De bergcentaurea is een vaste plant. De soort wordt veel in siertuinen aangeplant. Van hieruit is de plant in Nederland vaak verwilderd. Van nature komt de plant voor in Midden- en Zuid-Europa.
De knoppen van centaurea’s lijken een beetje op denneappels. Uit de knoppen ontstaan composietenbloemen. De meeldraden steken ver uit.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar krachtige, gezonde, jonge planten met kluit of neem in potten opgekweekte planten.
Zon tot halfschaduw. Centaurea’s geven de voorkeur aan een warme plaats in de volle zon. C. montana en C. macrocephala gedijen ook in de halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond tot schrale grond die ook enigszins droog mag zijn met wat humus en open struikvrije plaats. Geen overmatig vocht in de winter.
Zaaien:
Maart - april in potten onder glas. Na ontkiemen koeler zetten. Verspenen en opkweken. Oppotten en als de plant voldoende ontwikkeld is in de tuin uitplanten.
Ter plekke zaai je in mei-juni en september-oktober. Uitdunnen op 15 cm.
Onderhoud
Hoge soorten op aan wind blootgestelde plaatsen hebben ondersteuning nodig. Bloemen voor de vaas snijden. Uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen. Bij aanhoudende droogte royaal water geven
Na de bloei kan de plant teruggeknipt worden.
In de lente of herfst met zaad of door scheuren vermeerderen.
Ziekten
Roest-wortelrot-meeldauw
Spint kan een enkele keer problemen geven. Op de bladeren van de centaurea’s verschijnen dan fijne, zilverachtige spikkels. De minuscule insecten zitten op de onderkant van de bladeren. Aangetaste plantendelen vernietigen.
Enkele soorten
Centaurea montana 'Alba'
Is als bergkorenbloem de bekendste soort. De planten bereiken een hoogte van 40/50 cm, met bloemen in mei en juni. Er zijn ook enkele rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Alba’ (wit), ‘Carnea’ (roze), ‘Violetta’ (donkerviolet). Bijzonder grote bloemen hebben ‘Grandiflora’ (stralend blauw) en ‘Parham Variety’ (lavendelkleurig).
Soms heeft Centaurea montana 'Alba' een herbloei in de periode augustus-september.
Centaurea dealbata wordt bestoven centaurea genoemd en kan tot 80 cm hoog worden. De frisroze bloemen zijn van binnen wit en verschijnen in juni en juli. ‘Steenbergii’ heeft karmijnrode bloemen.
Centaurea macrocephala bereikt een hoogte van ongeveer 1 m. De opvallende, zeer grote, gele bloemen ontstaan vanaf juni op knoppen die de grootte van kippeëieren hebben.
Centaurea hypoleuca wordt maar ongeveer 50 cm hoog en bloeit roze van juli tot oktober.
Centaurea pulcherrima blijft met 40 cm hoogte nog lager en heeft grijswitte, spinnenweb achtige, behaarde bladeren. De bloemen zijn zuiverroze en verschijnen in juni en juli. Deze soort is zeer gevoelig voor overtollig water rond de wortels.
Centaurea scahiosa kan 1 m hoogte bereiken. In juli en augustus bloeien de planten met prachtige, purperen bloemhoofdjes.
Centaurea simplicicaulis groeit 20 cm hoog en in de vorm van een halve bol. De bloemen hebben een frisse, lila roze tint en bloeien in juni en juli.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in