De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is eetbaar vandaar de Engelse naam “chicken of the woods”.
De smaak en de textuur van deze paddenstoel komen overeen met kippenvlees.
Een prachtig oranjegeel gekleurde eetbare paddenstoel die aan het eind van het voorjaar tevoorschijn komt. Je vind deze gele zwammen op levende en dode loofbomen . Voornamelijk op eik en wilg maar ook op (sier)kers en Robinia door bijna heel Nederland. Ze komt wel minder voor in streken met klei- en veengrond. Hoe ouder de zwam, hoe bleker, platter, taaier en zuurder.
De zwavelzwam infecteert de boom via wonden en veroorzaakt bruinrot in het kernhout van de boom. Een minder fijne bijkomstigheid is natuurlijk dat de boom ten dode is opgeschreven.
Een boom wordt niet zomaar aangetast door de zwavelzwam. Dit gebeurt pas wanneer de sporen, de zaden van een paddenstoel, de boom binnen kunnen dringen. Een boom beschermt zich zo goed mogelijk tegen de buitenwereld met een dikke laag schors. Als de schors beschadigt of het levende hout bloot komt te liggen door het uitscheuren van een tak kunnen de sporen zich nestelen in het hout waar de schimmel kan groeien. Hierom zie je de zwammen vaak voor het eerst op een beschadigde plek op een boom.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in