Bloemzaden voor jouw biologische moestuin


Door Feggies



Als je op zoek bent naar biologische moestuin bloemenzaden, zijn er best wat opties om uit te kiezen. In dit artikel focussen we op eetbare bloemen, waarom kiezen voor biologische bloemen en welke bloemen goed zijn voor jouw moestuin. 

Welke bloemen zijn eetbaar?

Eetbare bloemen zijn bloemen die veilig kunnen worden gegeten en ze kunnen worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen of als luxe decoratie. Enkele voorbeelden van eetbare bloemen zijn goudsbloemen, viooltjes, Oost-Indische kers, valeriaan en lavendel. Als je niet zeker weet of een bepaalde bloem eetbaar is, is het natuurlijk het beste om deze niet te eten. Wist je trouwens dat soms ook de bloemen van een gewas, zoals die van de courgette eetbaar zijn? Deze bloem kun je rauw eten of heerlijk vullen met ricotta en bijvoorbeeld frituren, pure luxe!

Waarom biologische eetbare bloemen?

Eetbare bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze voegen ook een nieuwe dimensie toe aan je moestuin. Naast de smaakvolle en kleurrijke toevoeging aan je maaltijden, hebben eetbare bloemen ook enkele gezondheidsvoordelen. Ze zitten vol met antioxidanten en vitamines en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien kunnen sommige eetbare bloemen helpen bij het reguleren van de spijsvertering en het verminderen van stress.


Als je eetbare bloemen in je moestuin kweekt, vinden wij het belangrijk om te kiezen voor biologische zaden en teeltmethoden. Biologische bloemen zijn vrij van pesticiden en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel jou als consument als het milieu. Ze worden gekweekt met behulp van duurzame en milieuvriendelijke methoden, zoals het gebruik van compost en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.


Door biologische eetbare bloemen te kweken, draag je bij aan je eigen gezondheid en die van de wereld om je heen. Bovendien zijn biologische eetbare bloemen vaak van betere kwaliteit en hebben ze een meer uitgesproken smaak en aroma dan niet-biologische bloemen.


Welke bloemen zijn goed voor mijn biologische moestuin?

Er zijn veel bloemen die goed zijn voor een biologische moestuin. Sommige bloemen helpen bij de bestuiving en zorgen voor een betere opbrengst van de gewassen, terwijl andere bloemen dienen als natuurlijke afweermiddelen tegen insecten en plagen. Enkele voorbeelden van bloemen die goed zijn voor jouw moestuin zijn zonnebloemen, Oost-Indische kers, goudsbloemen, komkommerkruid en kamille.

Het is belangrijk om te kiezen voor inheemse planten die goed aangepast zijn aan het klimaat en de bodem. Door te kiezen voor biologische zaden en het verrijken van de grond met organisch materiaal, kun je ervoor zorgen dat jouw planten voldoende voedingsstoffen krijgen en dat de grond gezond blijft.


Welke bloemen zijn goed voor mij?


Kijk eens bij onze selectie eetbare bloemen, daar vind je onder anderen: 


Calendula / goudsbloem:

Calendula staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en is rijk aan flavonoïden, carotenoïden en saponinen. Het heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen en kan worden gebruikt voor de behandeling van wondjes, huidirritaties en ontstekingen. Ook is de bloem eetbaar en kan worden gebruikt als smaakmaker in salades, soepen en andere gerechten. Goudsbloem schrikt door zijn geur ook witte vliegjes en bladluizen af, maar trekken bijen en hommels aan. Win, win, win!


Kamille:

Kamille staat bekend om zijn rustgevende eigenschappen en wordt vaak gebruikt als thee voor het verminderen van angst en stress. Het bevat een stof genaamd apigenine, die ontstekingsremmende eigenschappen heeft en kan helpen bij de behandeling van maag- en darmproblemen. Kamille is ook een veelgebruikte bloem in de cosmetische industrie vanwege zijn hydraterende en ontstekingsremmende eigenschappen.


Valeriaan:

Valeriaan is een kruid dat wordt gebruikt voor het behandelen van slaapproblemen en angststoornissen. Het heeft een kalmerend effect en kan helpen om de zenuwen te ontspannen. Ook kan valeriaan worden gebruikt voor het verlichten van pijn en krampen.


Borage/ komkommerkruid:

Borage, ook wel bekend als komkommerkruid, heeft eetbare bladeren en bloemen. Het is rijk aan vitamine C en essentiële vetzuren en heeft een ontstekingsremmende werking. Het kan helpen bij de behandeling van hoest en verkoudheid en kan worden gebruikt als smaakmaker in salades en andere gerechten.


Echinacea:

Echinacea is een populaire bloem voor het versterken van het immuunsysteem. Het bevat stoffen zoals echinacoside en alkylamiden, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het immuunsysteem kunnen versterken. Echinacea kan worden gebruikt voor de behandeling van verkoudheid en griep en kan ook worden gebruikt voor het verlichten van pijn en ontstekingen. Het wordt vaak gebruikt in de vorm van supplementen, thee en tincturen.


Aan de slag!

Door te kiezen voor biologische moestuin bloemenzaden en het opzetten van een biologische moestuin, kun je ervoor zorgen dat jouw planten gezond zijn en vrij van chemische bestrijdingsmiddelen. Eetbare bloemen zijn een leuke en smaakvolle toevoeging aan jouw maaltijden en kunnen gemakkelijk worden gekweekt in een biologische moestuin. Bestel jouw biologische bloemzaden op onze site Feggies.nl.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Tomatenplanten en Phytophthora schimmels
Moestuinieren

Tomatenplanten en Phytophthora schimmels

Hoe herken en bestrijd je de Phytophthora-schimmel in tomatenplanten? We bespreken de symptomen, oorzaken van verspreiding en geven een stapsgewijs plan om schade te beperken en verdere infectie te voorkomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven
Moestuinieren

Uitleg: hoe en waarom Tomaten dieven

Tomaten dieven, een term die misschien verwarrend klinkt, verwijst eigenlijk naar het verwijderen van nieuwe scheuten in de bladoksel van tomatenplanten.


Door Jan de B

Afbeelding bij Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.
Moestuinieren

Hoe vroeg is vroeg | Biologische annabelle pootaardappelen.

Wat houdt een vroege aardappel in? Vroeg oogstbaar, vroeg in het jaar poten, zetten of een combinatie van beiden En als je die dan wil welke soorten hebben we het dan over


Afbeelding bij Wanneer poot ik de aardappel?
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Afbeelding bij Zaaikalender voor februari
Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Afbeelding bij Zaaikalender voor maart
Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox