De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.


Door Tuindingen

Afbeelding bij De winterbloeier "Helleborus" vormt botanisch gezien een bijzonderheid.


Helleborus is een tegendraadse vaste plant. 

Normale bloemen hebben meestal verschillende lagen bloembladeren de zogenaamde kelkbladeren en bloembladeren. De bloembladeren zijn normaal gesproken de kleurrijke bloemen waar we zo gek op zijn. Maar bij de helleborus ligt dat net even wat anders. Bij helleborrussen zijn het juist de kelkbladeren die onze tuinen in de wintermaanden kleur geven.  En dat alles doen ze wanneer bijna alle andere planten nog diep in hun winterrust verkeren. 

helleborus-soorten-winterbloeiende-vaste-planten-dubbele-enkele-bloemen-rood-wit-geel-paars

Helleborus is een echt winterbloeier. 

Waar je anders alleen maar uitkijkt op kale takken en groenblijvende planten, brengt de helleborus in donkere jaargetijden pure vreugde in de tuin. De fraaie bloemen van de helleborus, die soms al in december verschijnen, zijn echte blikvangers in de slapende tuin.

Lees ook: Meer bloemen in je helleborus laten groeien

Vanaf het moment dat Ellen Akkerboom zich ging bemoeien met de Helleborus, gebeurde er iets bijzonders. 

Ellen legt haar ziel en zaligheid in de veredeling van de Helleborus en maakt deel uit van het familiebedrijf van haar ouders Peter en Gerda Akerboom (Kwekerij de Nachtvlinder) in Ter Aar. Zij zochten destijds naar planten die ook in de wintermaanden verkocht konden worden, naast de teelt en veredeling van snijasters. 

Beleef en proef vooral de passie van Ellen Akkerboom wanneer zij vertelt over haar Helleborussen. 


Enkelbloemige en dubbelbloemige Helleborussen

Hieronder een overzicht van de meest gangbare Helleborus soorten:

- Helleborus niger

- Helleborus orientalis

- Helleborus lividus

- Helleborus argutifolius

- Helleborus foetidus

- Helleborus x nigercors

- Helleborus x sternii

enkelbloemige helleborus soorten winterbloeiende vaste planten in december januari februari

dubbelbloemige vaste planten die bloeien in de winter december januari februari vroegbloeiende planten winterbloeier

Stengelloze soorten

H. niger en H. orientalis hebben geen stengel met blad. Het blad en de bloemen komen apart uit de grond. Beide bloeien in de winter of het voorjaar. De bloemen worden gevormd in de voorgaande zomer. De plant vormt een pol met bloemen die ieder jaar groter en mooier worden.

Helleborus niger

De Nederlandse naam voor H. niger is de kerstroos. In de tuin bloeit dit soort helaas vaak niet voor de kerst maar in januari tot maart. Gelukkig worden er door gespecialiseerde kwekers soorten geteeld die wel voor de kerst bloeien. H. niger is groenblijvend en ongeveer 30 cm hoog. De donkergroene en leerachtig bladeren zijn en verdeeld in 7-9 segmenten. Omdat de bladeren meestal hoger zijn dan de bloemen wordt in de tuin vaak het blad verwijderd voor de bloei. De witte bloemen zijn plat en 3-6 cm groot. Op iedere stengel komen maar 1 tot 2 bloemen.

Helleborus orientalis hybriden

Van H. orientalis bestaan vele cultivars die ontstaan zijn door onderlinge kruising en door kruising met diverse andere Helleborus soorten. Ze worden 40 tot 50 cm hoog en bloeien van februari tot april. De bloemen zijn tussen de 4 en 6 cm groot en hangen een beetje naar beneden. Er zitten meerdere bloemen op een stengel, tot maximaal 7. De er zijn heel veel bloemkleuren mogelijk, van wit, naar geel en groen, licht en donker roze tot heel donker zwartpaars.

Stengelvormende soorten

De overige soorten zijn stengelvormende soorten. De bloemen en bladeren zitten allebei aan dezelfde tak, anders dan bij H. orientalis en niger. Aan de stengels kunnen tot wel 50 bloemen komen.

Helleborus argutifolius

H. argutifolius kan in de tuin tot maximaal een meter hoog worden. Het is een wintergroen soort met grijs/groen en erg stug blad. Het blad is verdeeld in drie afzonderlijke blaadjes. De planten bloeien van februari tot april met tussen de 20 en 50, komvormige groene bloemen van 2-4 cm doorsnede.

Helleborus foetidus

H. foetidus kan in de tuin ongeveer 75 cm hoog worden en is ook wintergroen. Het blad is donkergroen en verdeeld in 7 tot 10 smalle blaadjes. De groene bloemen, van ongeveer 2 cm, zijn klokvormig en hangen naar beneden. De planten bloeien tussen februari en april.

Helleborus lividus

Omdat H. lividus niet winterhard is in ons klimaat kan dit soort het beste worden gebruikt als potplant. Het is een klein plantje van ongeveer 30 cm hoog met groenroze bloemen van 3-5 cm groot. In januari tot maart verschijnen ze in trossen van ongeveer 10 bloemtjes op de bloemsteel. Ook dit soort is groenblijvend en heeft groenzilver blad.

Helleborus x nigercors

Helleborus x nigercors is een kruising van de kerstroos, Helleborus niger, met Helleborus argutifolius. Het is een forse plant die de kwaliteiten van beide ouders heeft geërfd. Hij geeft zowel bloemen aan de lange bebladerde stengels als aan de kortere zijstengels waardoor hij zeer lang bloeit. Hij bloeit ook heel overvloedig met soms meer dan 30 bloemen per stengel. De bloemen zijn naar Helleborus-normen vrij groot, tot 10 cm, en meestal crèmewit met soms een roze of groene waas. De oudere bloemen verkleuren groenachtig en blijven wekenlang mooi. Een plant kan na enkele jaren gerust een meter breed uitgroeien. Helleborus x nigercors is alleen te vermeerderen door middel van deling of weefselkweek. Het is een steriel soort en daardoor niet te vermeerderen via zaad

Helleborus x sternii

Helleborus x sternii is een hybride tussen Helleborus argutifolius en Helleborus lividus. In 1939 kruiste Dr. Frederick Stern uit Engeland deze twee voor het eerst. Het resultaat is een plant met dezelfde winterhardheid als H. argutifolius, maar met de mooie,gemarmerde bladeren van H. lividus. Er zijn verschillende variaties en tekeningen. Helleborus x sternii is een variabele soort met groenige bloemen met een rode waas. Deze wintergroene vaste plant wordt zo'n 30 cm hoog en breed.

Dubbelbloemige Helleboris (Double-Ellen) 

Double-Ellen® is een nieuwe dubbel bloemige orientalis hybride, verkrijgbaar in verschillende kleuren: wit, roze, rood en picotee. Double Ellen® onderscheidt zich door uniformiteit en groeikracht: 95% van de jonge planten ontwikkeld de exclusieve dubbele bloem en 70% van de planten bloeit in het eerste jaar.

Verkrijgbaar in de volgende soorten:

  • Double Ellen Flash
  • Double Ellen Green
  • Double Ellen Green Purple
  • Double Ellen Picotee
  • Double Ellen Pink
  • Double Ellen Pink Spotted
  • Double Ellen Purple
  • Double Ellen Red
  • Double Ellen White
  • Double Ellen White Spotted
  • Double Ellen Yellow


Kennismaken met de Helleborussen van Ellen Akkerboom.

Vanaf 25 Februari start de Helleborusshow bij kwekerij morning glory   (Bezoekadres: Noordpolderweg 6 1432 JH Aalsmeer)

Volg Ellen Akkerboom via haar >> Facebook account << waar ze jaarrond haar activiteiten met je deelt.



1
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variëteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox