Walnoot, de Noot die eigenlijk geen noot is

15 Oct 2022 in Moestuinieren
Afbeelding bij Walnoot, de Noot die eigenlijk geen noot is


Oorsprong.

Het zal ook eens niet, maar ook de walnoot komt ook van nature, zoals veel van onze hedendaagse voedselproducten voor in het Midden-Oosten (omgeving Iran, Irak), Centraal-Azië en China. Ook de walnoot is door de Romeinen meegenomen naar Italië. In West-Europa in eerste instantie voornamelijk door diezelfde Romeinen geëxporteerd naar Duitsland en Frankrijk en van daaruit heeft deze noot heel Europa bereikt.

Gezond.

Zijn walnoten echt zo gezond? Ze bevatten ijzer, magnesium, vitamine E, vitamine B1, antioxidanten en een relatief hoge hoeveelheid plantaardig omega 3-vetzuur. Dat maakt ze niet echt specifiek gezonder dan andere noten, echter ze gedijen wel in onze streken, Nederland en België. De voedingswaarde van de walnoot per (handjevol) 25 gram is: 176 kcal, 17 gram vet waar van slechts 1,7 verzadigd, 1,3 gram koolhydraten en 1,3 gram vezels en 4 gram eiwit. Een gezonde hoeveelheid is een handjevol, circa 9 stuks per dag. Wist je trouwens dat:- de walnoot eigenlijk geen noot is zoals bijvoorbeeld de hazelnoot, maar een steenvrucht.- de walnoot het prima doet in ons klimaat en eenmaal groot, veel opbrengst kan leveren.- de geur van walnoot muggen verdrijft, - hij/zij wel 30 meter hoog en wel 10 meter breed kan worden.

Bij ons.

Sinds het voorjaar 2017 hebben wij ook een walnotenboom in onze aangeplante boomgaard. Er werd ons verteld dat ze gemiddeld pas na 8-10 jaar noten geven, Wat schetste onze verbazing, in 2021 zagen we al voor het eerst 2 bolsters in de boom, waarvan we er een hebben terug gevonden,

De oogst

Je kunt walnoten alleen oogsten als ze rijp zijn. En eenmaal uit de boom gevallen dan zijn ze zover en rijpen ze niet verder. Oogst dus alleen walnoten die uit de boom zijn gevallen. Pluk nooit walnoten bolsters uit de boom. Je kunt de walnoot vers eten, maar het vliesje rond een verse walnoot is meestal vrij bitter en er moeilijk af te halen. Je kunt de walnoten beter 2-3 weken lang laten drogen, (droge ruimte op oude kranten en het liefst muisvrij) en dan pas eten. Ze zijn dan ook langer houdbaar, zeker wel een jaar en als het goed is heb je dan weer nieuwe. Ook wel eens gelezen dat als je ze 5 minuten in kokend water doet je ze makkelijk kan pellen. Heb daar zelf nog geen ervaring mee. Eens gepeld en schoon kan je ze dan drogen op 40 graden voor 4 tot 5 uur, bijvoorbeeld in je voedseldroger. Deze kan je dan ook prima invriezen of in een droge trommel bewaren.

Je kan ze prima als snack eten, maar ook als ontbijt met wat havermout en vers fruit of in een salade van witlof, appel en stukjes walnoot of in een courgette salade, appeltaart of andere maaltijdgerechten misstaat een stukje walnoot absoluut niet. Heel lekker vind ik ze in combinatie met rijst met ananas of pruim en stukjes kip. Ook in een ragout zorgen ze voor een lekkere “crunch”. Oftewel een mooie veelzijdige “noot”. Een zoekopdracht op walnoot gerechten levert al 536.000 resultaten , dus keuze genoeg.

Zwarte bolsters.

De meest voorkomende kwaal is bacteriebrand, zwarte bladeren, zwarte bolsters en vaak dan ook zwarte noten, Dit komt vooral door een warm, vochtig voorjaar en de boom dan vaak natte voeten krijgt. Het beste is dat voorkomen door een goed vocht doorlatende, losse bodem. Ook belangrijk is om de notenboom evenals alle andere gewassen goed te voeden middels een voedzame bodem. Als je eenmaal zwarte noten hebt kan je die het beste niet consumeren.

Een delicaat onderwerp.

En in deze tijden van hoge voedselprijzen. Bij een aanschafprijs van € 46,00 van onze boom in 2017 en 20 jaar afschrijving is dat dan per jaar € 2,30. In oktober 2022 ben je voor een kilo gepelde biologische walnoten bij de Notenshop € 14,60, bij Topnoten € 16,75, Basboernoten € 12,99 en bij Ekoplaza zelfs 20,58 kwijt. Bij onze bekende grootgrutter alleen ongepeld € 6,48 de kilo en een andere supermarkt gepeld € 18,09 de kilo. Dus "Count your blessings"En oh ja je zal nooit je complete oogst helemaal alleen verorberen. Je hebt concurrentie van meerdere vogels en eekhoorns. Gun die ook wat. Zodat ook zij de winter kunnen overleven.

Regelmatig nieuwe berichten op Lekker van Eigen Land. Je kunt ook volgen.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Deze 5 gewassen moet je kweken in 2023

Ben je bezig met je moestuinplan? Wat ga je planten volgend jaar? Deze vijf gewassen zijn volgens mij een must in elk tuin.


Moestuinieren

Waarom seizoensgebonden en wat eet je dan?

Als je eet wat er op dat moment geoogst kan worden is het zo veel beterder, lekkerder en gezonder voor jou en het millieu


Moestuinieren

Wip is een tegel - Doe het

Tegelgroente? Pompoen in plaats van een tegel. Gezond, goedkoop, onbespoten en onbewerkt.


Moestuinieren

Aardbeien stekken

je kent het wel, je aardbeien geven minder vruchten en je wilt aardbei stekjes maken zodat je weer nieuwe gezonde planten krijgt het volgende seizoen


Moestuinieren

Nog steeds tomaten uit de koude kas

Wat een weelde, weldaad, overvloed aan gezonde onbespoten, onbewerkte groente, vruchten van eigen bodem, uit eigen kas.


Moestuinieren

Mijn moestuin avontuur! Bekijk mijn vlog over mulchen en bloembollen planten.

In deze vlog gaan we onkruid wieden en mulchen met stro. En de voorjaarsbollen, tulpen en narcissen gaan in de grond.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox