Toepassingen voor kunstgras

03 Oct 2018 in Beplanting

Door Kim • Kunstgras wordt steeds populairder. Je ziet het daarom tegenwoordig in veel tuinen liggen. En daar kunnen wij geen ongelijk in geven; kunstgras biedt namelijk voor voordelen ten opzichte van echt gras. Je bent veel minder tijd kwijt aan het onderhoud van je gazon. Denk je eens in: nooit meer grasmaaien en het gras staat er altijd stralend bij. Kunstgras verkleurt niet en kan prima tegen weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon. Dit maakt het voor jou als woningeigenaar erg aantrekkelijk om ook jouw tuin te voorzien van prachtige laag kunstgras. Maar hoe pas je dit eigenlijk toe in je tuin, of op je balkon of dakterras?

  Kunstgras in de tuin

  Hier zie je kunstgras het meest, in de tuin. Als je geen groene vingers hebt of simpelweg geen tijd hebt om je gazon te onderhouden, dan biedt kunstgras uitkomst. Het grote voordeel van kunstgras in de tuin is dat het je erg veel gemak biedt. Nooit meer grasmaaien, sproeien en bemesten. Zo kan jij tijdens de warme zomerdagen lekker genieten van het mooie weer vanuit je luie (tuin)stoel. Tegenwoordig is kunstgras niet meer van echt te onderscheiden. Het gras behoudt jarenlang de mooie uitstraling, zonder dat je hier ook maar iets voor hoeft te doen.

  In de tuin kan kunstgras op twee manieren worden gebruikt:

 • Siergazon
 • Als je kinderen of huisdieren hebt, is een speelgazon ideaal. Dit is kunstgras waar gewoon op gespeeld kan worden. Je hoeft je geen zorgen te maken over kale plekken of plat gras. Het kunstgras is namelijk gemaakt van kunststof en kan daardoor wel tegen een stootje zonder dat het geheel er minder mooi uit gaat zien.

  Geen tuin maar wel een balkon?

  Heb je geen tuin, maar alleen een balkon? Geen zorgen. Ook hier leg je in mum van tijd een laagje kunstgras neer. De ondergrond van de meeste balkons is namelijk vaak vlak en heeft beton of tegels als ondergrond. Het gras rol je simpel in één keer uit over het oppervlak en snij je eenvoudig uit naar de lengte en breedte. Zo tover jij je balkon om tot een gezellige ruimte met een echt tuingevoel. Houd wel rekening met de waterafvoer, zodat het vocht niet onder het kunstgras blijft liggen en het geheel doorweekt raakt.

  Creëer je eigen tuin op het dakterras

  Kan je dakterras ook wel een oppepper gebruiken? Creëer dan je eigen tuin met kunstgras. Je krijgt het gevoel van een echt gazon en je kunt het hele jaar door genieten van het prachtige gras. Kunstgras op het dakterras is gemakkelijk te leggen en er is bijna geen onderhoud voor nodig. Kunstgras leggen op het dakterras is echter niet geheel hetzelfde als kunstgras leggen in de tuin. Je dient rekening te houden met de ondergrond en de waterafvoer. De ondergrond kan het huidige dak zijn, maar je kunt ook eerst betonnen tegels leggen. Voordat je het kunstgras plaatst, dien je de ondergrond goed schoon te maken. Ook moet deze goed vlak zijn, je creëert hierdoor een stabiele ondergrond waarbij water onder het kunstgras kan weglopen.

  Kunstgras op een speelveld

  Kunstgras werd speciaal gemaakt voor de sportwereld. Het gras werd vooral gebruikt voor sporten zoals honkbal en voetbal. In Nederland wordt kunstgras tegenwoordig als ondergrond voor voetbal en hockey gebruikt, maar kunstgras is eigenlijk geschikt voor allerlei verschillende sporten. Ook in je tuin kun je een klein speelveldje laten aanleggen, zodat je optimaal buiten kunt spelen met je kinderen.

  Gras als decoratie

  Kunstgras hoeft niet alleen een functionele en praktische waarde te bieden, het kan ook gebruikt worden voor de sier. Binnenhuisarchitecten werken tegenwoordig steeds vaker met kunstgras. Omdat het gras er natuurlijk uitziet en het geen verzorging nodig heeft, is het mogelijk om wanden en meubels met kunstgras te bekleden. Kunstgras is dus niet alleen geschikt voor buiten, maar ook voor binnen.

  Als het kunstgras dient als siergazon, heeft het gras alleen een decoratieve waarde. Op dit siergazon kan niet gespeeld worden. Als dit toch gebeurt, zal het gras erg snel plat komen te liggen. Siergras bestaat namelijk uit fijnere grassoorten, zoals struisgras, en kan sneller beschadigd raken.

  Speelgazon


  Log in om te liken
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  VMeijering Avatar

  VMeijering 3 jaar geleden

  | Adinda schreef op: 18-9-2018 11:34:05
  Zeer bijzonder!


  Ja zeker bijzonder!

   


  Kim Avatar

  Kim 4 jaar geleden
  fdfd


  Kim Avatar

  Kim 4 jaar geleden
  dfdfd


  Kim Avatar

  Kim 4 jaar geleden
  test COMMENT


  Beplanting

  Houttuynia cordata 'Chameleon'

  Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat.


  Door Marie Mul

  Beplanting

  Wanneer uitgebloeide bloemen van de hortensia verwijderen

  Hoe moet je bloemen uit je hortensia knippen? ... Richt je op de oude bloemen van vorig jaar; knip de uitgebloeide takken terug tot een gezond paar knoppen.


  Door Tuindingen

  Beplanting

  Planten of verplanten in het najaar

  Wist je dat het najaar het ideale plantseizoen is om nieuwe planten in je tuin te zetten


  Door Roel

  Beplanting

  UITLEG; NPK formule meststoffen. Hoe wat en welke gebruiken voor de tuin?

  van kunstmest, organische, minerale meststoffen, tot groenbemesters.


  Door Marie Mul

  Beplanting

  Het hele jaar bloeiende vaste planten in de tuin

  12 planten uitgelicht voor een bloeiende tuin 12 maanden lang


  Door Tuindingen

  Beplanting

  Maarts viooltje (Viola odorata)

  Het lekkerst ruikende viooltje dat er is.


  Door Tuindingen

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox