Doronicum / voorjaarszonnehoed (soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Doronicum / voorjaarszonnehoed (soort)


Doronicum komt uit Zuidoost-Europa en de Kaukasus en behoren tot de Composieten familie. Groeit in de natuur in bossen en onder kreupelhout, op plekken die in de zomer droog zijn.
Voorjaarszonnebloemen zijn vroegbloeiende, goede snijbloemen en zijn alleen al door de vroege, mooie bloei een ‘must’ in uw tuin. Ze breiden zich in de tuin geleidelijk uit via kruipende, vlezige wortelstokken. De bloemstengels steken uit boven groene bladzoden en dragen enkelvoudige of gevulde gele bloemen.
De gele bloemhoofdjes zijn er in april-mei, na zachte winters nog iets eerder. De bloei vindt plaats in het betrekkelijk vroege voorjaar of in de voorzomer.
Doronicum orientale caucasium
De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C.
Van Doronicum orientale sterft het blad na de bloei vrij snel af.
Doronicum pardalianches bloeit in juni en juli en wordt tot 80 cm hoog. Direct na de bloei verwelken de bladeren. Deze plant woekert sterk en is daarom minder geschikt voor borders. Het ras ‘Goldstrauss’ bloeit zeer rijk.
Doronicum plantagineum laat haar bloemen in mei en juni zien, kan 80 cm hoog worden en vergeelt eveneens kort na de bloei. Bijzonder grote bloemen heeft het ras ‘Excelsum’.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar jonge voorjaarszonnebloemen in potten. Koop nooit planten die al bloeien of die een witte aanslag van meeldauw op de bladeren hebben.
Voorjaarszonnebloemen komen het mooist uit in groepjes van enkele stuks. Aan de rand van een groep houtige gewassen gedijen alle soorten en rassen. Voor woekerende planten is dit een ideale plek om te verwilderen. Voor perken en borders is speciaal de minder uitbundig groeiende Doronicum orientale aan te bevelen. Combineer deze planten met later uitlopende vaste planten of zomerbloeiers, die de open plekken opvullen.
Zon tot halfschaduw. Voorjaarszonnebloemen gedijen het best op een half beschaduwde standplaats, bij voldoende vochtigheid echter ook in de zon. Voor een goede groei en vooral blijvend mooi groen blad zijn een licht beschaduwde plaats en voldoende vocht echter een absolute voorwaarde.
Humusrijke, doorlatende grond. Voeg daaraan een kleine hoeveelheid kalk toe.
Voorzie 10-12 planten/m2
Onderhoud
Verwijder oude bloemen voor tweede bloei. De vergeelde bladeren na de bloei dicht boven de grond afsnijden.
Na de bloei kunt u goed ingewortelde planten opgraven, de wortelstokken delen en de delen apart planten. Scheur om de drie jaar in de lente.
Ziekten
Voorjaarszonnebloemen kunnen vooral na de bloei worden aangetast door echte meeldauw. Op de boven- en onderkant van de bladeren verschijnt dan een witte schimmelpels die gemakkelijk kan worden afgeveegd. Aangetaste delen vernietigen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox