GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

27 Feb 2024 in Moestuinieren
Afbeelding bij GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?


Het zaaiseizoen begint weer en daarmee komt ook de discussie over genetisch gemodificeerd zaad (GMO) en hybride zaden (F1) weer op gang. Wanneer ik hierover lees, merk ik dat mensen deze twee vaak over รฉรฉn kam scheren, terwijl het eigenlijk heel verschillende zaken zijn.

GMO-zaden zijn in Nederland als particulier eigenlijk niet te koop. Fabrikanten adverteren echter vaak dat zaden GMO-vrij zijn, wat eigenlijk een vorm van misleiding is, aangezien ze dit helemaal niet mogen verkopen.GMO-zaad is dus niet beschikbaar voor particulieren in Nederland.

๐Œ๐š๐š๐ซ ๐ฐ๐š๐ญ ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ญ ๐†๐Œ๐Ž ๐ฉ๐ซ๐ž๐œ๐ข๐ž๐ฌ ๐ข๐ง?

GMO staat voor Genetically Modified Organism, oftewel genetisch gemodificeerd organisme. Deze zaden worden genetisch aangepast in een laboratorium, waar andere genen aan de planten worden toegevoegd om ze specifieke eigenschappen te geven. Bijvoorbeeld het toevoegen van een gen aan maรฏs, zodat het niet meer reageert op Roundup, waardoor boeren gemakkelijk met een gifspuit kunnen werken en alle onkruid kunnen doden, behalve hun maรฏs. Dit is een goedkope manier om onkruid te bestrijden, de oogst te vergroten en ziekten te vermijden.Hybride zaden zijn in feite gekruiste zaden, en deze kruising vindt vaak plaats in een laboratorium, omdat daar meer controle is en het proces daar doorgaans kostenefficiรซnter is.

๐‡๐ฒ๐›๐ซ๐ข๐๐ž ๐ณ๐š๐๐ž๐ง ๐จ๐Ÿ ๐…๐Ÿ-๐ณ๐š๐๐ž๐ง

Hybride zaden of F1-zaden zijn zaden met een garantie; je weet precies welke positieve eigenschappen de planten die uit het zaad groeien zullen hebben. Als je bijvoorbeeld een hybride F1-tomaat koopt, is dit vaak een kruising tussen tomaat 1, die grote tomaten met een heerlijke smaak geeft, en tomaat 2, die goed bestand is tegen tomatenziekten. Deze kruising resulteert in de F1-tomaat die grote vruchten geeft en resistent is tegen tomatenziekte. Dit proces kan ook spontaan in je tuin gebeuren, maar in het laboratorium weet je zeker dat de kruising succesvol is verlopen en wat er uit die zaden zal komen. Dit is belangrijk omdat je wilt dat de zaden in het zakje overeenkomen met wat erop staat.Het nadeel van F1-zaden is dat je niet precies weet welke soorten zijn gebruikt voor de kruising. Vaak worden daar speciale soorten voor gekweekt, met precies die eigenschappen die nodig zijn voor jouw F1-soort. Als je zelf zaden haalt uit die F1-hybriden, worden deze F2-zaden genoemd, de tweede generatie. De positieve eigenschappen zullen met elke generatie iets meer vervagen, en er bestaat zelfs de kans dat negatieve eigenschappen sterker naar voren komen door de kruising.

๐ˆ๐ฌ ๐ก๐ฒ๐›๐ซ๐ข๐๐ž ๐…๐Ÿ-๐ณ๐š๐š๐ ๐๐š๐ง ๐ฌ๐ฅ๐ž๐œ๐ก๐ญ?

Nee, het is niet per se slecht. Als je zeker wilt zijn van sterke planten en een gegarandeerde opbrengst, ben je het beste af met F1-hybride soorten, niet alleen voor tomaten maar voor elke plantensoort. Tegenwoordig kun je zelfs biologische F1-hybride soorten kopen, wat een enorm voordeel is als je geen gif wilt gebruiken en toch sterke planten wilt met goede resistentie tegen ziekten en een hogere opbrengst. Het enige nadeel is dat je, als je die gegarandeerde opbrengst wilt behouden, telkens opnieuw nieuwe zaden moet kopen.

Lees ook mijn vorige  moestuin tips


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


Moestuinieren

Paprikaโ€™s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox