Zaaien kan dat?
Er word gezegd dat je dit het beste doet in maart-april in de vollegrond. Kan eventueel ook dan al in pootpotjes. (ik pers die of draai die van krantenpapier). Als je direct in de koude grond zaait, zaai dan op regels of rijen met een onderlinge rij afstand van 25 cm. Na opkomst eventueel de plantjes in de rij uitdunnen (10 cm van elkaar). Zo hebben de uien dan voldoende ruimte voor een goede ontwikkeling. Er schijnen ook rassen te zijn die wel eenjarig zijn.
Poten.
De pootuitjes zetten wij meestal begin/half april direct in de volle grond. Poot en rijafstand gelijk aan de gezaaide uien. Meestal poten we de Sturon een gele reguliere, ronde harde ui en deze kun je goed bewaren. Of de Stuttgarter Riesen ook dit ras geeft gele, iets platrondere uien die je ook goed kan bewaren.
Ervaring met zaaien.
Ik heb al wel een keer uien gezaaid als twee jarigen. Eerste jaar gezaaid. Winter in de grond laten zitten en het jaar daarop, het tweede jaar dus, Leek best wel grote uien mogen oogsten. Wel wilde ze allemaal in de bloei gaan dus de bloemsteel er direct uit geknipt. Toen ik ze ging verwerken bleek dat er toch wel een aardige bloeistengel in het midden van de ui zat en ook nog wel wat lucht, niet echt een mooie compacte ui. Is mij echter te omslachtig, veel rompslomp, aardig werk om nog es te doen en tegenvallend resultaat. Is daarentegen wel heel goedkoop in vergelijking met pootuitjes. Ga in 2024 misschien nog een keer voorzaaien van de ui en als ik het doe dan de eenjarige, de Hyskin.
Wij zetten, poten ze altijd in combinatie in een bed met wortel, prei en biet en knoflook. Hier werkt dat prima tegen de wortel-, ui-, prei vlieg. Wij hebben daar goede ervaring mee.
Weeuwenteelt, winterui.
Weeuwenteelt of winterteelt zijn gewassen die je voor de winter zaait, poot, opdat je vroeger, in het voorjaar al, kan oogsten Het gaat bij uien dan om die soorten, die die in principe de hele winter buiten kunnen staan. Zodra het wat langer licht word en wat warmer groeien ze eerder wat leidt tot een vroegere oogst. Houdt el wel rekening me dat ze niet echt compleet vorstbestendig zijn, dus als het gaat vriezen kun je ze het beste toedekken met stro, blad, etc. Voorbeelden van winterui zijn:: de Electric, Radar, Red Radiant, Shakespeare of Witte sturon. Die hebben we hier nog nooit zelf geprobeerd. Ik ken ze alleen uit de literatuur. Nog geen ervaring mee. Wel gelezen dat het ook niet te nat mag zijn want dan overleven de uien het ook niet. Heb ze aangeschaft en ga ze dus binnekort zetten als probeersel, wie weet is het wat.
Toeval bestaat niet
Een regionaal tuincentrum had namelijk “toevalligerwijze” toen we daar waren op een regenachtige dag voor wat binnenplanten en winterviooltjes zaad, 2 soorten winter pootuien in de verkoop.
De Red Arrow: en rode ui met een goede hardheid. De smaak van deze rode uien zijn iets pittiger dan de gele uien.
En ook nog de Senshyu Yellow: Dit is van oorsprong een Japanse platte gele ui met een sterke en vaste huid. In het voorjaar ook als bosui te gebruiken. De ui heeft een goede hardheid en hoge opbrengst.
Waarom Winterui zetten?
Deze kan je dan in het najaar poten van september tot november. Als ze maar voor de strenge vorst in de grond zitten, zodat ze daar goed kunnen overwinteren en zich geworteld hebben. De zakjes met winterplantuien zijn afgevuld met 250 gram aan plantuitjes. Maak de grond eerst goed los, voordat je de plantuien erin poot. De plantafstand voor deze plantuien is ongeveer 10 x 15 centimeter. Je kunt de winterplantuien oogsten in de maanden juni en juli. Zo heb je al een stuk vroeger in het jaar verse uien en op deze manier ook nog geen last hebt van de uienvlieg.
We gaan het meemaken wat het word.
Keuze, varianten.
En dan heb je naast de indeling van winter-, en zomerui de keuze uit de volgende soorten:
De reguliere meest voorkomende, gele ui. (Een niet al te grote ui die vrij scherp en licht zoet van smaak is. De rode ui, ietwat zoeter van smaak. De grote witte ietwat knapperiger en vrij scherp van smaak. De zoete ui, aardig zoet en daarom geschikt om rauw te eten of voor de uiensoep. De sjalot, niet echt een ui, maar wel familie van. Niet heel scherp met een iets verfijndere frisse en zoetere smaak dan de ui. De zilverui, Deze kleinere variant ui met zilveren schilletje hebben een lekker stevige smaak. De bosui. Niet echt een specifieke soort, wel een jonge ui waarvan de bol nog niet goed ontwikkeld is en waarvan het loof nog groen is met een milde smaak, lijkt zowel in verschijning als in smaak veel op de lente-ui, edoch die wordt nog jonger geoogst. De bol is totaal nog niet ontwikkeld en de lente-ui ziet er daarom uit als een lange dunne stengel.
Hoofdstedelijke ui.
Wat te denken van de Amsterdamse ui, Is dat dan een speciale soort? De Amsterdamse ui; is volgens de kenners niet zo maar een zilveruitje? Neen geen aparte soort, ondanks dat dit Amsterdamse uitje klein is en geel kleurt. Wat dan weer niet word verkregen door specifiek te telen maar door het inleggen in kruiden. Vaak word, om niet te zeggen bijna altijd, hiervoor de kleurstof van kurkuma gebruikt of heel soms ook wel eens saffraan, maar dan heb je het wel over de echte rijke tak van de Amsterdamse ui. Kan me voorstellen dat die in tegenstelling tot de gewone Amsterdamse ui, die afkomstig is uit de Jordaan, die met saffraan waarschijnlijk afkomstig is en voornamelijk voorkomt in de Grachtengordel.
De ui, wanneer en hoe zaaien of liever poten. Zomer-, winterui en de Amsterdamse variant.
Zaaien: Wordt gesteld dat je dit het beste doet in maart-april in de vollegrond. Kan eventueel ook dan al in pootpotjes. (ik pers die of draai die van krantenpapier). Als je direct in de koude grond zaait, zaai dan op regels of rijen met een onderlinge rij afstand van 25 cm. Na opkomst eventueel de plantjes in de rij uitdunnen (10 cm van elkaar). Zo hebben de uien dan voldoende ruimte voor een goede ontwikkeling. Er schijnen ook rassen te zijn die wel eenjarig zijn.
Poten: De pootuitjes zetten wij meestal begin/half april direct in de volle grond. Poot en rijafstand gelijk aan de gezaaide uien. Meestal poten we de Sturon een gele reguliere, ronde harde ui en deze kun je goed bewaren. Of de Stuttgarter Riesen ook dit ras geeft gele, iets platrondere uien die je ook goed kan bewaren.
Ik heb al wel een keer uien gezaaid als twee jarigen. Eerste jaar gezaaid. Winter in de grond laten zitten en het jaar daarop, het tweede jaar dus, Leek best wel grote uien mogen oogsten. Wel wilde ze allemaal in de bloei gaan dus de bloemsteel er direct uit geknipt. Toen ik ze ging verwerken bleek dat er toch wel een aardige bloeistengel in het midden van de ui zat en ook nog wel wat lucht, niet echt een mooie compacte ui. Is mij echter te omslachtig, veel rompslomp, aardig werk om nog es te doen en tegenvallend resultaat. Is daarentegen wel heel goedkoop in vergelijking met pootuitjes. Ga in 2024 misschien nog een keer voorzaaien van de ui en als ik het doe dan de eenjarige, de Hyskin.
Wij zetten, poten ze altijd in combinatie in een bed met wortel, prei en biet en knoflook. Hier werkt dat prima tegen de wortel-, ui-, prei vlieg. Wij hebben daar goede ervaring mee.
Weeuwenteelt.
Weeuwenteelt of winterteelt zijn gewassen die je voor de winter zaait, poot, opdat je vroeger, in het voorjaar al, kan oogsten Het gaat bij uien dan om die soorten, die die in principe de hele winter buiten kunnen staan. Zodra het wat langer licht word en wat warmer groeien ze eerder wat leidt tot een vroegere oogst. Houdt el wel rekening me dat ze niet echt compleet vorstbestendig zijn, dus als het gaat vriezen kun je ze het beste toedekken met stro, blad, etc. Voorbeelden van winterui zijn:: de Electric, Radar, Red Radiant, Shakespeare of Witte sturon. Die hebben we hier nog nooit zelf geprobeerd. Ik ken ze alleen uit de literatuur. Nog geen ervaring mee. Wel gelezen dat het ook niet te nat mag zijn want dan overleven de uien het ook niet. Heb ze aangeschaft en ga ze dus binnekort zetten als probeersel, wie weet is het wat.
Toeval bestaat niet
Een regionaal tuincentrum had namelijk “toevalligerwijze” toen we daar waren op een regenachtige dag voor wat binnenplanten en winterviooltjes zaad 2 soorten winter pootuien in de verkoop.
De Red Arrow: en rode ui met een goede hardheid. De smaak van deze rode uien zijn iets pittiger dan de gele uien.
En ook nog de Senshyu Yellow: Dit is van oorsprong een Japanse platte gele ui met een sterke en vaste huid. In het voorjaar ook als bosui te gebruiken. De ui heeft een goede hardheid en hoge opbrengst
Dee kan je dan in het najaar poten van september tot november. Als ze maar voor de strenge vorst in de grond zitten, zodat ze daar goed kunnen overwinteren en zich geworteld hebben. De zakjes met winterplantuien zijn afgevuld met 250 gram aan plantuitjes. Maak de grond eerst goed los, voordat je de plantuien erin poot. De plantafstand voor deze plantuien is ongeveer 10 x 15 centimeter. Je kunt de winterplantuien oogsten in de maanden juni en juli. Zo heb je al een stuk vroeger in het jaar verse uien en op deze manier ook nog geen last hebt van de uienvlieg.
We gaan het meemaken wat het word.
En dan heb je naast de indeling van winter-, en zomerui de keuze uit de volgende soorten:
De reguliere meest voorkomende, gele ui. (Een niet al te grote ui die vrij scherp en licht zoet van smaak is. De rode ui, ietwat zoeter van smaak. De grote witte ietwat knapperiger en vrij scherp van smaak. De zoete ui, aardig zoet en daarom geschikt om rauw te eten of voor de uiensoep. De sjalot, niet echt een ui, maar wel familie van. Niet heel scherp met een iets verfijndere frisse en zoetere smaak dan de ui. De zilverui, Deze kleinere variant ui met zilveren schilletje hebben een lekker stevige smaak. De bosui. Niet echt een specifieke soort, wel een jonge ui waarvan de bol nog niet goed ontwikkeld is en waarvan het loof nog groen is met een milde smaak, lijkt zowel in verschijning als in smaak veel op de lente-ui, edoch die wordt nog jonger geoogst. De bol is totaal nog niet ontwikkeld en de lente-ui ziet er daarom uit als een lange dunne stengel.
Wat te denken van de Amsterdamse ui, Is dat dan een speciale soort? De Amsterdamse ui; is volgens de kenners niet zo maar een zilveruitje? Neen geen aparte soort, ondanks dat dit Amsterdamse uitje klein is en geel kleurt. Wat dan weer niet word verkregen door specifiek te telen maar door het inleggen in kruiden. Vaak word, om niet te zeggen bijna altijd, hiervoor de kleurstof van kurkuma gebruikt of heel soms ook wel eens saffraan, maar dan heb je het wel over de echte rijke tak van de Amsterdamse ui. Kan me voorstellen dat die in tegenstelling tot de gewone Amsterdamse ui, die afkomstig is uit de Jordaan, die met saffraan waarschijnlijk afkomstig is en voornamelijk voorkomt in de Grachtengordel.
Bereiding.
De ui is eigenlijk gewoon groente en niet alleen een smaakmaker. Het liefst eten wij deze geweldige groente als uiensoep, hachee of In de hutspot. Jammie Jammie.
Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land
Voorgaande blogs van Lekker van Eigen Land vind je hieronder
- De patisson, een nichtje van ........
- De komkommer
- Variaties op blokjes in de pastasaus of in de soep
- Scrooge? of gewoon
- Het "slakkenprobleem" oplossen.
- Yorkshire Rabarber driehoek
- De courgette een vrucht
- Moestuin in Mei
- Wissel en combinatieteelt
- 10 en 11 april: Bladdag(en) en ver-, uitpoten
- Moestuin in april
- Ook in de groente-, fruittuin nu meer en meer “De Ratrace”.
- Zelf je potjes maken voor zaaien?
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in