Kalk meststoffen strooien in het voorjaar kan dat?

28 Mar 2021 in Tuinonderhoud

Door Tuindingen

Afbeelding bij Kalk meststoffen strooien in het voorjaar kan dat?


Kalk meststoffen strooien - Ja dat moet je doen, Of toch niet... 

Waarom zou je kalk willen strooien in het voorjaar, omdat iedereen dit doet. 
Een bodemtestje biedt uitkomst wanneer je in actie moet komen om de grond te bekalken of te bemesten in het voorjaar. Met een bodemtest lees je de grond uit, en kun je heel gericht bijsturen. Een te lage pH-waarde of te hoge pH-waarde is in veel gevallen de oorzaak van problemen met gazons of borders. 

Het vertrek punt ligt dus bij een juiste PH-waarde te verkrijgen of te behouden, die aansluit bij de behoefte van je planten.  

  • Een PH waarde lager dan 7 = zure grond
  • Een PH waarde van 7 = neutrale grond
  • Een PH Waarde hoger dan 7 = kalkrijke grond

De meeste planten doen het goed in een neutrale grond, op een pH-waarde van zeven. Zuurminnende planten zoals Hortensia en Rhododendron houden van zure grond op een Ph-waarde lager dan zeven, deze planten doen het niet goed in een kalkrijke bodem. Vice versa doen kalkminnende planten zoals rozen en buxus het niet goed in zure grond.

Gebrek verschijnselen en PH-waarde van de grond.

De zuurtegraad of pH-waarde van de bodem bepaalt in sterke mate de beschikbaarheid van voedingselementen in de bodem en de opneembaarheid ervan door de beplanting. Een niet optimale bodem-pH zal tot een minder efficiënte benutting van de aanwezige of toegediende voedingselementen (bemesting) leiden

  • Bij een te lage pH lager dan zeven daalt de opname van stikstof, fosfor, kali, magnesium en zwavel, hetgeen beperkend is voor de plantengroei. 
  • Bij een te hoge pH hoger dan 7 daalt de opname van ijzer, mangaan, boor, koper en zink, in     zoverre dat dit leidt tot gebrekverschijnselen. 

Het mag duidelijk zijn dat je niet zomaar moet gaan bekalken of bemesten omdat de buurman de tuin ook bemest en bekalkt in het voorjaar of najaar. Daarnaast kan de buurman juist wel kalkminnende of zure planten in zijn tuin hebben aangeplant, waardoor hij hele andere resultaten wil bereiken in de bodem. 

Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat de pH-waarde van de bodem stelselmatig daalt namelijk;

  • Calcium en Magnesium opname door de planten
  • Uitspoeling van Calcium onder invloed van neerslag
  • Zuurwerkende meststoffen (vooral N-meststoffen)
  • Biologische verzuring van de bodem
  • Zure regen 

Wat moet je doen om verzuring (te lage ph) van de bodem te verhelpen. 

Stipt op nummer 1 is het advies om je pH-waarde van je grond te meten. Een pH-testje schaf je al aan voor een paar euro bij een speciaalzaak. Schep voor de pH-test op verschillende plaatsen en het liefst uit verschillende grondlagen, 2 theelepels grond in een bakje en meng dit goed. 
Je mengt de grond met het tabletje en gedestilleerd (zeer zuiver) water. Binnen enkele minuten ontstaat een kleur die je kunt aflezen van de verpakking. 
In de bijsluiter van de pH-test staat precies hoeveel kalk nodig is om de juiste zuurtegraad te krijgen.

Testuitslagen aflezen: uit de bodemtest kunnen we 3 antwoorden verkrijgen:

  • De bodem is te zuur (Lager dan ph 7)
  • Neutraal (pH 7) 
  • Kalkhoudend (Hoger dan pH 7)
  • Elke plantgroep neemt in het algemeen genoeg met de volgende PH-waarden

    • Gazons: pH 6.0 tot pH 7.0
    • Borders algemeen: pH 5.5 tot pH 6.5
    • Kalkminnende planten: pH 6. Tot pH 7.0
    • Zuurminnende planten: pH 5.0 tot pH 6.0
    • Bomen algemeen: pH 5.5 tot pH 6.5
    • Azalea/Rododendron en heide: pH 4.0 tot pH 5.5

    Hierop kan de beslissing gemaakt worden, de tuin bekalken, geen actie ondernemen of de tuin verzuren. 

