Bladluizen wat doen ze in mijn tuin


Door Tuindingen



Wat zijn bladluizen? 

Er bestaan honderden bladluissoorten in de natuur. Een bladluis is een plantenetende insect met een bol- tot peervormig lijf. De meeste bladluizen zijn groen, maar er zijn ook gele, zwarte, witte, roze en paarse soorten. Ze zijn ongeveer 5 millimeter groot. 

Bladluis herkennen 

Dit vervelende insect kan voorkomen op vrijwel alle planten met zacht blad. Om het te herkennen moet je  planten  regelmatig  checken, zodat je er op tijd bij bent. Het is belangrijk dat dit dagelijks gebeurt. Bij het controleren moet je letten op de bladeren van de planten. Als ze opvallend gekruld zijn, als ze plakken en eventueel gele plekken vertonen, is de kans groot dat je plant bladluis heeft.

De plakkerige bladeren worden veroorzaakt door de honingdauw die wordt afgescheiden door de luizen, iets waar mieren toevallig dol op zijn. Dat is dus nog iets waaraan je bladluis kunt herkennen: de overmatige aanwezigheid van mieren. Een effect van bladluis is dat de plant zwak is en dat het stopt met groeien. Bij het controleren moet je ook letten op witte vervellingshuidjes op de plant. Ook zou je bladluizen kunnen herkennen door roetdauw: zwarte puntjes die vooral bij rozenstruiken veel voorkomen. 

Hoe gaat bladluis te werk? 

Vaak zijn het eerst de zwakke planten die worden getroffen door bladluizen. Bladluizen gaan te werk door de sappen uit de plant weg te zuigen en ze met hun giftige speeksel te injecteren. Hierdoor krijgen planten onvoldoende voedingsstoffen binnen en worden er virussen veroorzaakt. De bladluis krijgt een overschot aan suiker binnen en scheidt dit uit op de plant: honingdauw.

Roetdauwschimmel ontstaat als gevolg van bladluis door die honingdauw. Hierdoor wordt de plant nog meer schade toegebracht en vermindert de fotosynthese. Gevolgen kunnen zijn gele bladeren (Chlorosis), een groeistoornis en verdroging. De plant kan zelfs sterven (Necrosis). 

Overschot bladluizen

Bladluizen kunnen zich enorm snel voortplanten, vooral met warm weer. Ze planten zich tot wel 7 keer sneller voort dan andere insecten. Dat is onder andere een reden waarom er zo veel van zijn en waarom ze zoveel schade aanrichten. Soms zijn er bladluizen met vleugeltjes, waardoor ze zich heel snel kunnen verspreiden van de ene naar de andere plant. Bladluizen eten van de bladeren omdat hun sappen vol voedingsstoffen zitten. Hierdoor zijn kleine luisjes heel snel volwassen, soms al binnen een week. 

Wist je dat Bladluizen zwanger geboren worden

In de lente en de vroege zomer is het babytijd bij de bladluizen. Uit de eitjes in het lichaam van de vrouwtjes komen er baby’s, die nimfen genoemd worden. Het vreemde is dat deze nimfen nog in het lichaam van hun moeder uit het eitje komen. De nimfen verlaten als babybladluizen het lijf van hun moeder, wat uniek is in de wereld van de insecten. Deze nimfen zijn allemaal vrouwtjes en bevatten van in het prille begin al eitjes. Ze hebben geen partner nodig om kleintjes te produceren en zijn dus eigenlijk al ‘zwanger’ wanneer ze op de wereld komen.

Bestrijding bladluizen

Het bestrijden van bladluizen kun je het best doen op een natuurlijke wijze. Dit tast de plant niet aan, en is veel milieuvriendelijker. Lieveheersbeestjes zijn toevallig gek op bladluizen. Daarom zijn de larven van lieveheersbeestjes een super populaire manier om bladluis op een natuurlijke manier te bestrijden. Larven eten tot wel 100 bladluizen per dag, die hebben ze nodig bij de ontwikkeling van larve tot volwassen kevertje.

Lieveheersbeestjes leggen hun eitjes bij een kolonie bladluizen. Ze leggen zo'n 20 à 50 eitjes per dag. Reken maar uit, op die manier worden de bladluizen razendsnel bestreden. 

Welke plantensoorten in jouw tuin worden opgegeten door bladluizen?


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Cloeckaert Marie-Jeanne Avatar

Cloeckaert Marie-Jeanne 1 jaar geleden
Er zijn hier verschrikkelijk veel bladluizen. De kerselaar, de smbucus negra, een hoop bloemen die gewoon kapot gaan. En natuurlijk dan ook veel mieren.


Petra Akker Avatar

Petra Akker 1 jaar geleden
Mijn perenbomen zit vol luis, wat kan ik hieraan doen?


Roos clement Avatar

Roos clement 1 jaar geleden
Mijn tulpenboom, zit vol met witte bladluizen . Mag ik dit zo laten ? Ik zie wel dat de kauwtjes van de afgevallen bladeren die wel lusten, en opeten .


Afbeelding bij Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.
Insecten

Let op! Nieuwe dennenprocessierups in optocht naar Nederland met 1 miljoen brandharen.

Ontdek alles over de dennenprocessierups, die met zijn 1 miljoen brandharen op de grens van Nederland opduikt. Dit artikel behandelt de allergische reacties die de rups kan veroorzaken, zijn optocht naar Nederland en de impact op onze naaldbomen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving
Insecten

De fascinerende wespspin: ongevaarlijk maar geniaal in overleving

De wespspin valt op met haar zwart-gele strepen, maar schijn bedriegt. Ontdek hoe dit ongevaarlijke wezen zijn prooien vangt met een slim webpatroon en hoe het mannetje een bizarre voortplantingstechniek toepast.


Door Jan de B

Afbeelding bij Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.
Insecten

Wat eet aan de bladeren van mijn vijgenboom.

Wordt de bovenkant van het vijgenblad gegeten en blijft alleen het ‘skelet’, de nerf van het blad over? Dan is het wellicht de vijgenskeletteermot. De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is de nieuwe opvolger van de zo gevreesde buxusrups en veelvraat in onze tuinen. Deze kleine geelgroene rups is een nieuwe plaag in onze tuinen en tast hoofdzakelijk vijgenbomen en vijgenstruiken aan.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren
Insecten

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Afbeelding bij Elzenbladwesprupsen
Insecten

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Afbeelding bij De dag actieve nachtvlinder.
Insecten

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox