Wisteria / Blauwe regen


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Wisteria / Blauwe regen


Blauwe regen is een winterharde, bladverliezende, vrij sterk groeiende klimplant, met grote blauwe, witte of roze bloemen die naar beneden hangen.
De lange bloemtrossen worden tot 25 cm lang. Afhankelijk van de variëteiten bloeit blauweregen vanaf begin mei tot half juni. Hij kan 8 tot 10 m hoog worden. De langwerpige bladeren groeien in een hoog tempo.
De twee voornaamste soorten, die ook vlot in de handel verkrijgbaar zijn: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. Maar er bestaan ook kruisingen van de twee voorgaande, hybriden, bekend onder de naam: Wisteria x formosa.
Wisteria floribunda: rankt van rechts naar links. Wisteria sinensis: rankt van links naar rechts.
De plant is niet zelfhechtend. Wisteria moet worden geleid; aan/langs muren of over een pergola. Een stevig geconstrueerde pergola is nodig. Een volgroeide blauwe regen vertegenwoordigt een behoorlijk gewicht. Wordt de blauwe regen langs een muur geleid, dan zijn flinke haken nodig om de aanbinders eraan vast te maken.
Oudere exemplaren verhouten makkelijk waardoor de planten zelfs als 'boom' met een stam kunnen worden opgekweekt.
De blauweregen is echt een bijzondere klimplant. Men moet wel wat geduld aan de dag leggen om de eerste jaren de plant goed te verzorgen en te leiden zonder veel bloei. Daarna worden we echter jaarlijks overvloedig beloond met een overweldigende bloemenpracht! De moeite waard om te proberen. Blauwe regen is echt een prachtklimmer met veel mogelijkheden!


Plantvoorschriften Blauwe regen
Blauwe regen is zeer veelzijdig in gebruik! Als prachtige gevelklimmer: zelfs in het voetpad of terras volstaat het om een tweetal tegels weg te nemen en daarin te planten. De klimmer begroeit gemakkelijk paal, hekwerk, pergola in hout of metaal, bogen, balkon en als begroeiing over het tuinhuis. Een andere mogelijkheid is om zelf één stam op te kweken en op 1,5 à 2 m. hoogte de plant in te snoeien, zodat er een “treurvorm” ontstaat.
De blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag. Ze groeien best in een grond rijk aan organisch materiaal, niet noodzakelijk rijk aan meststoffen. Ze houden wel van vochtige grond. De grond mag echter geen kalk bevatten anders krijg je geel verkleuringen in het blad.
Het is best een blauweregen aan de oostkant, zuid- of westkant te planten.
De meeste blauwe regens die in de handel te koop zijn worden in pot aangeboden.
Deze kan je om het even wanneer plante. 
Let erop bij het planten de grond wat te verbeteren met compost of daarvoor geschikte humusrijke potgrond. Zorg ervoor de entplaats niet onder de grond te steken, zodat latere “wildscheuten” duidelijk zichtbaar zijn . Plaats een lange steunstok of paal en bind de hoofdtak losjes tegen de steunstok aan. Je kan twee tot vier hoofdgesteltakken behouden. De verlengingsgroei kan je jaar na jaar verder leiden, tot de gewenste grootte is bereikt.
De klimplant leiden langs horizontale draden geeft een vertraging van de sapstroom en bevordert de bloemknopvorming. Gebruik hiervoor dikke geplastificeerde ijzerdraad en een paar stevige oogvijzen. De hoofdgesteltakken die langs de draden groeien kan je vastleggen met groene plastiek aanbinddraad welke men in boomkwekerijen gebruikt.
Opgepast! Let erop dat de takken zich niet rond de ijzerdraad wikkelen; dit voorkomt problemen met ingroeien en afknappen der gesteltakken.
 

Onderhoud Blauwe regen
Wisteria’s in pot vragen een regelmatige bemesting (vooral hoog fosforgehalte) en watergift. Indien je blauwe regen in pot kweekt, mag deze buiten blijven staan. Bij heel strenge winters de potkluit afdekken.
In volle grond is bemesten niet echt nodig, doe je dat wel gebruik ook dan een meststof met hoog fosforgehalte.
Blauwe regen bloeit op korte zijtakken van de hoofdgesteltakken. We vinden deze jonge twijgen en bloemknopen ingeplant op meerjarige takken. Het is van belang eerst de verlengenistakken te leiden tot de gewenste lengte. Op de gesteltakken komen de bloeitwijgen. Indien de bloembotten duidelijk zichtbaar zijn kan men juist boven de bloeiwijze deze tak insnijden (april). 
Ziet men geen bloembotten dan wacht men best tot na de normale bloeiperiode om te snoeien. Het duurt wel drie jaar eer we wat deftige bloei te zien krijgen, dus een beetje geduld.


Snoeien Blauwe regen
Het voornaamste doel van het snoeien is controle herwinnen.
Na de eerste grote bloei van de bloemen gaan de stokken in overdrive en nieuwe scheuten groeien in alle richtingen met een waanzinnige snelheid. Sommige van deze nieuwe scheuten zijn welkom om de algemene dekking van de plant te doen toenemen. Ze kunnen ook gemakkelijk een last worden.
Eens je muur, of de ruimte naar keuze, een voldoende dichte dekking heeft, ontmoedig je de stok in haar ongebreidelde groei zodat ze zich kan concentreren op de aanmaak van bloemensporen. Dit zijn korte stronkachtige takjes die vele jaren bloemen produceren.
Zomersnoei (augustus)
Naargelang de plaats die de blauwe regen mag innemen kan men in de zomer, eind augustus, de plant wat insnoeien. De verlengenistakken worden niet ingesnoeid. De nieuwe zijtakken van de hoofdgesteltakken kunnen tot op 35 cm. terug gesnoeid worden.
De nieuw ontwikkelde dunne lange scheuten tijdens voorbije zomer, bind je zorgvuldig in de gewenste positie, zodat de dekking kan toenemen. Vaak zijn de jongelingen eerder een last en moet je ze zorgvuldig knippen en ontwarren om te zorgen voor een niet-samengeklit framework van takken
Voorjaarssnoei (februari-maart)
Deze bestaat erin de takken die we in de zomer hebben ingekort, nog verder in te snoeien tot op 10 à 15 cm. Onderaan deze twijgen moet er uiteindelijk bloembot verschijnen. De uitgebloeide bloeiwijze van het vorige bloei jaar mag men dan ook wegknippen. Let erop geen oudere takken met bloemtwijgen weg te knippen.

Stekken
Stekken kan ook door de liefhebber gebeuren. De stekperiode is mei-juni. Men neemt stek van jong hout. Stekken kan in speciale stekgrond of in een mengsel van 2 delen turf en 1 deel zand, onderaan de stek verwonden, licht vochtig houden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Klimplanten soorten: welke klimmer voor schutting of pergola?
Klimplanten

Klimplanten soorten: welke klimmer voor schutting of pergola?

Ben je op zoek naar een klimplanten soort welke je kan plaatsen bij pergola of schutting? In dit artikel staat een handig overzicht van zelfhechtende, groenblijvende tot bloeiende klimmers


Door Linda

Afbeelding bij Het hele jaar een bloeiende klimplant
Klimplanten

Het hele jaar een bloeiende klimplant

Dus als je een beetje slim kiest, kun je op vrijwel elk moment van het jaar hun prachtige bloemen bewonderen – ook in de winter


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox