Omstreden Randstedelingen

30 Nov 2022 in Vogels
Afbeelding bij Omstreden Randstedelingen


  

OMSTREDEN RANDSTEDELINGEN

 

Het verhaal gaat dat de gehele Londense populatie halsbandparkieten afstamt van een paartje dat door niemand minder dan Jimi Hendrix is losgelaten, vlak voor zijn dood eind jaren zestig. Volgens sommigen echoën de  klanken van Jimi’s gitaar voort in het gekrijs van deze kleurige herrieschoppers. Halsbandparkieten in andere Europese steden kennen een wat minder hippe oorsprong, dat zijn gewoon nakomelingen van ontsnapte kooivogels. In Nederland zijn het typische Randstedelingen, in de rest van het land zal je ze minder tegenkomen. 

 

Hun populariteit als kooivogel danken de halsbandparkieten aan hun uiterlijk: het  groene verenkleed, de lange puntige staart en de rode snavel. De mannetjes hebben een zwarte band rond de keel, vandaar de naam. Oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië en Midden-Afrika gedijen ze hier prima als stadsvogel. In de stad is voedsel en zijn bomen. Zonder  bomen kunnen ze niet, ze slapen en nestelen erin en hun poten zijn geconstrueerd om takken te omklemmen. Op steen hebben ze minder houvast. Boomloze terreinen haten ze en die steken ze niet graag over. 

 

Ze vliegen al een halve eeuw rond in Europese steden, maar zijn nog altijd omstreden. Er zijn mensen die allerlei kwaads toeschrijven aan de vogels en er voor pleiten ze uit te roeien, want, jawel, ’het zijn exoten die hier niet thuis horen’. 

Zo zouden ze nestholtes afpakken van boomklevers en grote bonte spechten. Bewijs hiervoor ontbreekt, maar wel is aangetoond dat de veronderstelde slachtoffers de afgelopen decennia fors in aantal zijn toegenomen, ook in de stad. Halsbandparkieten zouden schade aan fruit veroorzaken. Een hapje fruit versmaden ze inderdaad niet, maar serieuze schade wordt in Nederland vooral aangericht door (inheemse) mezen. Blijft over dat ze veel herrie maken en ja,  daar valt weinig tegenin te brengen. Niet iedereen beschouwt het als een cadeautje dat ze de boom naast het huis uitkiezen als collectieve slaapplaats.

 

Maar veel mensen vinden halsbandparkieten leuke vogels die ze graag verwelkomen op hun voedertafels. Daar zijn de parkieten blij mee, want het helpt ze de winter door. Wanneer je hun zelfbewuste oogopslag ziet terwijl ze bedaard een pindaatje pellen,  is het wel duidelijk hoe ze zelf aankijken tegen hun aanwezigheid hier. ‘Trekken jullie maar fijn grenzen, hoor’ lijken ze te zeggen, ‘wij halsbandparkieten bepalen zelf wel waar we thuis horen!’ 

www.jaapkranenborg.nl/gevleugeld/omstreden-randstedelingen 


https://www.jaapkranenborg.nl 


Foto: Annick Vanblaere (Pixebay)






0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox