangeschaft, raakt verslingerd aan de prachtig hartvormig toelopende bladeren. Niet in de laatste plaats zijn de kleine bloemen een lust voor het oog. De kelkbladen van de bloem worden niet groter dan 1,5 - 2 cm. Elke bloem heeft vier honingnapjes. De op orchideeën lijkende bloemen steken in april en mei op draadachtige stengels gracieus uit boven de nieuw uitlopende bladeren. Afhankelijk van het ras en de soort zijn de bloemen geel, wit, roze, rood of tweekleurig.
De hoogte van de plant is 20 -60cm en de breedte varieert van 30 - 45 cm.
Snelgroeiende soorten en rassen zijn Epimedium pinnatum ssp. colchicum (gele bloemen, in het najaar glanzend rood, in koude winters kunnen de bovengrondse delen doodvriezen, Epimedium x perralchicum ‘Erohnleiten’ (gele bloemen, scherp getande bladeren met rode herfst tekeningen), Epimedium x rubrum (gelig rode bloemen, bladeren met bruinrode herfst tekeningen) Epimedium x versicolor ‘Sulphureum’ (lichtgele bloemen, in het najaar roodbruin getekende bladeren) en Epimedium x warleyense ‘Oranje Koningin’ (oranje bloemen, in het najaar koperkleurige bladeren).
Trager groeiend is Epimedium grandiflorum (bijzonder grote bloemen in bloeiwijzen variërend van vier tot vijftien stuks; helder groene bladeren, niet wintergroen). Van deze soort bestaan verschillende prachtige rassen, zoals ‘Rose Queen’ (roze), ‘Lilofee’ (violet), ‘Violaceum’ (donkerpaars), ‘Flavescens’ (gelig) en ‘Elfenkönigin’ (wit).
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten met grote, dicht bij elkaar staande bladeren.
Schaduw tot halfschaduw. Op een lichte standplaats zonder directe zon bloeien de planten rijk. Humusrijke grond. Epimedium groeit op bijna elke doorlatende grond. Vochtige, humusrijke bosgrond is optimaal.
Onderhoud
Bij droogte de planten water geven. Bedek de grond, zolang er nog geen gesloten tapijt gevormd is, met organisch afdekmateriaal.
Najaar: Laat afgevallen bladeren van houtige gewassen op en rondom de planten liggen. Dit geeft bescherming en zorgt voor voedsel. Hetzelfde effect bereikt u als u rond de planten compost aanbrengt.
Snij in het vroege voorjaar de bladeren af van rassen/soorten die ’s winters groen blijven.
Vermeerdering. Na de bloei de plant uitgraven, delen en de delen opnieuw planten. Houd er rekening mee dat ze slechts traag groeien. Oude planten kunt u het beste om de zes tot tien jaar na de bloei delen.
Ziekten
Epimedium wordt nog weleens aangevreten door de taxuskever of aangetast door het komkommermozaïekvirus, dat een vervormde, gevlekte groei veroorzaakt. Verwijder en vernietig aangetaste planten direct.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in