Kleurrijke border met bladplanten

31 May 2021 in Tuin aanleg

Door TuindingenVaste planten bloeien niet het hele jaar, zo los je dat op

Een vaste plant die bloeit verkoopt zichzelf. Als je op een kwekerij of in een tuincentrum rond loopt, wordt je blik door de bloeiende planten getrokken. Een plant in bloeiende staat kan je verleiden tot een impulsaankoop: weliswaar stond deze plant niet op je lijstje en weet je nog niet waar hij moet staan, maar de bloem is zo mooi… 

Bladplanten met een mooie bruine kleur

Bladplanten zijn de basis van elke tuin

Niet alleen bloemen maar ook het blad van een plant kan een grote sierwaarde leveren. Sterker nog, sommige tuinplanten worden juist uitsluitend gebruik vanwege zijn prachtige bladeren. Soms lijkt het alsof de border er wat extra dieptewerking mee krijgt. Het durven afwijken van de groentinten is sowieso wel inspirerend. Daarom zijn kleurrijke bladplanten een mooie aanvulling op andere vaste planten met schitterende bladen in meerdere vormen en kleuren.

Gekleurde bladeren bladplanten vaste planten kleurrijke border inrichting

Kleurrijke bladeren van Heuchera (Purperklokje)

De heuchera is inmiddels een bekende bladplant in verschillende kleuren en maten. Jaarlijks verschijnen er weer nieuwe soorten, de bladkleur range wordt steeds groter. Van lemongroene bladeren naar oranjecaramel gekleurde bladeren maar ze zijn ook in puur donker purper kleuren tot bijna zwart bladige varianten te verkrijgen. 

Heuchera is een geslacht van ten minste 53 soorten kruidachtige, overblijvende bladplanten uit de steenbreekfamilie. Heucherella is een kruising van de Heuchera en de Tiarella, een soortgelijke plant. Heuchera heeft humusrijke grond nodig die steeds voldoende vochtig moet zijn. Het moet zeker niet in de volle zon staan, halfschaduw is perfect.

Bladeren van vaste planten met oranje bruine kleur

Extra taak van de bladplanten 

Bladeren van planten hebben één wereldtaak, fotosynthese. Dit is een moeilijke naam voor een prachtig proces wat zich in het blad afspeelt. Licht wordt met behulp van bladgroen (chlorofyl) omgezet in glucose (voedsel) en zuurstof. De glucose zorgt ervoor dat de plant verder kan groeien en het zuurstof zorgt ervoor dat wij en de dieren op onze planeet kunnen ademen. Een flinke last op de schouders van plantenbladeren….

Naast bovengenoemde bladplant wil je natuurlijk ook heel veel bloeiende vaste planten in de tuin. We hebben voor elke maand 1 bloeiende vaste plant uitgelicht. Bekijk hier de lijst

Niet elke hoek van de tuin krijgt dezelfde hoeveelheid zon. Voor bedden die zich in donkere gebieden bevinden, zijn er genoeg schaduwplanten die je laten genieten van prachtige bloem- en bladdecoraties.  We geven je tips voor plantkeuze voor de schaduwborder. Bekijk ze hier


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marc Avatar

Marc 9 maanden geleden
Een mooi alternatief is het gebruik van de Siernetel (Coleus). Nadeel is wel dat het in de tuin geen doorlevende plant is. Het grote voordeel is dan weer dat je ieder jaar Siernetels met een andere print of kleur kan gebruiken. Zo ziet de tuin er ieder jaar weer anders uit.


Tuin aanleg

Kleurrijke border met bladplanten

Planten bloeien niet het hele jaar, zo los je dat op


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox