Gefeliciteerd, je bent aangenomen! We gaan groene eilandjes met elkaar verbinden.
In Nederland zijn er 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Samen vormen deze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland! Door wegen en spoorwegen zijn natuurgebieden versnipperd geraakt, verworden tot geïsoleerde stukjes groen in een zee van bebouwing. Tuinen en balkons kunnen deze groene eilandjes met elkaar verbinden en een belangrijke rol spelen in het behouden en vergroten van de biodiversiteit. Het gaat niet goed met de wilde bij. Er is te weinig voedsel en te weinig leefruimte.
In Nederland dreigt de helft van alle soorten wilde bijen te verdwijnen. 188 van de 358 soorten staan op de rode lijst van bedreigde soorten.
Thuiswerk opdracht: Met simpele maatregelen als inheemse bloemen inzaaien en niet alles tegelijk maaien kun je al veel doen voor wilde bijen. Plaats enkele inheemse vaste planten in je tuin. >> Bekijk de lijst <<
Kleine moeite met enorme effecten
Door strategisch te kiezen voor inheemse planten die geschikt zijn voor de groeiomstandigheden in jouw tuin, kun je een harmonieus geheel creëren. Denk aan kleurrijke bloemen, geurige kruiden en prachtige grassen die het hele jaar door leven brengen in je buitenruimte.
Verbind versnipperde leefgebieden met steppingstones.
Wilde bijen verplaatsen zich van bloemetje naar bloemetje, om telkens nieuwe nectar en pollen te vinden. Daarom is het belangrijk om verbindingen te leggen tussen hun leefwerelden, zodat ze zich kunnen verplaatsen. Een nectarrijke berm bijvoorbeeld heeft daarom een waardevolle functie voor de wilde bij. Maar ook parken, achtertuinen en parkeerplaatsen hebben als stepping stones in het stedelijke, vaak versnipperde landschap eenzelfde verbindende werking. Het is daarom belangrijk om deze slim aan te planten, met voedsel voor de bij, op elk moment van het jaar.
Koos Biesmeijer, de wetenschappelijk directeur van Naturalis, deelt inzichten over wilde bijen.
Vaste planten en vooral inheemse vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin
Vaste planten zijn over het algemeen goede bronnen van nectar en stuifmeel voor vlinders en andere insecten, die afhankelijk zijn van bloemen als voedselbron. Inheemse vaste planten zijn planten die van nature voorkomen in een bepaald gebied en die zichzelf elk jaar uitbreiden vanuit hun wortelsysteem. Ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, waaronder het klimaat, de bodem en de aanwezige dieren en insecten. Inheemse vaste planten hebben een hoge waarde voor insecten, waaronder wilde bijen en vlinders. Dit komt omdat ze vaak bloemen hebben die rijk zijn aan nectar en stuifmeel, waardoor ze een belangrijke voedselbron zijn voor deze insecten. Bovendien hebben inheemse planten vaak een specifieke relatie met bepaalde insecten, wat betekent dat deze insecten afhankelijk zijn van deze planten voor hun voedsel, voortplanting en overleving.
Ga lekker combineren tussen je bestaande vaste plantensoorten en plant daar tussenin enkele inheemse vaste planten. Vaak creëer je hiermee de meest fantastische combinaties. En verleng je de bloeitijden van je border ook nog eens, wat je tuin simpelweg aantrekkelijker maakt voor de vele insecten die aangetrokken worden door die inheemse vaste planten waar ze niet zonder kunnen leven. Zij blij, jij blij.
Deel je deze vacature door zodat we nog meer groene werkbijen erbij krijgen?
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in