    Een zure grond maak je minder zuur door kalk te strooien.

    Wanneer de grond te zuur is, kun je het best gewoon kalk strooien. Dit wordt opgenomen in de grond en de pH-waarde zal hierdoor stijgen. Dit kan worden gecombineerd met lichte bodembewerking. Door kalk te strooien ontstaan in de grond chemische reacties, (namelijk binding van de vrije waterstofionen) die de pH verhogen. Bekalken verbetert bovendien de bodemstructuur.

    Er zijn globaal drie soorten kalk beschikbaar die je hiervoor gebruiken kunt:

    Dolokalk: te gebruiken in het najaar.
    Dit is een zuivere, harde en goedkope kalk. Valt traag uit elkaar. Kan het best in het najaar worden gegeven. Deze kalksoort heeft 1.5 - 2 maanden nodig om goed op te kunnen lossen.

    Cocolietenkalk: geschikt voor het voorjaar. 
    Deze kalk bestaat uit skeletten van fossiele algen welke goed strooibaar is, en makkelijk uiteenvalt. De oorsprong van deze cocolietenkalk is de oceaan, hierdoor is deze kalkrijk aan
    Sporenelementen. De werking van deze kalk bestaat uit 2 delen. Enerzijds worden
    Voedingsstoffen in de bodem vrijgemaakt, anderzijds zorgt de hoge dosis aan calcium in
    dit product voor de ontzuring van de bodem.
    Het kan het hele jaar door gebruikt worden en lost erg snel op. 

    Maërl Kalk: Natuurlijke koraalalgen kalk, afkomstig uit Bretagne (Frankrijk), rijk aan
    Magnesium en sporenelementen. Vormt de ideale aanvulling van het NPK- menu van elke
    plant. Ontzuurt de bodem, werkt rustig en langdurig.  Maërl kalk kan samen met meststoffen worden gestrooid.

    Een kalkrijke bodem zuurder maken – pH-waarde verlagen

    Het is makkelijker de beplanting aan te passen aan de bodem dan de grond aan de behoefte van de planten aan te passen. Hoewel er diverse zuurwerkende materialen zijn, dienen hiervan dermate grote hoeveelheden te worden gebruikt dat dit op grote praktische, technische en ook financiële problemen stuit. 

    Grondverbetering bij zuurminnende planten.

    Tuinturf is zeer geschikt voor zuur minnende planten. Tuinturf is doorvroren zwartveen en komt voornamelijk uit Duitsland. Tuinturf is een veensoort en is dus niet bekalkt. Hierdoor heeft het een lage pH en bevat geen voedingsstoffen.

    Het verschil tussen turf en compost:

    • Turf ontstaat na jarenlange compostering in een zuurstofarme omgeving. Hierdoor ontstaat grond met een lage ph-waarde (zure grond) dat zeer geschikt is voor zuurminnende planten.
    • Tuincompost composteert in een relatief zuurstofrijke omgeving, waardoor tuincompost een hogere pH-waarde heeft. Deze grond is vaak neutraal tot basisch.

    Door de eigenschappen van tuinturf in pure vorm te gebruiken kan het perfect toegepast worden bij planten die graag een zure omgeving bij het wortelgestel willen. Te denken aan Rododendrons, azalea's etc. Dit zijn de meest bekende zuurminnende planten.

    Tuinturf moet je eigenlijk niet meer willen gebruiken 

    Veel mensen die tuinieren, vinden duurzaamheid ook belangrijk. Het is zo verleidelijk om het te gebruiken want planten doen het er goed in. Het milieu en het dierenleven betalen er echter een hoge prijs voor. Veen komt alleen voor in een paar zeer natte gebieden waar mossen, grassen en cypergrassen groeien. Door de zuurstofarme omstandigheden vergaan deze planten slechts ten dele en zo ontstaat veen: millimeter voor millimeter groeit de veenlaag naar de oppervlakte. Het kan duizenden jaren duren voordat zich een laag van een meter heeft gevormd. En dit graven we dan in luttele seconde weg om de zuurminnende planten in onze tuin te verrijken. Door het gebruik van turf worden waardevolle natuurgebieden vernietigd. Daarom is de vervening in ons land in 1992 gestaakt. De tuinturf die we nu kopen komt onder andere uit Duitsland en de Baltische staten.
     

    Wat zijn de alternatieven van tuinturf voor een zuurdere bodem

    Niet alleen de pH-waarde bij zuurminnende planten is belangrijk. Natuurlijk moet die waarde ergens tussen de 4,5 en 6,0 liggen. Maar ook de luchtigheid van de bodem en het bodemleven spelen een rol bij het goed laten groeien van zuurminnende planten.

    Een luchtige bodem creëer je door een bodemverbeteraar rondom de zuurminnende planten toe te voegen. Kies een bodemverbeteraar waar veel “bruin materiaal” inzit. Hiermee worden takken, stro, dorre stengels, droge bladeren, houtsnippers etc. bedoeld.

    Een mooi alternatief van tuinturf is bladaarde, Bladeren die vergaan vormen langzaam bladaarde die een goede structuur geeft aan tuingrond. Het is dus een bodemverbeteraar die toch weinig voeding bevat. 

    Bladaarde > lees er meer over

    Compost is een goede bodemverbeteraar voor zuurminnende planten. Kies daarbij voor een biologische variant, zoals DCM Vivimus, om gezonde schimmels en bacteriën aan de bodem toe te voegen. De zuurminnende planten in je tuin zullen dit heerlijk vinden!

    Compost > lees er meer over op 

    Start jij het nieuwe tuinseizoen met een gezonde bodem?
    Lees verder.  Een gezonde tuin is samenwerken met de elementen


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Tuinonderhoud

    Waarom je tuin NIET winterklaar hoeft te maken een goed idee is.

    Dus, voordat je die bladblazer tevoorschijn haalt en je tuin rigoureus opruimt, nodigen we je uit om de voordelen te overwegen van een tuin die een beetje rommelig mag zijn in de winter. Het blijkt dat de natuur zelf vaak de beste tuinier is, en door haar haar gang te laten gaan, kun je een gezondere en levendigere tuin creëren. Laten we samen ontdekken waarom je tuin niet winterklaar maken misschien wel het beste idee is dat je ooit hebt gehad


    Door Tuindingen

    Tuinonderhoud

    Egels lossen slakkeninvasie in de tuin op

    Ontdek de innovatieve methode om op milieuvriendelijke wijze slakken in de tuin te beheersen en tegelijkertijd de natuurlijke balans te behouden.


    Door Tuindingen

    Tuinonderhoud

    De levende bodem voeden

    Je beplanting voorzien van bemesting is goed. Toch? Maar welke bemesting gebruik jij eigenlijk? Zorg voor bemesting die het bodemleven opbouwt, niet sloopt.


    Tuinonderhoud

    Het "slakkenprobleem" oplossen.

    Ontdek hoe je het slakkenprobleem in je moestuin kunt oplossen zonder het gebruik van gif. Leer hoe je een natuurlijke en diverse omgeving kunt creëren waarin slakken en andere plagen minder schade aanrichten.


    Tuinonderhoud

    Hoe en wanneer moet je een laurierhaag snoeien?

    Tips voor het snoeien van de laurier. Ontdek hoe je de laurier op de juiste manier snoeit, of je nu kiest voor een rigoureuze snoeibeurt of een jaarlijkse trimbeurt. Met deze handige tips kun je jouw laurier laten floreren en genieten van een weelderige groei of bloei.


    Door Tuindingen

    Tuinonderhoud

    Potgrond bestaat grotendeels uit veen en dat zorgt voor problemen.

    GOED OM TE WETEN: Welke grond zit er eigenlijk in je potgrond. Ga jij vanaf nu voor de groene optie of maakt het je niks uit?


    Door Jan de B

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox