Lantana camara / wisselbloem - verkleurbloem


Door tuin.fr.gr



Terrasplant. Niet winterhard. Bladverliezend.
Hoogte 40-100 cm.Kan in zijn thuisstreken 2 tot 5 meter hoog komen.
Heeft diepgroene behaarde bladeren die tegenover elkaar staande paren staan. De naam verkleurbloem heet ze te danken aan de kleurverschillen die ontstaan bij het verbloeien. Ze verkleuren van binnen naar buiten toe.
Bloeid: mei-okt.
De Wisselbloem is met zijn kleurenpracht een ware magneet voor vlinders en vogels. Spijtig genoeg ook voor heel wat insecten.
Voor vee en huisdieren zijn de vruchten ( bessen ) giftig!
Verschillende cultivars. Je kan de Wisselbloem in verschillende kleuren verkrijgen zoals wit, roze, oranje en geel.
Tegenwoordig kan je ook af en toe een Wisselbloem op stam vinden.
Je hoeft niet onmiddellijk te panikeren maar de Lantana is inderdaad giftig. Zowel de bessen als de bladeren ( indien gekneusd en vrijkomend sap ) als ook de stengels . Vooral de nog niet rijpe vruchten zijn vrij giftig. Snij ze daarom af en was je handen. Blijf zeker niet lang in de zon zitten als je de plant in je handen hebt gehad. De brandhaartjes op de stengel zorgen namelijk voor brandwonden zoals dit ook het geval is bij Berenklauw.
  
Plantvoorschriften
ZON.
Normaal koop je deze plant in pot in een tuincentrum voor aanplant in een terraspot.
Plaats hem liefst in volle zon. Geef na planten voldoende water. Maar zorg er ook steeds voor dat de potkluit niet uit droogt.
Doe in de potgrond wat waterkristallen zodat er een grote waterbuffer voorzien is.
Zorg wel voor afwateringsgaten zodat het overtollige water uit de pot kan weg vloeien
Je kan een Lantana zaaien maar dit wordt niet zo vaak gedaan omdat het zaad moeilijk ontkiemt. Verschillende maanden een temperatuur van 20° en veel licht kan een biotoop zijn die we hier niet zo snel kunnen garanderen. Wil je het toch proberen dan zijn de zaden van de bessen goed bruikbaar. Ook Scarificeren ( licht beschadigen van de zaden ) helpt. Om dit te doen schud je de zaden samen met stukjes schuurpapier in een pot op en neer.
Veel eenvoudiger is het nemen van stekken in het voorjaar: neem jonge scheuten van een kleine 10 cm en plaats deze in kiemgrond bij 15 a 20c.
Onderhoud
Doe wekelijks in het gietwater wat vloeibare mest of steek in de kuip aan het begin van het groeiseizoen een gecoate meststofpil die meerdere maanden mest afgeeft bij het gieten.
Na de bloei verschijnen er donkere bessen aan de struik. Deze kun je beter verwijderen zodat alle energie naar nieuwe bloemvorming kan gaan.
Lange takken die uit het model van de struik groeien mag je gerust weg snoeien, zodat de vorm kan worden behouden. Je kunt de planten ook snoeien als ze voor jouw smaak of veranda, serre te groot geworden zijn. De dikste takken mag je dan tot de helft terug snoeien. Doe dit bij voorkeur in het vroege voorjaar als je de nieuwe bladknopjes ziet verschijnen.
 
Deze kuipplanten zullen probleemloos binnen in huis koel overwinteren bij ongeveer 7°C. Geef matig water zodat de potkluit niet kan uitdrogen. Aanvankelijk blijven de bladeren nog aan de planten, maar vanaf januari beginnen ze massaal af te vallen en lijkt het erop dat de Lantana's afsterven. Een plant met weinig of geen bladeren verdampt in deze rustperiode zo goed als geen water meer en het is dan ook aangewezen zeer weinig water te geven. Vanaf maart mag je de kale Lantana wat warmer plaatsen en je zal spoedig nieuwe bladknoppen zien verschijnen. Vanaf het moment dat alle vorstgevaar is geweken mogen deze kuipplanten naar buiten het terras of balkon op. Je kunt ze ook met kuip en al in de plantenborder inplanten. In het voorjaar kun je de planten regelmatig toppen om een sterk vertakte en compacte struik te bekomen. De getopte scheuten kun je ineens gebruiken als kruidachtige stek
Ziekten
Gevoelig voor witte vliegjes en bij droogte spin.
Bij te veel water vouwen de bladeren zich naar binnen dicht.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Een Tropische plantentuin in Nederland.
Mediterrane planten

Een Tropische plantentuin in Nederland.

Je eigen exotische prive jungle aan huis. Sylvan vertelt alles over zijn prachtige sterke tropische planten die zelfs de zware Nederlandse winters kunnen trotseren.


Afbeelding bij Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox