Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

14 Oct 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.


Intro.

Eigenlijk is de paprika een peper en wel de zoete, niet pittige variant (Capsicum annuum). Ze is ook weer een lid, in dit geval een vruchtgewas van de nachtschade familie waar onder andere ook de aardappel en de tomaat toebehoren. Gemiddeld floreert ze het beste bij iets meer warmte dan de aardappel en de tomaten en bij ons gematigde klimaat beter in een kas dan in de volle grond. Voor zover ik weet zijn er 2 vormen. (punt en een bolachtige) De reguliere paprika is iets minder zoet dan de puntpaprika.

Oorsprong.

Ook de peper en dus de paprika komt uit de tropische en subtropische streken van Midden- en Zuid-Amerika en werden, het zal je niet verbazen, ook weer door de conquistadores (16e-eeuwse Spaanse veroveraars en kolonisators, met name in Zuid-Amerika) mee genomen naar Europa. Vandaar vaak geduid als Spaanse peper). Via de Turken kwam deze vrucht in Hongarije terecht waar ze alras tot nationale teelt uitgroeide.

Zelf telen, van bij ons.

Zaaien gaat net zoals de tomaten alleen kiemen ze pas vanaf 20 graden. Voor zaaien doen wij binnen vanaf half maart en na IJsheiligen gaan ze dan naar de koude kas, mits het nog niet te koud is. Na het tweede blad poten wij de nog prille plantjes naar een pot van 9 cm en uiteindelijk bij het naar de kas gaan over in een pot van 20 tot 30 cm.

Snoeien en oogsten.

Wat wij doen is na het 4e-5e blad de plant toppen en nadat die 2 takken heeft met ook weer bladeren aan, nogmaals snoeien zodat we uiteindelijk vier hoofdtakken hebben. Eenmaal maximaal na de eerste groene pluk, 6 paprikaatjes aan een plant, dan top ik ze continue zodat er geen nieuwe bloemetjes meer bijkomen en verwijder de afstervende bladeren. Laat in iedere bladoksel slechts één bloem staan en verwijder de rest. De vruchten worden zo groter. Bij ons staan er jaarlijks 10 planten op onze zaai,- poottafel in de kas. En ook nog 10 in de reguliere grond in de kas. Eind september tot medio oktober afhankelijk van de weersvoorspelling kunnen de laatste paprika’s desnoods groen worden geplukt om ze binnen dan alsnog (hopelijk) te laten kleuren en te laten rijpen.

Eén- of meer meerjarig.

In principe is de paprika meerjarig. Overwinteren van paprika’s kan bij een temperatuur van circa 10 graden. Haal ze wel naar binnen voor de vorst, tegen eind oktober. Een onverwarmde ruimte het liefste op een zonnig plekje. Dan niet voeden en heel weinig water. De plant gaat dan in rust. Vanaf begin/half maart langzaam laten wennen aan wat hogere temperatuur, voeding en wat meer water. Na ongeveer 3 weken terug snoeien zodat de plant mooie nieuwe uitlopers gaat aanmaken. Als het lukt heb je ietwat eerder vruchten en meer opbrengst. Geen garanties dat het lukt.

Bodem, grond.

Paprika’s prefereren een los rulle bodem, die ietsjes zuur mag zijn en rijk aan organisch materiaal. Ook heeft ze graag wat mineralen en kalium. Je kan dus prima wat lavameel of as toevoegen. Houd er wel rekening mee dat na circa 6 weken de voeding uit je bodem op is (in de pot) en voeg dan weer wat voeding toe,

Gezond en voedzaam.

Paprika bevat best wel veel vezels en voedingsstoffen en relatief weinig calorieën. De rode paprika word onder andere geroemd vanwege haar hoge vitamine A en C gehalte en bevat veel rode kleurstof (capsanthine). In 100 gram paprika zit ruim 200% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C en 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A. Naast deze bevat de vrucht ook nog de vitamine B5, B6, B11, K en onder andere de mineralen calcium, fosfor, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium, ijzer en zink100 gram paprika bevat gemiddeld: rond de 30 Kcal, 4 gram koolhydraten, 0 gram vet, en geen cholesterol, 2 gram vezels en 1 gram eiwit. Voor het grootste gedeelte bestaat ze uit water (90%).

Bereiding.

Je kan ze rauw eten, bakken, stoven of grillen, je kunt er echt van alles mee. Van shoarma, via een hartige taart, gevuld tot soep. En nog veel meer in de goulash een stoofschotel, samen met ui gebakken, op de pizza in een salade en in Tex Mex gerechten, op de BBQ of gegrild. Es een keer met pasta, lasagne, risotto of zoete aardappelstamp met paprika. Vast nog wel heel veel meer variaties, mogelijkheden. Kruiden en specerijen die goed samen gaan met paprika zin: basilicum, oregano, knoflook, peper, rozemarijn, tijm en zou. Zelf eten we ze ook regelmatig in de Shoarma.


Opbrengst.

Met wat liefde, zorg en aandacht kan je plant best wel een mooie oogst geven. Water geven en juiste voeding heeft een gunstige invloed op de smaak van je vrucht (wat zoeter).

Rendement

Wij mogen ons gelukkig prijzen als we ongeveer 2-3 groene en dan nog 4-6 paprika’s die met een beetje goede warme nazomer kleuren, per plant oogsten. Oftewel we halen van onze 20 planten in totaal dan 120-180 paprika’s eraf. Als je dan ziet dat bio paprika’s bij meerdere supers vanaf € 2,19 per 2 stuks wordt aangeboden en bij de speciaal winkel (bio) voor 4,99 per 2 en zaad je per 10 stuks 4,79 kost, besparen we dus weer € 121,- tot € 155,- en dan ook altijd super vers en onbespoten.Je kan ook vrij makkelijk je eigen zaad zelf verwerven uit je oogst. Op zich zelf best wel leuk om te doen, maar het kan zijn dat je niet helemaal kleurvast zaad hebt door kruisbestuiving, alhoewel de paprika in principe zelf bestuivend is.

Wist je dat:

• De paprika heeft tussen de veertien en zestien uur licht per dag nodig.

• Een groene paprika is eigenlijk een rode, gele of oranje paprika die nog niet rijp is.

• Oranje paprika’s zijn de zoetste van allemaal.

• Er zijn paarse, witte en zwarte varianten.

• Paprika’s hoeven niet in de koelkast bewaard te worden maar het beste bij een temperatuur van 10 à 13 graden, zodat ze nog even kunnen narijpen.

• Er zijn bronnen die vermelden dat het eten van paprika infecties tegen gaat en helpt je te beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten.

• In Nederland produceren we gemiddeld 115 paprika’s per inwoner terwijl we er ook weer gemiddeld maar 15 per jaar eten.

• Paprika prefereert een temperatuur van 25°C en ‘s nachts liever niet onder de 15°C.

• Sommigen adviseren om de eerste 3 vruchten groen te oogsten. Zodat er aan de plant niet te veel grote vruchten hangen.

• De plant heeft liever een beetje drogere grond dan (te) nat.

• Na het kiemen hebben de jonge plantjes graag veel zon (licht en warmte).

Reageren?

Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar jullie ervaringen met betrekking tot het telen, eten van de paprika. Laat even weten door te reageren. Dank alvast.

Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land

Voorgaande blogs van Lekker van Eigen Land vind je hieronder


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox