Perfecte oeverplant voor grote vijvers
Gele lis is een sierlijke plantje die behoort tot de lissenfamilie, ook wel Iridaceae genoemd. Dit plantje is te herkennen aan haar lange, maar smalle bladen. Daarnaast blijven ze het hele jaar groen. De Gele lis kun je tegenkomen langs sloten en ondiepe waterwegen. In Nederland is deze plant aardig in aantallen afgenomen en is dus daarom wettelijk beschermd. Deze plant is goed te gebruiken bij de vijver. Echter heeft deze plant wel een wat ruimere vijver nodig om optimaal te kunnen groeien.
Hoe verzorg ik de Gele lis
De Gele lis is een mooie aanvulling van de vijvertuin vegetatie. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast groeit hij het allermooist als hij wat ruimte heeft. Daarnaast snakt hij naar een vochtige tot natte ondergrond, die voedselrijk is. Ook kan de Gele lis in water geplaatst worden. Let hierbij wel op dat het stilstaand of langzaam stromend water is. De bloeiperiode van deze mooie plant valt in de maanden mei, juni en juli. De Gele lis kan groeien tot een hoogte tussen de 40 en 120 centimeter. Daarnaast is deze plant prima winterhard.
De aanplanting van de Gele lis
De Gele lis dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2 en/of 3.
Uitleg tuindingen zones
Tuindingen zone 2: Moerasplanten
Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.
Tuindingen zone 3: Waterplanten
Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones
Leuke
- Wist je dat de Gele lis zich uitbreidt middels de wortelstok?
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in