De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) infecteert de boom via wonden en veroorzaakt bruinrot

13 Jul 2022 in Bomen

Door Tuindingen

Afbeelding bij De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus)  infecteert de boom via wonden en veroorzaakt bruinrot


De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is eetbaar vandaar de Engelse naam “chicken of the woods”.

De smaak en de textuur van deze paddenstoel komen overeen met kippenvlees.

Een prachtig oranjegeel gekleurde eetbare paddenstoel die aan het eind van het voorjaar tevoorschijn komt. Je vind deze gele zwammen op levende en dode loofbomen . Voornamelijk op eik en wilg maar ook op (sier)kers en Robinia door bijna heel Nederland. Ze komt wel minder voor in streken met klei- en veengrond. Hoe ouder de zwam, hoe bleker, platter, taaier en zuurder.

zwavelzwam-op-boom-wat-moet-ik-doen-gaat-de-boom-dood

De zwavelzwam infecteert de boom via wonden en veroorzaakt bruinrot in het kernhout van de boom. Een minder fijne bijkomstigheid is natuurlijk dat de boom ten dode is opgeschreven.

zwavelzwam-op-boom-wat-moet-ik-doen

Een boom wordt niet zomaar aangetast door de zwavelzwam. Dit gebeurt pas wanneer de sporen, de zaden van een paddenstoel, de boom binnen kunnen dringen. Een boom beschermt zich zo goed mogelijk tegen de buitenwereld met een dikke laag schors. Als de schors beschadigt of het levende hout bloot komt te liggen door het uitscheuren van een tak kunnen de sporen zich nestelen in het hout waar de schimmel kan groeien. Hierom zie je de zwammen vaak voor het eerst op een beschadigde plek op een boom.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

Bomen

Verschillende soorten bomen

In dit artikel ontdek je alle verschillende soorten bomen met enkele interessante weetjes en tips om ze te herkennen. Heb je ooit ontzag gehad voor de schoonheid van een boom terwijl je er gewoon naar staarde? De gebeeldhouwde stam, overkoepelende takken, fijn gedetailleerd blad en zachte bloemtinten. Dit is het perfecte moment om een ​​bomen mens te worden.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox