Kies derhalve voor oude rassen, meerjarige of vergeten groenten en wilde eetbare planten. Deze zijn minder aantrekkelijk voor de slak, weerbaarder en voedzamer voor ons.
Plant en zaai van alles door elkaar.
Telkens een slak van plantensoort veranderd, moet die zijn spijsvertering aanpassen. Dit vertraagd de vreetbuien en als er voldoende is, blijven ze bij één soort. Maak de weg naar kwetsbare planten onaantrekkelijk door stekelige takjes, kleefkruid, wol, verpulverde bladeren of andere kleine stukjes dat aan hun lijfje blijft hangen. Let er op dat het fijn genoeg is, zodat ze er niet onder kunnen schuilen. Ook sterk geurende planten zoals lavendel houdt ze op afstand. In combinatie met "offerplantjes" (iets wat ze lekker vinden en je gemakkelijk zaad van kan winnen) zaaien rond je groenten of wat verlepte plantjes (vinden ze heerlijk) er tussen te leggen. Chop and drop. Ik gebruik hiervoor graag brandnetel, omdat die de bodem voedt, waardoor mijn groenten sterker en dus minder aantrekkelijk voor plagen zijn.
Slakken zijn opportunisten, dus ze gaan voor de gemakkelijk te bereiken planten. Zijn die op, gaan ze alsnog over de barrière naar je groenten. Zorg tevens voor een gezonde bodem, waardoor je planten weerbaarder zijn..Mulchen, compost en zo min mogelijk het bodemleven verstoren.Bijkomend voordeel is dat hierdoor je bodem ook langer vocht gaat vasthouden. Te veel mest en te veel compost is als fastfood. Het doet planten te hard groeien, waardoor ze verzwakken. Niet te vaak begieten, want vocht werkt als een magneet op slakken.
Zorg voor inheemse waardplanten en schuilplaatsen voor de vijanden van de slak. Voor vogels, egels, spits- en bosmuizen, kikkers, padden, hagedissen, hazelwormen, spinnen en bepaalde insecten zoals loopkevers en glimwormen. Er zijn zelfs slakken die slakken eten. Zet een bakje water buiten je moestuin. Hiermee lok je veel vogels, maar is het niet te druk om te foerageren in de moestuin.
Besef dat je zelf ook een grote vogelverschrikker bent.
Zet door en heb geduld. Je zal merken dat er jaar na jaar meer natuurlijke vijanden komen helpen en het gemakkelijker wordt. Uiteraard zijn alle gif en bestrijdingsmiddelen uit den boze. Door plagen te bestrijden, blijven natuurlijke vijanden ook weg.
Veel tuin plezier en een goede oogst gewenst!
( dit verhaal is geschreven door Kristel Lenaerts)
Blog berichten van Lekker van Eigen Land
- Yorkshire Rabarber driehoek
- De courgette een vrucht
- Moestuin in Mei
- Wissel en combinatieteelt
- 10 en 11 april: Bladdag(en) en ver-, uitpoten
- Moestuin in april
- Ook in de groente-, fruittuin nu meer en meer “De Ratrace”.
- Zelf je potjes maken voor zaaien?
- Je bodem, de basis, het fundament
- Maart zaaien in moestuin.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in