OPROEP: zet een schaaltje water buiten voor de egel tijdens de droogte

13 Jul 2022 in Diervriendelijke tuinen

Door Tuindingen

Afbeelding bij OPROEP: zet een schaaltje water buiten voor de egel tijdens de droogte


Egels kunnen droogte amper aan:
 

Willen jullie helpen door dit bericht te delen

Wanneer de avond valt gaan egels op zoek naar eten en drinken. Met dit weer zijn ze erg dorstig en als ze erg dorst hebben gaan ze zelfs overdag naar water zoeken en dat is gevaarlijk,  Ze belanden in het ergste geval op een weg of kukelen in een sloot of grote plas. Om egels aan drinkwater te helpen zonder dat ze daarvoor de sloot in moeten, kun je een lage schaal of bak met water in de tuin zetten. Wel één die stevig is en niet omvalt wanneer een egel er zijn voorpoten op zet. Ververs het water elke dag, want het doet vaak meteen dienst als vogelbad. 

Heb je een vijver in de tuin, dan is het niet echt nodig om nog extra bakjes water neer te zetten. Dieren drinken net zo graag van het vijverwater. Ook hier geldt dat er voor per ongeluk in de vijver terechtgekomen dieren altijd een mogelijkheid moet zijn om weer uit de vijver te kunnen klimmen. Dit kan door het aanleggen van (delen met) lage oevers of door het plaatsen van een uitloopplankje vanuit het water de oever op.

Ook kun je een bakje met water in je woonwijk neerzetten zoals op de foto is gedaan. 

Ook kun je een bakje met water in je woonwijk neerzetten zoals hierboven op de foto is gedaan.

Help de egel tijdens de droogte

De aanhoudende droogte maakt dat veel dieren, maar vooral egels het zeer moeilijk hebben. Hun normale voeding: slakken, regenwormen, insecten en andere bodemdieren zijn bijna niet te vinden. Extra problematisch omdat er nu veel zogende wijfjes zijn met jongen.  

Heb je egels in de tuin, of vermoed je dat ze weleens je erf betreden? Laat het dan niet bij een lage schaal met water. Bijvoeren is echt geen overbodige luxe met dit extreme weer. Je red niet alleen een egel, maar waarschijnlijk een hele generatie. 

 Geef egels geen melk. Ze zijn lactose intolerant, ze worden ziek van melk en kunnen als gevolg van diarree door uitdroging overlijden. 

egels-water-geven-tijdens-droogte-egeldrinkbak

Iets wat vaak makkelijk wordt vergeten is een opening in de schutting zodat de egel de tuin in en uit kan. Je kunt een speciale egelopening maken. Dit is een klein gat in de schutting waar de egel doorheen kan. 

Veilige voederplaats voor egels zelf maken 

egelvoederhuis-waar-kat-niet-bij-kan-komen
Monteer een 90gr bocht op een opbergbox de egel kan op deze manier rustig en veilig eten en drinken. leg op de bodem een krant zodat de egel wat grip heeft met zijn pootjes

egelvoederhuis-alleen-voor-egel-bereikbaar

Egel gevonden die hulp kan gebruiken.

Laat de egel in nood niet achter in een bos,tuin,park of op een ander plek, aangezien een egel niet van zon en licht houdt en dus zal wegkruipen onder de bosjes. Neem een egel in nood gelijk mee naar huis, gewikkeld in een doek, shawl of stuk krant. Plaats thuis de egel in een goed afsluitbare doos met luchtgaten.Leg een dubbelgeslagen handdoek in de doos en neem contact op met een egelopvang bij jou in de buurt.  >>Egelopvanghuizen per provincie<< 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Diervriendelijke tuinen

OPROEP: zet een schaaltje water buiten voor de egel tijdens de droogte

Doe je mee?? Het zou dan ook fantastisch zijn als we de dieren helpen.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox