De levende bodem voeden

21 Aug 2023 in Tuinonderhoud
Afbeelding bij De levende bodem voeden


Soorten bemesting. 

Er zijn verschillende soorten mest. Zo heb je kunstmest (een zoute meststof) en organische mest (uit natuurlijke grondstoffen). Tijdens mijn hoveniersopleiding leerde ik dat kunstmest, zoals de nog altijd populaire 12-10-18, een ideale en altijd goed toe te passen (zogenaamd all-round) meststof is. Het is niet duur en de planten groeien er goed op. Ik gebruikte het vroeger ook, maar dat is écht niet meer van deze tijd. Wist je dat deze meststoffen een sluipmoordenaar blijken te zijn voor het het leven in de bodem? 


Om te weten wat de juiste bemesting is wil ik beginnen bij de bodem. 

Want dat is waar de mest in opgelost wordt om daarna door de plant te worden opgenomen.

In de bodem leven behalve insecten ook heel veel minuscule levensvormen. Micro-organismen. Een heel belangrijke daarvan is de micorrhiza-schimmel. Deze schimmel maakt ondergronds een gigantisch netwerk van draden aan. Deze schimmel leeft in symbiose met de plant. Dat betekent dat de plant en de schimmel elkaar nodig hebben. De schimmel transporteert voedingsstoffen uit de grond direct ín de haarwortels van de plant via zijn enorme netwerk van schimmeldraden die je met het blote oog niet kunt zien. In ruil daarvoor krijgt de schimmel suikers van de plant, waardoor de schimmel verder kan groeien. Een prachtig, fascinerend proces. We zien het niet, maar het is overal aanwezig. In meer of mindere mate.


Het zout in kunstmest vernietigt de micorrhiza-schimmel

Kunstmest is zoals gezegd een minerale (zoute) meststof. Wat gebeurt er als je zout op een slak strooit? Juist, het zout neemt te veel vocht op en de slak sterft. Kunstmest doet hetzelfde. En kunstmest zit in heel veel soorten meststof, dus ook in organisch-minerale meststoffen (dat is organische mest met minerale mest toegevoegd voor sneller resultaat, maar ook dan werk je het bodemleven tegen). Kunstmest is de sluipmoordenaar van nuttige en belangrijke levensvormen in de bodem van jouw tuin, zoals wormen en de micorrhiza-schimmel. Kunstmest sloopt stukje bij beetje het bodemleven en daarmee de gezondheid van je plant. Je plant krijgt steeds minder hulp van de afstervende micro-organismen en de plant wordt afhankelijk van zijn portie kunstvoeding: kunstmest. Het is dan alsof de plant kunstmatig in leven wordt gehouden.     


Koop of maak zelf bemesting die het bodemleven op gang helpt.

Wil jij jouw tuin voeden? Gebruik dan biologische, organische meststoffen en bodemverbeteraars waar GEEN zout in zit en die wél het bodemleven stimuleren. Bijvoorbeeld van Ecostyle of Plant Health Cure. Daar heb ik zelf zeer goede resultaten mee behaald. Ook bij grondsoorten waar nauwelijks nog leven in zat zoals vaak in nieuwbouwwijken het geval is. Deze middelen stimuleren het bodemleven, wat ervoor zorgt dat de planten de beschikbare voeding krijgen van de mycorrhiza-schimmels. Doordat deze bemesting het bodemleven op gang helpt, hoef je minder vaak te bemesten. De natuur regelt het vooral zelf! Hoe mooi is dat? Jij minder werk, de bodem gezond en de plant mooier en sterker!


Je kunt ook je eigen bemesting maken. Dat is uiteraard wel meer werk en je zult eerst moeten uitzoeken welke voedingsstoffen je nodig hebt. Maar als je het leuk vindt om in de tuin te werken is dat voor jou vast een leuke uitdaging! 


Heb je vragen over dit artikel of wil jij een tuinontwerp dat helemaal bij jou past én die bijdraagt aan een mooiere, groenere wereld? Neem gerust contact met me op.


Tuinadvies-tuinontwerp-natuurlijke-tuininrichting

Ik ben Richard van de Polder. Fan van groen en Noorwegen, dol op tuinen en strijder voor een groene wereld. Ik help jou graag op weg naar een tuin die goed is voor jezelf, voor de natuur en daardoor goed is voor de wereld. Maar ik doe dat niet alleen, ik doe dat samen met jou! 
Bezoek mijn website op
tuinstudiovandepolder.nl




Blog berichten van Tuinstudio Van de Polder



0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinonderhoud

Waarom je tuin NIET winterklaar hoeft te maken een goed idee is.

Dus, voordat je die bladblazer tevoorschijn haalt en je tuin rigoureus opruimt, nodigen we je uit om de voordelen te overwegen van een tuin die een beetje rommelig mag zijn in de winter. Het blijkt dat de natuur zelf vaak de beste tuinier is, en door haar haar gang te laten gaan, kun je een gezondere en levendigere tuin creëren. Laten we samen ontdekken waarom je tuin niet winterklaar maken misschien wel het beste idee is dat je ooit hebt gehad


Door Tuindingen

Tuinonderhoud

Egels lossen slakkeninvasie in de tuin op

Ontdek de innovatieve methode om op milieuvriendelijke wijze slakken in de tuin te beheersen en tegelijkertijd de natuurlijke balans te behouden.


Door Tuindingen

Tuinonderhoud

De levende bodem voeden

Je beplanting voorzien van bemesting is goed. Toch? Maar welke bemesting gebruik jij eigenlijk? Zorg voor bemesting die het bodemleven opbouwt, niet sloopt.


Tuinonderhoud

Het "slakkenprobleem" oplossen.

Ontdek hoe je het slakkenprobleem in je moestuin kunt oplossen zonder het gebruik van gif. Leer hoe je een natuurlijke en diverse omgeving kunt creëren waarin slakken en andere plagen minder schade aanrichten.


Tuinonderhoud

Hoe en wanneer moet je een laurierhaag snoeien?

Tips voor het snoeien van de laurier. Ontdek hoe je de laurier op de juiste manier snoeit, of je nu kiest voor een rigoureuze snoeibeurt of een jaarlijkse trimbeurt. Met deze handige tips kun je jouw laurier laten floreren en genieten van een weelderige groei of bloei.


Door Tuindingen

Tuinonderhoud

Potgrond bestaat grotendeels uit veen en dat zorgt voor problemen.

GOED OM TE WETEN: Welke grond zit er eigenlijk in je potgrond. Ga jij vanaf nu voor de groene optie of maakt het je niks uit?


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox