Digitalis / Vingerhoedskruid (soort)


Door tuin.fr.gr



Vingerhoedskruid (Digitalis) is een geslacht uit de weegbreefamilie. De botanische naam Digitalis betekent vinger en die naam is gegeven omdat de bloem om de menselijke vinger past.

Gemeenschappelijke kenmerken zijn buis- of trechtervormige tweelippige bloemen, die in grote trossen staan. De bloemkroon is 4-5 cm lang.
Vingerhoedskruid wordt 80-150 cm groot. De plant heeft eironde tot lancetvormige bladeren, die aan de onderzijde grijs behaard zijn. De stengel en bloemstelen zijn bezet met korte, zachte haren. Vingerhoedskruid bloeit van mei tot oktober met bloemen die bij de oorspronkelijke wilde vorm paars-roze zijn gekleurd. Vanuit deze roze vorm zijn cultivars ontstaan in tal van kleuren.
Binnenin de bloem zitten op de onderste slip donker-paarse vlekjes waaromheen een witte rand.
Bij de oorspronkelijke wilde vorm zijn de bloemen allemaal naar één kant van de stengel gericht, en hangen ze in een scherpe hoek naar beneden.
Er zijn ook cultivars ontwikkeld waarbij de bloemen aan alle kanten van de stengel staan, en waar de bloemen meestal iets meer opgericht zijn.


Inheemse plant. Winterhard. Groenblijvend.
Snijbloem, bijen aantrekken, snelgroeiend. Vaak woekerend door uitzaai.
Alle delen zijn giftig.
Leeft zelden langer dan 2/3 jaar maar zaaien zichzelf uit.

In sommige tuinen verdwijnen ze plots, in andere blijven ze jaren zonder merkbare reden.
Tweejarig: Het eerste jaar wordt er een rozet gevormd en het tweede jaar verschijnen de bloemen. Daarna sterft de plant af.
Bloeikleur: roze, wit, roodpaars, meerkleurig.
Het is een medicinaal kruid. En vroeger zelfs beschouwd als heksenkruid.


Plantvoorschriften algemeen
Koop grote planten met veel bladeren of knoppen. Eén jaar oude planten bloeien nog in hetzelfde jaar. Koop liever geen potten met veel zaailingen. Deze hebben twee jaar nodig om voor de eerste keer te gaan bloeien.
Halfschaduw.
Meestal zijn ze in de natuur te vinden op verstoorde bodems van vrij recent gekapte plaatsen in het bos en andere ruige terreinen. Omdat ze net ook op moeilijke plaatsen nog goed willen groeien zien we ze ook vaak in de siertuin op plaatsen in diepe schaduw, tussen bomen en struiken maar wel niet te droog. Vingerhoedskruid houdt van halfschaduw en een beetje vochtige, humusrijke grond
Zaaien: In juni in een wachtbed. Hark de grond daarna om het zaad te bedekken en geef water met een nevelsproeier.
Hou de grond vochtig tot na een tiental dagen de eerste blaadjes verschijnen.
Uitdunnen: doe dit eind juli en neem hierbij de zwakste plantjes weg zodat er om de 15cm eentje overblijft.
Planten: In sept / okt kunnen ze naar hun definitieve plaats .
Rond deze tijd kan je ze ook in de tuincentrums vinden en dan direct aanplanten.

Onderhoud
Giftig, gebruik steeds handschoenen.
Voorzichtig met het verplanten van Digitalis als u een open wond aan handen of armen hebt. Het 'gif' van Digitalis is weliswaar niet dodelijk, maar kan tot hartritmestoornissen leiden. De 'giftige' stof is digitaline en wordt onder andere gebruikt om de hartspier te beïnvloeden.

Snij na de eerste bloei de hoofdstengel af zodat de plant zijscheuten maakt die blijven groeien.
Steunen noodzakelijk in de wind.
De bovengrondse delen sterven in de winter gedeeltelijk af en behoeven geen snoei.
Als je de bloemen laat staan, vormen zich zaaddozen en zaait de plant zichzelf rijkelijk uit, en ontstaat er algauw een flinke groep. Men kan dit vermijden door de uitgebloeide bloemen weg te knippen.
Normaal kunnen ze in humusrijke grond zonder bijkomende voeding. Geef in de border echter in het voorjaar wat beendermeel.
In de zomer na de bloei kan de plant gedeeld worden, maar gemakkelijker is het om gewoon de talrijke zaailingen naar meer gewenste plaatsen te verplanten

Ziekten
Slakken. Het blad kan door schimmelziekten als meeldauw en de bladvlekkenziekte lelijk worden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox