Echeveria

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Echeveria


De Echeveria is stevige vetplant die wel tegen een stootje kan.
Echeveria's zijn succulenten. Succulenten of vetplanten kunnen zelf water opslaan om droge periodes door te komen. Dat vocht kunnen ze opslaan in de stengels, de wortels of de bladeren. Bij de Echeveria zit de waterreserve in het blad. Heel slim, want zo overleeft de vetplant lange perioden van droogte. Hij kan namelijk 2 tot 3 weken zonder water. Ideaal voor vergeetachtige of slordige tuiniers.
 De kleur van het blad varieert naargelang de soort. Sommige soorten hebben een grijsgroen blad, van andere soorten is het blad lila of roodachtig. De meest karakteristieke eigenschap van de Echeveria is de vorm: de bladeren maken spiraalvormig ingeplante rozetten, wat zeer decoratief is. De Echeveria is een laag plantje, de hoogte kan gaan van 5 cm tot ongeveer 20 cm. De meeste soorten hebben geen stam maar er komen ook struikachtige soorten met stam voor. De bloeitijd ligt bij de meeste soorten in het voorjaar. De bloempjes zitten aan stengels die niet uit het midden van de plant groeien en zijn geel, oranje, wit, roze of rood.
Typisch in de winterperiode is dat de Echeveria in de kern omhoog begint te groeien en zo zijn mooie platte vorm verliest. Het feit dat de winterdagen weinig zonlicht opleveren is hier één van de belangrijkste redenen voor. De plant kruipt bijna letterlijk naar het licht toe.
Plantvoorschriften algemeen
De Echeveria houdt van een lichte plaats. Direct zonlicht is geen probleem, integendeel, het zorgt voor meer intensiteit in de kleur van het blad. Een plekje met halfschaduw kan ook. In de zomer mag hij buiten staan op een zonnige plek, maar sommige soorten verdragen geen natte voeten. Bij veel regen moet je ze dus afschermen. De ideale temperatuur 's nachts ligt tussen 10° en 13°, overdag tussen 20° en 22°. De Echeveria is goed bestand tegen droge kamerlucht. In de winter moet de temperatuur lager zijn, van 5° tot 10° en dan heeft de plant ook minder licht nodig. Tijdens deze rustperiode kan hij zich voorbereiden op de bloei.
Onderhoud
De potgrond moet wat zanderig zijn zodat die het water goed draineert. In de winter moet je heel spaarzaam zijn met water om de plant een rustperiode te gunnen. Let op dat je niet op de bladeren giet, dat kan het waslaagje op het blad beschadigen en als er water in de rozet blijft staan gaat de plant rotten. Tijdens de groeiperiode mag je eens per maand voeden met cactusvoeding.
Om de plant goed te laten groeien kun je ‘m het beste om de drie jaar verpotten, het liefst in de lente voor een optimaal effect. Zitten er dode blaadjes onderaan je Echeveria? Deze krimpen vanzelf in en verdwijnen onder de plant.
Vermeerderen:
Als de plant uitlopers heeft gemaakt, kan je die zijrozetten afsnijden en oppotten. Een andere methode om te vermeerderen is bladstek. Snijd een blad af van de plant, heel voorzichtig zodat je de bladvoet niet beschadigt want daaruit komen nieuwe scheuten. Nadat je het blad enkele dagen hebt laten drogen kan je het oppotten in potgrond waaraan veel zand is toegevoegd.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox