Reuzenpenisplant staat in bloei in de Hortus

06 Aug 2022 in Tuinmedia

Door Tuindingen

Afbeelding bij Reuzenpenisplant staat in bloei in de Hortus


Nog een 'reuzenpenisplant' in bloei in Leidse Hortus botanicus

Voor de tweede keer dit jaar staat een 'reuzenpenisplant' in de Hortus botanicus Leiden in bloei. Volgens de Leidse plantentuin is het uitzonderlijk dat twee exemplaren van deze plant zo kort achter elkaar bloeien.

Het is de derde keer in tien jaar tijd dat de plant groeit in Nederland. In juli bloeide de eerste Amorphophallus titanum, zoals de plant officieel heet, in de botanische tuin. Een andere soort 'penisplant', de Amorphophallus decus-silvae, kwam vorig jaar oktober tot bloei.

Geur van rottend vlees

De bloeiperiode van de reuzenpenisplant duurt zo'n twee dagen. Op de eerste dag verspreidt de kelk een stinkende geur om vliegen aan te trekken. Die geur, die wordt omschreven als rottend vlees, is in de wijde omgeving te ruiken. Daarna bloeit hij nog een dag zonder geur.

De hortus verwacht dat de plant vanavond helemaal open zal zijn en blijft daarom extra lang open. Ook is de plant via een livestream te bekijken.

Bekijk hier de livestream 👉👉 https://youtu.be/oUZQsPkiqMU

In de natuur komt de reuzenpenisplant alleen voor in de regenwouden van West-Sumatra. De plant wordt bedreigd, omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox