Het gebroken hartje, soms ook tranend hartje genoemd, is een plant die al heel lang in cultuur is. Het is een 60–80 cm hoge vaste plant. Aan de sappige, rijk vertakte, opgaande stengels bevinden zich grijsgroene bladeren die zijn samengesteld uit meerdere, tamelijk grote, drietallige deelblaadjes. De bladeren doen aan Varens denken. Dicentra is een meerjarige tuinplant met hartvormige bloemen aan hangende scheuten. Het gebroken hartje komt van nature voor in China, Korea en Oost-Siberië, waar het groeit op open plekken in vochtige bossen en lichtbeschaduwde bosranden.
Plantvoorschriften algemeen
Planten in voor of najaar. Liefst op een beschutte schaduwplaats met koele bodem en enkele uurtjes zon, halfschaduw. Plantafstand 45cm. Meng wat compost en beendermeel door de plantgrond, en dek af met een mulchlaag.
Dicentra spectabilis moet ook beschut staan, omdat de stengels gemakkelijk afbreken.
Bosplant. Enigszins humusrijke of neutrale goed afwaterende grond heeft de voorkeur.
Onderhoud
In milde klimaten kortlevend. Strooi ieder voorjaar kalk en deendermeel rond de plant als de bloei begint en voordat een nieuwe mulchlaag aangebracht wordt. Geef in de eerste zomer veel water. Laat de plant nooit uitdrogen.
Houd de plaatsen waar de verwelkte planten staan bij droogte licht vochtig door ze met mulch af te dekken. Let op dat er geen water blijft staan, waardoor de wortelstokken kunnen gaan rotten. De plant sterft na de bloei bovengronds af, daarom moet ze tussen andere planten worden aangeplant. Markeer de plaatsen waar dicentra in het voorjaar zal opkomen, zodat u daar geen andere planten zet.
Najaar: verwijder oud geel blad maar zorg ervoor de groeineuzen voor het volgende jaar niet te beschadigen.
Scheuren, stekken.
Volgroeide planten kunnen in het najaar (oktober) worden gescheurd of gedeeld. Stekken is vroeg in het voorjaar mogelijk. De stek wordt gemaakt van het blad met bladsteel. Gebruik van bewortelingspoeder (Rhizopon) is noodzakelijk. De stekken worden in een zandig humusmengsel gestoken. Eind mei, begin juni worden de stekken opgepot of op de definitieve plaats uitgeplant. Het erop volgende voorjaar zullen de nieuwe planten al bloeien
Ziekten
Bladluis
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in